FLAL Gaasterlandwandeltocht Balk 14 december 2019.

 

Klik op de foto om het album te bekijken.

 

Gaasterlandwandeltocht FLAL vanuit Balk 14 december 2019.

Het is al weer zó lang geleden, dat ik met mijn wandelvereniging de FLAL een wandeltocht heb gelopen. Kan me niet eens herinneren wanneer de laatste keer was. Dat komt, omdat ik geen 25 km. meer kan lopen en er geen kortere afstanden zijn. En dat is best wel jammer. Maar vandaag is het een thuiswedstrijd en besluit ik om een gedeelte mee te gaan lopen en die mogelijkheid is er nu, want…….Iebele kan me altijd wel ergens onderweg oppikken als het niet meer gaat.

Dus zo gezegd, zo gedaan. Bij aankomst in Zalencentrum “De Treemter” is het al een drukte van belang. En….zó leuk om weer veel bekenden te kunnen begroeten! Mijn wandelmaatjes lopen uiteraard de 25 km. en hebben hun tijd wel nodig, dus ga ik alleen op pad. De omgeving is voor mij heel bekend, maar dat maakt niet uit. Ik ben buiten, aan de wandel, het is droog (soms even een spettertje, maar mag geen naam hebben) en de zon laat zich later volop zien gelukkig!

Ik loop Balk uit langs de Luts (zó bekend van het Elfsteden gebeuren). Een donkere lucht hangt boven me, maar opeens verschijnt uit de duisternis een fel lichte baan uit de wolkenmassa schuin naar beneden. De hemel opent zich als het ware. Ik word hier héél blij van en het doet me denken aan teksten uit de Bijbel, dat uiteindelijk niet de duisternis, waarin deze aarde met al z’n bewoners is gehuld, zal overwinnen, maar het Licht, het Licht van het naderende Kerstfeest.

Even daarna is dit bijzondere schouwspel weer voorbij en is de lucht weer donker. Waar de Luts in het Slotermeer uitmondt, liggen nog enkele boten aan de steiger en Paviljoen “Badmeester Keimpe” is nog gesloten. We maken een omtrekkende beweging rond het terrein van de recreatiewoningen en volgen zo het fietspad langs het Slotermeer. Ik ga de grasdijk op, want vandaar heb je een mooi uitzicht op het meer. Loopt uiteraard wel wat lastiger dan asfalt, maar dat mag de pret niet drukken.

Het pad komt uit op een weggetje, waar wij linksaf slaan, terug naar Balk. Er staat maar één, nog vrij nieuwe boerderij. De luchten veranderen voortdurend en plotseling verschijnt, weliswaar maar kort, een regenboog aan de hemel. Ook zo iets, waar je blij van kunt worden. Er staat een stevige wind, die we hier pál tegen hebben en dus voelt het een beetje koud. Via de Lorbuorren, horend bij Harich, lopen we Balk in en een paar meter later weer uit richting Harich. Passeren even later de oude kerk, die baadt in het zonlicht. Het is een mooi dorp met oude panden, maar ook nieuwbouw. Niet lang nadat ik Harich uit ben, gaat de route via een bospad door het Harichsterbos terug naar Balk, waar na zo’n 10 km. de eerste rust is in De Treemter.

Terwijl ik Balk inloop, zie ik aan de overkant van de Luts m’n wandelmaatjes en andere bekenden lopen, die de rust er al op hebben zitten. Zwaaien en foto’s maken natuurlijk! Ik ga ook even een broodje eten met daarbij heerlijke, warme chocolademelk. Omdat het lopen tot nu toe boven verwachting goed gaat, besluit ik nog niet te stoppen. Bovendien is het zó heerlijk om buiten te zijn, dat ik nog weer even verder ga met de route. Ik zie wel waar het schip strandt. Aan de andere kant van de Luts loop ik Balk weer uit en blijf het riviertje volgen. Veel vissers vandaag, ook in Balk zag ik. Aan het eind van de Lutswâl via een mooi bospad naar Ruigahuizen met z’n mooie klokkenstoel. Helaas wordt het er hier voor mij niet leuker op. Pijlophalers zitten me al een tijdje op de hielen en daardoor word ik opgejaagd en loop dan dus te snel, met als resultaat, dat de pijn in m’n rug en benen weer flink gaat opspelen. Ik meld de mannen, dat ze hun gang maar gaan (spreek wél m’n verbazing uit, dat ze nu al, om 1 uur dus, hiermee bezig zijn, terwijl je tot 5 uur binnen mag komen!!) Ik zie zonder pijlen zelf de weg naar Sondel wel te vinden. Gelukkig zijn er paddenstoelen van de ANWB en die volg ik nu.

Iets voor Sondel bel ik Iebele, die me even later oppikt bij de kerk. Dat is het mooie van zo’n tocht dichtbij huis!!!!! We rijden naar De Treemter, waar ik me afmeld. Terwijl we nog wat drinken, komen steeds wandelaars binnen. Het is gezellig. Vanwege de pijn wacht ik niet op m’n wandelmaatjes en gaan we op huis aan. Vooral ‘s morgens heb ik genoten van de wandeling. De route was prachtig en er hebben vandaag 379 wandelaars deelgenomen aan deze tocht door het mooie Gaasterland met z’n zeer gevarieerde landschappen, dorpjes en buurtschappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code