Dinsdag wandeltocht rondje Oenkerk 3 december 2019.

 

Op de foto klikken om het album te kunnen bekijken.

 

Dinsdag wandeltocht rondje Oenkerk 3 december 2019.

Wat hebben wij toch vaak geluk wat het weer betreft. Ook vandaag zijn de weergoden ons weer gunstig gezind: het is zonnig en er staat weinig wind. Heerlijk wandelweer dus.

We verzamelen in Heemstrastate in Oenkerk, een verzorgingshuis met veel disciplines. Wilma en Lies hebben deze dag voorbereid en georganiseerd. Als eerste gaan we aan de koffie met een plak lekkere cake. We zijn met een flink aantal op deze wandeling afgekomen. Met maar liefst 21 wandelaars zitten we gezellig te kletsen aan de lange tafel. Het is dan ook zó maar tijd om te gaan vertrekken.

We lopen een klein stukje door het dorp en bereiken dan al snel de parkachtige tuinen van Landgoed Stania State. Even later zien we de State in al z’n glorie tussen de prachtige, oude bomen opdoemen, prachtig beschenen door de zon. In de in Engelse landschapsstijl aangelegde tuinen, staan veel zeer oude beuken. Vele daarvan zijn ooit geleverd door de firma Bosgra, boomkwekerij, die op meerdere plaatsen bij States en Stinzen niet alleen beuken, maar ook eiken en andere soorten heeft geleverd. Dat alles is na te gaan in de archieven van Tresoar in Leeuwarden, zo heb ik onlangs kunnen zien. Een nazaat van dit geslacht van boomkwekers is een zeer verdienstelijk fotograaf Johannes Bosgra, die schitterende en ook heel bijzondere foto’s heeft gemaakt, dwalend door de tuinen van Stania State. Deze zijn te bewonderen in De Schierstins in Veenwouden, waar onlangs de opening van de expositie heeft plaatsgevonden in aanwezigheid van veel familieleden. De foto’s zijn prachtig en het bezoeken van de expositie is een aanrader voor wie van fotograferen houdt. Het is écht kunst!!! De expositie duurt nog t/m 5 januari.

We verlaten het landgoed en lopen naar Aldtsjerk (Oudkerk) door een natuurgebied met de wel heel bijzondere naam: Grikelân en Turkije. Ja, je leest het goed en je hebt geen vliegtuig nodig om er te komen!!!!

“Grikelân en Turkije, vanwaar deze namen? De familie Van Sminia vond dit toepasselijke namen voor de bosjes. Zij hebben deze bosjes laten aanleggen met de opbrengst van Griekse en Turkse staatsobligaties.” Oorspronkelijk waren de bosjes voor het hakhout, maar tegenwoordig zijn ze bij uitstek geschikt voor de recreatie. Daarnaast zijn ze van landschappelijk en cultuurhistorisch belang.

Weer wat geleerd! Wilma weet veel te vertellen over deze omgeving, waar ze al gedurende lange tijd woont. Heel leuk!  Dan lopen we Aldtsjerk in. Passeren de mooie, oude romaanse  Pauluskerk en komen dan zowaar (tot verrassing van velen) terecht bij een kleine jachthaven. Verwacht je hier helemaal niet, maar door Aldtsjerk loopt de vaart De Murk, die verbinding heeft met de Aldtsjerkstermar en dan verder naar Leeuwarden. Een stuk van de Schaatselfstedentocht. Via een trap de Lauwersseewei op om even later weer af te dalen aan de andere kant van de vaart. We kunnen nu kiezen: óf de verharde weg gaan volgen óf een mooi lusje maken door de weilanden. We kiezen voor het laatste.

Moeten dan wél over hekjes klimmen, door een zompig “knollenveld” onze weg zien te vinden, maar dat mag de pret niet drukken. Zien een nog erg lenige wandelaar van ons groepje in een gewaagde stand poseren en we hebben dan ook veel plezier met elkaar. Het is gewoon fantastisch mooi langs deze vaart met uitzicht op de Aldtsjerkstermolen. Via een klein industriegebiedje lopen we Aldtsjerk weer in en passeren daarbij op de ovonde het kunstwerk van schaatsenrijders. Een mooi, oud dorpje, gelegen aan De Murk met z’n beroemde Café. Via een leuk, oud straatje gaan we het natuurgebied weer in en lopen even later eerst achter landgoed De Klinze langs, omgeven door een gracht en omzoomd met prachtige bomen. Ook hier is het weer genieten.

Er wordt druk gewerkt in de tuinen en aan de voorkant aangekomen, maken we nog even een praatje met de eigenaar: Dirk van der Meulen van de bekende beddenspeciaalzaak. Je kunt hier zelfs proefslapen in speciaal daarvoor ingerichte kamers van de State. Wilma vertelt hem dan ook, dat hij de nodige “proefslapers” kan verwachten, hi, hi! Mooi binnendoor over het grote landgoed, arriveren we weer in Oenkerk en dan is het nog maar een klein eindje naar Heemstrastate, waar inmiddels de lange tafel is gedekt en we kunnen gaan genieten van de lunch met soep en broodjes. En dat gaat er wel in na de 10 km. die we hebben gelopen over veelal onverharde paden met nog een stuk weiland.

Jammer genoeg zie ik het niet zitten om nog met de middaglus mee te doen. Het is voor mij helaas genoeg geweest voor vandaag. Was héél graag meegegaan, want we zouden o.a. nog bij het beroemde “tegeltjesbruggetje” langskomen met de vele tegels van diegenen, die de Schaatselfstedentocht hebben volbracht, waaronder Koning Willem Alexander. Het is niet anders. Na Lies en Wilma te hebben bedankt voor de mooie wandeltocht en afscheid te hebben genomen van de groep, keer ik huiswaarts. Het was weer een “gouden” dag! Over 14 dagen de inmiddels bekende wandeling annex Kerstlunch in Wijnjewoude. Elk jaar weer een prachtige afsluiting van het wandeljaar van onze groep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code