Nieuwjaarswandeltocht (W.I.K.) in Harkema 4 januari 2020.

 

Op de foto klikken om het album te bekijken.

 

Nieuwjaarswandeltocht (W.I.K.) in Harkema 4 januari 2020.

Vandaag de eerste wandeltocht in het nieuwe jaar, georganiseerd door Wandelsportvereniging W.I.K. uit Drachten. Deze keer een tocht vanuit Harkema. De start op het sportcomplex van de welbekende voetbalclub Harkemase Boys. Ik ga de 10 km. lopen, waarvan de start om 10 uur is. Daar aangekomen is het al duidelijk, gezien het enorme aantal auto’s, dat het aantal deelnemers weer heel groot is. De langste afstanden zijn dan al vertrokken.

Nu even wat rustiger binnen met het inschrijven. Maar terwijl ik nog een kopje koffie drink, stroomt de kantine weer vol. Wat hebben ze het druk achter de inschrijftafel. En dat niet alleen. Ook de pijlenzetters hebben het gisteren behoorlijk voor de kiezen gekregen. Het regenwater kwam met bakken uit de lucht en helemaal doorweekt kwamen ze terug van de enorme klus. Want dat is niet niks om zó veel verschillende afstanden van de nodige pijlen te voorzien! Echt klasse! En dankzij al die inspanningen van de vele vrijwilligers kunnen wij weer aan de wandel. Mooi is dat toch!!!!

Ik ga van start met Peter en Jeanette, die de 15 km. lopen. Het eerste stukje is echter hetzelfde, de splitsing komt buiten Harkema. We zwaaien nog even, maar de foto is helaas mislukt. Bewogen. Zo bereik ik in m’n eentje (nou ja eentje, niet echt natuurlijk!) Surhuisterveen. Hier zelfs een kleine haven, waar op dit moment geen boot te zien is. Is ‘s zomers ongetwijfeld een ander verhaal. Wat opvalt zijn de prachtige huizen, sommige supermodern.

Nog maar net Surhuisterveen uit, lopen we door de buurtschap Blauhûs, bestaande uit een paar huizen. We zijn dan ook zó maar weer Blauhûs uit en gaan richting Rottevalle. Vóor we daar aankomen gaan we naar de rust bij Bosma’s Tuincentrum. Ze zijn nog tot 6 januari gesloten en hebben voor ons de deuren geopend. We worden onthaald op koffie, thee of bouillon en kunnen even fijn zitten op de klaarstaande stoelen. Perfect geregeld dus!

Via een pad over het enorm grote complex met diverse soorten struiken en boompjes komen we weer op de doorgaande weg. Passeren bij de rotonde een bekende kroeg en lopen dan tot de buurtschap Wytfean om dan meteen rechtsaf te slaan het prachtige pad de Mûntsegroppe op. Dit is zó’n mooi pad met aan de linkerhand een lange, hoge boomwal met oude bomen. Mooie doorkijkjes naar de achterliggende weilanden. We lopen achter het Openluchtmuseum De Spitkeet langs, wat ook al zo vaak de uitvalsbasis was van mooie wandeltochten. De omgeving is me dus wel bekend, maar het blijft gewoon mooi om hier te wandelen.

Dan bereiken we via een ander pad de bebouwde kom van Harkema. De tunnel onder de doorgaande weg door, staat vol water, maar we kunnen nog nét de voeten droog houden. En dan zijn we even later terug in de kantine, waar ons een heerlijke kop snert voor ons klaarstaat. Mmmm, smullen dus! Ondertussen gezellig kletsend met deze en gene en de goede wensen voor het nieuwe jaar zijn niet van de lucht, al of niet gepaard gaande met de nodige knuffels.

Het was een fijne wandeldag, droog gelukkig met wél een vrij frisse, stevige wind. Maar liefst 838 wandelaars hebben aan deze Nieuwjaarswandeltocht deelgenomen. Een record aantal!!! Langs deze weg wil ik de organisatie en alle vrijwilligers bedanken voor hun inzet om deze tocht voor ons te realiseren en wens hen alle goeds toe voor het nieuwe jaar 2020!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code