Dinsdag wandeltocht rondje Easterwierrum + bezoek grafkelder Wieuwerd 19 november 2019.

 

Op de foto klikken om het hele album te bekijken.

 

 

Dinsdag wandeltocht rondje Easterwierrum + bezoek grafkelder Wieuwerd 19 november 2019.

Vandaag gaan we weer naar dezelfde startlokatie als 14 dagen geleden, n.l. Theeschenkerij en Minicamping “De Dille”, net buiten het dorp. Zoals altijd verzamelen we rond half 10 en gaan dan eerst aan de koffie. Ook nu weer met heerlijk door de eigenares Tjitske gemaakt gebak. We kunnen kiezen tussen Elfstedenkoek en monchou gebak. Ik kies het laatste en het smaakt heerlijk!

We gaan dan ook met een goed gevulde maag op pad rond de klok van 10 uur. De route voert nu door het dorp, waar we op de kruising bij het plein rechtsaf gaan richting Mantgum. We treffen het met het weer. De zon schijnt prachtig over de weilanden en  ook nu zijn prachtige wolkenluchten weer ons deel. Vooral omdat in de verte een donkere lucht boven Mantgum hangt, waar het w.s. regent, gezien de prachtige regenboog, die ons een hele tijd gezelschap houdt. In de verte zien we weer de eenzaam uit het land oprijzende toren, waar we de vorige keer langs zijn gelopen en hebben bekeken. Nu, zo van ver, is het een prachtig gezicht en tekent de ronde terp scherp af tegen de lucht. Bij de afslag naar Mantgum, waar ook het pad uitkomt, dat we later in omgekeerde richting terug gaan lopen, slaan we niet af, maar gaan nog even rechtdoor.

Het wordt steeds donkerder boven Mantgum, dus de ons beloofde enkele bui, zouden we zó maar op ons dak kunnen krijgen. Voorlopig nog even droog en zonnig. We kunnen nu even verderop een weggetje in, dat naar het dorp leidt. Opvallend is de immens grote woning, die het uiterlijk heeft van een nieuwgebouwde state. Het kan mij en meerdere met mij niet zo bekoren. Begrijp ook niet zo goed, dat dit hier gebouwd mocht worden. Maar ja, daar heb je tóch geen zeggen van. De eerste spetters zijn gevallen en daar blijft het niet bij. Eenmaal in Mantgum krijgen we een fikse stortbui over ons heen, die gelukkig maar van korte duur is. We lopen een klein stukje door het oude gedeelte. Helaas ontbreekt de tijd om de weg naar het station met z’n prachtige notariswoningen te lopen. Gelukkig komen we er nog een paar tegen. Mooi is ook de wit gepleisterde kerk, die al van verre was te zien.

Nu verlaten we het dorp via de hoofdweg, steken even later de weg naar Weidum over en slaan het pad in, dat we 14 dagen geleden in omgekeerde richting hebben gelopen. Grappig is dat, dat het dan weer heel anders lijkt. We lopen in de zon, de wind is afgenomen en voelt zelfs even warm aan. Dat is even later wel weer anders. Uit de donkere wolken voor ons, valt vlak voor we terug zijn bij De Dille, weer het nodige water. Paraplu weer op, capes aan en zo bereiken we het eindpunt van de wandeling. De tafels zijn gedekt voor de lunch en even later zitten we te genieten van heerlijke soep en broodjes.

‘s Middags geen wandeling, maar een bezoek aan de een eindje verder gelegen kerk in het dorp Wieuwerd (Wiuwert), waar een gids ons het een en ander gaat vertellen over de grafkelder met de bijzondere mummies. Door verschillende oorzaken zijn de lichamen, die niet gebalsemd waren, door de eeuwen heen volkomen in tact gebleven. De grafkelder wordt voor ons geopend en we kunnen met eigen ogen de gemummificeerde lichamen zien. Zélfs is bij sommige te zien, waar ze aan gestorven zijn. Heel bijzonder. Niet alleen in de grafkelder is dat het geval, ook in de in het verlengde liggende groenstrook buiten de kerk, zijn in het verleden grafkisten gevonden met nog in tact zijnde lichamen. Hier mag dan ook niemand meer worden begraven. Verderop op het kerkhof wél.

Na dit interessante bezoek (sommigen van onze groep zien ze voor het eerst) zit het er weer op voor vandaag. Jan Paul en Yvonne hebben ons met het organiseren van de wandeling en dit bezoek aan de kerk, weer een prachtige dag bezorgd, waarvoor nogmaals mijn hartelijke dank!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code