Reisje vrijwilligers Kazemattenmuseum 16 november 2019.

 

Op de foto klikken om alle foto’s te bekijken.

 

Reisje vrijwilligers Kazemattenmuseum 16 november 2019.

Ook dit jaar zijn de vrijwilligers met hun partners door het bestuur van de Stichting Kazemattenmuseum Kornwerderzand uitgenodigd deel te nemen aan dit door hen georganiseerde “uitje”. Een leuk programma. Instappen in Bolsward in de luxe bus van ITS-Reizen. De bus is vol. Zou iedereen op de uitnodiging zijn ingegaan, dan had er een tweede bus ingezet moeten worden. We rijden naar de Afsluitdijk, waar we stoppen boven op het viaduct bij Kornwerderzand om enkele daar wonende vrijwilligers op te pikken. Vanaf dit hoge punt heb je een mooi zicht op de Waddenzee, die er nu grijs bij ligt vanwege de zware bewolking. Waar eerst altijd veel caravans stonden, is nu een groot werkeiland ingericht i.v.m. het gigantisch grote project: Vernieuwing Afsluitdijk en realisatie windpark Fryslân.

Ook bij Breezanddijk en Den Oever opslagplaatsen van materiaal. Zo rijden we zonder veel oponthoud naar Den Helder, waar we worden verwacht in museum Fort Kijkduin. Niet zoals plan eerst aan de koffie, maar direct met een gids aan de wandel. Wij met een dame, die dit kennelijk al heel lang doet, want oh, wat weet zij ongelooflijk veel te vertellen over de geschiedenis van dit fort. Zowel in vroeger tijden, maar uiteraard ook tijdens de 2e Wereldoorlog.  Het is zó verschrikkelijk koud buiten! Brrrr! Mede veroorzaakt door de harde wind. En die waait bijna altijd als je in het noorden bij de Waddenzee verkeert. We zijn dan ook blij, dat we op een bepaald moment weer binnen de warmte op gaan zoeken.

Ook binnen is heel veel te zien. Dan wordt pas duidelijk hóe groot de oppervlakte van dit fort is. En hoe bijzonder gebouwd! Na de rondleiding en de vriendelijke dame te hebben bedankt voor haar mooie, duidelijke verhaal, gaan we aan de koflfie. Heerlijk! Daar knap je gewoon van op. We krijgen nog tot 4 uur de tijd om zelf rond te lopen en dingen te bekijken. Ik loop een ommetje rond het fort door de diep gelegen omgang met diverse ruimten. Werp daarna binnen nog een blik op de diverse aquariums met zeevissen. Prachtig! En dan is het tijd om richting bus te gaan. Een gedeelte gaat met de bus naar het Atlantikwall Centrum, een heel stel gaan lopend erheen, waarbij we een duidelijk beeld krijgen van Huisduinen, waar én het Fort en het museum Atlantikwall zich bevinden.

Dit laatste museum is echt fantastisch. Qua inrichting en qua wat er allemaal wordt geëxposeerd. Alles in chronologische volgorde. Foto’s van Noorwegen tot Frankrijk en de Kanaaleilanden. Maar ook voorwerpen, een film. Enfin, te veel om hier op te noemen. In ieder geval zéér de moeite waard! Gaan we beslist nog een keer naar toe om alles nóg beter te bekijken, want in beide musea is zó veel te zien, dat je daar meer tijd voor nodig hebt. Dan wél in een ander jaargetijde voor het buitengebeuren, hi, hi.

Het is inmiddels donker geworden en de motor van de mooi verlichte bus staat al te draaien, zodat we een warme bus instappen. Op naar Den Oever, waar we bij het welbekende Restaurant “De Zingende Wielen” gaan genieten van een buffet. Er heerst een gezellige sfeer. Er wordt heel wat afgekletst en lachsalvo’s zijn af en toe niet van de lucht. Tot slot neemt de voorzitter van het bestuur het woord en zegt terug te kijken op een mooie, leerzame dag. Met een hartelijk applaus bedanken we het bestuur voor deze prachtige dag en dan de bus in, terug naar Bolsward, waar we rond de klok van half 10 arriveren. We nemen afscheid van elkaar en gaan dan op weg naar huis en dat zijn diverse plaatsen in Friesland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code