Zaterdagmiddag ommetje omgeving Balk 30 november 2019.

 

Op de foto klikken om het hele album te bekijken.

 

Zaterdagmiddag ommetje omgeving Balk 30 november 2019.

Het is een prachtige, zonnige dag, die uitnodigt om even de wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan. Ik start vanaf ons huis. Een klein stukje door Balk, waar de Luts diepblauw kleurt met weer mooie spiegelingen. Het tunneltje onder de rinweg door, waar de Luts ook onderdoor stroomt. Even later het landgoed Nij Salvert in. Heette eerder landgoed De Mokkebank. Hoog gras, dus natte schoenen, maar heerlijk genieten in het zonnetje van de mooie natuur op dit landgoed. Niet alle paden mogen worden belopen. Overal bordjes met Verboden Toegang, maar er blijven paden genoeg over.

Even een stukje Ruchhústerwei en dan het Heechpaad op richting Sondel . Ook weer zo’n mooi pad. Bij de rotonde steek ik de weg naar Lemmer over en ga na een paar honderd meter richting Wyckel te hebben gelopen, Ywert op. Het is hier een stukje glooiend terrein. De daken van de boerderijen komen net met hun “koppie” boven de glooiing uit. Aan dit weggetje oude boerderijen en huizen. Eén nog met een lantaarnpaal met witte porseleinen potjes en een ouderwetse lamp. Leuk, dat die nog bewaard is gebleven. Op de gevelsteen van een boerderij een prachtig wapen met daaronder: anno 1787. Zo ziet die er niet meer uit. Zal slaan op de oorspronkelijke boerderij, die is gerestaureerd, want het ziet er nu vrij nieuw uit allemaal. De gevel blijft echter mooi!

Vanaf hier steeds een prachtig zicht op de zadeldaktoren van de kerk van Wyckel met z’n beroemde praalgraf van Menno van Coehoorn. In Wyckel ga ik weer richting Balk en passeer het bos, waarin Camping ‘t Hop ligt en de grote, nu ondergelopen ijsbaan. De route is mooi en afwisselend. Tussen Wyckel en Balk de buurtschap Bargebek met een aantal fraaie huizen, zoals de dokterspraktijk (voormalige grote notariswoning) en het er tegenover gelegen prachtig gerestaureerde pand, Huize Jagtlust, waar de oude Cadillac nog niet naar de winteropslag is gebracht. Wat andere jaren al veel eerder het geval was. Midden in deze kleine buurtschap de vanouds beroemde pleisterplaats, gelegen in de bocht. Heette tot voor enkele jaren Hotel Café Restaurant “De Bargebeck”, nu helaas van naam veranderd in “Herberg Boswijck” (Bed&Breakfast). Jammer, dat de nieuwe eigenaren de oude naam niet hebben behouden. Even verderop het voormalige kerkje “Eben Haëzer”uit 1889, in 1982 buiten gebruik gesteld en nu opslagplaats. Aan de buitenkant nog duidelijk als kerkje te herkennen.

Nu het laatste stukje nog naar Balk met rechts op afstand het Slotermeer. Woudsend, aan de overkant gelegen, baadt in het zonlicht. Wat wonen we toch in een prachtige omgeving met enorm veel afwisseling qua landschap: bos, meren en het IJsselmeer met z’n mooie kleine steden. Ik heb deze middag in ieder geval weer genoten van alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code