37ste Winterkwartet Ruinen 7 december 2019.

 

Op de foto klikken om het hele album te kunnen zien.

 

37ste Winterkwartet Ruinen 7 december 2019.

Voor het eerst sinds lange tijd ga ik weer een georganiseerde wandeltocht lopen. Dat was in het verleden wel even anders. Toen elke zaterdag wel 25 km., nu lukt dat helaas niet meer en dat heeft mij ook lange tijd ervan weerhouden om aan tochten mee te doen. De drempel wordt dan echter wél steeds hoger heb ik gemerkt. Het is dan ook hartverwarmend als ik, aangekomen bij Café Brinkzicht”, door zó veel wandelaars, die buiten staan te wachten tot ze mogen vertrekken, allerhartelijkst wordt begroet! Dat doet een mens nou écht goed!!!!!

Eenmaal binnen hetzelfde verhaal, want het is er nog bomvol met wandelaars, die zich inschrijven voor de kortere afstanden. Wij, dat zijn Albert, Geert Jan, Yosha, Liana en ik, hebben afgesproken de 10 km. te gaan lopen. We hebben nog tijd om eerst aan de koffie te gaan. En dan op pad. De omgeving van Ruinen is gewoon prachtig! Hoewel we blij zijn, dat het na dagen van regen droog is, is het wél jammer, dat het zwaarbewolkt is en blijft. De wereld ziet er dan zo somber uit. Maar dat zijn wij gelukkig niet!

Gezellig kletsend over serieuze en minder serieuze zaken, genieten we van elkaar en alles wat we zien. De ene kilometer na de andere gaat onder onze voeten door en zo bereiken we na zo’n 6 km. de theeschenkerij “Anserdennen”. Een inmiddels heel bekende, fijne rustplaats, waar het heerlijk toeven is. We vinden gelukkig een zitplaats en nemen het er van. En ik wil wel eerlijk bekennen, dat ik blij ben, dat ik hier even kan rusten!

Maar we zijn er nog niet. We lopen het Dwingelderveld in, heerlijk door het bos. En ook al is het donker weer, tóch zijn de kleuren nog mooi en gevarieerd. Als we het bos verlaten en richting de hoger gelegen “es” lopen, komen we bij het al jaren bekende punt, waar de oliebollen op ons liggen te wachten. Elk jaar staan de vrijwilligers van wandelvereniging T.I.G.O. hier met zelfgebakken oliebollen. Geweldig! En ook nu zijn ze weer heerlijk!! En je treft hier altijd weer mede wandelaars, die de langere afstanden lopen. We lopen verder over de “es” en krijgen dan al snel de prachtige molen “De Zaandplatte” in zicht. Vooral nu er rondom de molen flink is gesnoeid, is hij meer zichtbaar geworden. De molen is open. Dat heb je dan weer voor als je maar 10 km. loopt, want om 1 uur gaat hij dicht. We hebben dan ook nog niet eerder meegemaakt, dat de molen staat te draaien en we naar binnen kunnen. Dat doen we dan ook en laten ons het een en ander vertellen door een van de vrijwilligers, die hier aanwezig zijn. Er wordt nog wat pannenkoekenmeel ingeslagen, maar de 2e handsboeken voor €1 laten we vanwege het gewicht toch maar liggen, hoewel er best wel wat aardige boeken tussen zitten.

Via de buurtschap Engeland, waar ook deze molen staat, lopen we Ruinen weer in, passeren een aantal mooie, oude boerderijtjes en bereiken dan Café Brinkzicht, waar we ons afmelden en nog iets drinken. We blijven niet lang nazitten, want we willen nog even over de inmiddels ingerichte Kerstmarkt. De nog lege kraampjes van vanochtend zijn nu gevuld met alle mogelijke artikelen. Heel gevarieerd is het aanbod en leuk om alles te bekijken. Een kerststal met levende dieren, waaronder een enorm grote kameel, heeft over belangstelling niet te klagen. Gôh, wat heeft zo’n beest enorm grote tanden in z’n bek. Moet je echt niet een beet van krijgen!!!! Even verderop hangt een pan met warme glühwein boven een knappend vuurtje en we slaan de uitnodiging om even te proeven dan ook niet af. Heerlijk!

Een kraam met zoete heerlijkheden is precies wat Liana zoekt om ons te trakteren op iets lekkers. Een “negerzoen”, hier chocozoen genoemd, met verschillende smaken. Die peuzelen we lekker op. Ik kan de kraam waar o.a. mooie, zelfgebreide sokken te koop zijn, niet voorbijlopen. Maak een keuze, maar moet eerst even op zoek naar een pinautomaat, die gelukkig dicht in de buurt is. We lopen nog even met Albert mee naar zijn auto, want hij heeft voor ons een zakje ‘knieperties” meegenomen, die hij elke maandag bakt met een groepje vrijwilligers in het buurthuis in Veendam. Dát is nog eens een leuke verrassing!

Zo komt er een eind aan een mooie, gezellige wandeldag, waar maar liefst 545 wandelaars aan hebben deelgenomen. Heel jammer, dat dit ook de laatste wandeldag was, die door T.I.G.O. is georganiseerd. Zó veel jaren, zó veel mooie tochten dankzij hen kunnen lopen. Maar zoals bij veel verenigingen, musea, enz. wordt het steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden. En ja, heel begrijpelijk, dan houdt het op een bepaald moment op. Jammer, jammer, maar het is niet anders. Vanaf deze plaats wil ik bestuur en alle vrijwilligers van T.I.G.O. bedanken voor al die mooie tochten, die jullie in de afgelopen jaren hebben georganiseerd en waar we zó van hebben genoten!!                                 “T.I.G.O.”  BEDANKT! VOOR JULLIE INZET!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code