Dinsdag wandeltocht rondje Easterwierrum 5 november 2019.

 

Op de foto klikken om alle foto’s te kunnen zien.

 

Dinsdag wandeltocht rondje Easterwierrum 5 november 2019.

Omdat een hele dag meelopen me wat te veel van het goeie leek, heb ik besloten alleen de middaglus te gaan doen. Maar wél eerst samen aan de lunch!

Iebele brengt me naar Easterwierrum, waar vandaag bij de Theetuin/minicamping “De Dille” de basislocatie is. Een prachtige plek aan de Zwette. Vroeger stond hier een herberg/logement met paardenstallen voor de langskomende trekschuiten, die onderweg waren van Sneek naar Leeuwarden. Hier konden de paarden worden verwisseld, die de schepen voorttrokken. Helaas is het logement 90 jaar geleden gesloopt, maar de paardenstallen zijn bewaard gebleven en omgetoverd tot een prachtig woonhuis. Nu in eigendom van de familie Bootsma, die hier een theetuin met minicamping heeft gerealiseerd. Alles perfect aangelegd en een heerlijke pleisterplaats voor wandelaars, fietsers en kampeerders.

De voormalige B&B is omgetoverd tot een leuke gelegenheid, waar je kunt genieten van drankjes, hapjes, enz. Yvonne, Jan Paul en Gonny hebben deze plek uitgekozen om van hieruit vandaag te gaan wandelen. Ik ben mooi op tijd voor de lunch aanwezig als de eerste wandelaars binnenkomen, die er dan zo’n 10 km. op hebben zitten. Langzamerhand komt de rest binnen, totaal 16 wandelaars. De soep is heerlijk, evenals de broodjes. Vooral de wandelaars hebben uiteraard wel trek in een hapje!

Na de lunch vertrekken 10 wandelaars naar huis en lopen ‘s middags dus niet mee. Met z’n zevenen gaan we aan de middaglus beginnen, waarbij we vrijwel meteen via een bruggetje aan de andere kant van de Zwette uitkomen, lopend langs een grote pluktuin, die er nu in dit jaargetijde niet meer zo kleurrijk bij ligt. Wat zal het hier ‘s zomers een kleurenpracht zijn! We lopen op een stukje van het oude jaagpad en vervolgen de voorgelopen route langs de Zwette, door de landerijen op een mooi aangelegd fietspad.

Opeens horen we in de verte geknal. Een grote groep vogels zien we de lucht in schieten. Door met m’n camera flink in te zoomen, zie ik 3 mannen lopen. Eén met een geweer en geschoten wild in de handen. Dát was dus het geknal. Zag in ieder geval een paar hazen en een eend of een gans bungelen.

Het pad komt uit op de doorgaande weg, vlakbij Mantgum. We lopen een stukje langs deze weg, die naar Easterwierrum gaat, maar gaan een kilometer verder rechtsaf de Tsjerkebuorren op en lopen dan een eindje op het Jabikspaad, het Friese pelgrimspad naar Hasselt. Zo komen we bij de Ald Toer, overblijfsel van de kerk, die hier vroeger heeft gestaan, toen dit nog de kern van het dorp was. Nu ligt het dorp wat verderop naar het zuiden. De toren ligt hoog op een terp en we gaan even het kerkhof op. Heel oude grafstenen uit het gesloopte schip van de kerk vormen een pad naar de ingang. We praten nog even met een dorpsbewoner, die hier bezig is en veel weet over de geschiedenis.

We dalen de gestaureerde trap af en via een hekje lopen we onder langs de terp door de weilanden het oude kerkepad van deze toren naar de kerk van Easterwierrum. Lekker struinen door modder, greppels vol water en via een paar bruggetjes arriveren we in het dorp op het dorpsplein. De kroeg is al jaren geen kroeg meer. Het is er stil. Door het oude gedeelte van het dorp belanden we weer op de weg: Dilledyk en bereiken even later weer de Theetuin, waar we nog even nazitten met een drankje en napraten met de hartelijke gastvrouw Tjitske Bootsma over de leuke ontvangst hier en de mooie route.

Mooi op tijd haalt Iebele me weer op en keren we huiswaarts. Het leuke is, dat we hier over 14 dagen weer naar toe gaan. ‘s Morgens een route wandelen en na de lunch naar de kerk in Wieuwerd, waar we de grafkelder kunnen bezichtigen met de mummies, die velen van ons nog nooit hebben gezien!!! Hoe is het mogelijk!!! Is me al vaker gebleken, dat Friezen zo dichtbij de mummies niet hebben gezien, maar b.v. wel in Tsjecho-Slowakije!!!! Het wordt in ieder geval vást weer een leuke dag!

 1. gonny van dieren

  hoi Elly,
  nog maar een poging om te reageren. Ben heel blij met verslag en fotoos. een prachtige herbeleving van een mooie,moeizame middagwandeling. Het geschoten wild is nu goed te zien he? Mooi ,die geschiedenis die je erbij vertelt. dank voor dit alles.liefs gonny

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Heel leuk Gonny je reactie! Wat hebben we een leuke middag gehad met elkaar. Kijk er met veel plezier op terug en heb al weer zin in de 19e!!!

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Dat is nog eens een leuke verrassing om jullie reactie te zien op afgelopen dinsdag. Bedankt hoor en hopelijk zien we elkaar weer de 19e

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code