Winterwandeltocht Wijnjewoude 25 januari 2020.

 

Op de foto klikken om alle foto’s te zien.

 

Winterwandeltocht Wijnjewoude 25 januari 2020.

Toevallig hoorde ik vrijdagmiddag tijdens een vergadering, dat er een wandeltocht was in Wijnjewoude. Of ik er ook heen ging? Het was mij niet bekend, maar achteraf heeft er een aankondiging gestaan in de Uitkrant van de Leeuwarder Courant. Helemaal blij, want in Friesland was er deze dag verder niets te wandelen.

Dus vertrek ik zaterdagmorgen naar Wijnjewoude. Het weer is somber en een tikkeltje nevelig en koud. De organiserende vereniging is: VVV (Vereniging Volks Vermaak) Wijnjewoude en als uitvalsbasis hebben ze gekozen voor de voetbalkantine van O.D.V. ( Ontspanning Door Voetbal). Een leuke, gezellige plek om te vertoeven. Als ik arriveer zijn de langere afstanden al vertrokken en is het er rustig. Tijd voor een praatje dus! We krijgen ook nog een consumptiebon, die óf hier besteed kan worden óf bij de rust. Ik kies voor het laatste en ga dan ook meteen op stap.

Al snel na het verlaten van het dorp gaan we de natuur in. En die is in deze omgeving prachtig! We lopen veel door het bos met heel veel variaties aan bomen, mossen, waterpartijen, doorkijkjes, enz. Ik geniet met volle teugen en ben zó blij, dat ik op het spoor van deze tocht ben gezet. Af en toe wijk ik een klein stukje van de route af. b.v. bij de Freulevijver, een bekende plek, maar nu tóch weer even anders dan in een ander jaargetijde. De nevel geeft de hele dag een geheimzinnige sfeer aan het landschap en daar geniet ik enorm van. Koud heb ik het niet, want er is praktisch geen wind, zeker niet in de bossen. Door het zachte weer deze winter, zitten er al weer katjes aan de bomen. Maar ook zijn er nog de nodige paddenstoelen te zien.

Een groot gedeelte van de route voert over het uitgestrekte gebied, dat bij de Slotpleats hoort. Daar lopen we vlak voor de rust in Bakkeveen pál langs. Een heel mooi gebouw. En dan bereiken we in het centrum de stempelpost “Plaza de Kolk”. Een grote snackbar met veel personeel, die het druk hebben met klanten en het klaarmaken van bestellingen. Twee vrijwilligers zijn hier neergestreken om een stempel op ons routepapier te zetten. Omdat het even wat rustig is, is er tijd voor een praatje. Ik besteed hier m’n gekregen consumptiebon aan een beker warme chocolademelk met slagroom. Heerlijk!

Dan weer verder. Nog één straat en dan het bos weer in met regelmatig prachtige doorkijkjes. Paddenstoelen op de bomen nog volop aanwezig. Heel mooi is het grote ven, waar je via een lange brug midden doorheen loopt. De weerspiegelingen in het water zijn weer adembenemend mooi! Uiteindelijk komen we weer op de hoofdweg uit en passeren daarbij het welbekende Hotel Restaurant “De Stripe”. Aan het enorm grote aantal auto’s te zien (ook de bermen staan vol) moet hier wel iets bijzonders te doen zijn vandaag. Een eindje verderop worden we opgewacht door iemand van de organisatie, die meedeelt, dat we vanwege een begrafenis in het schitterend gelegen kerkje van Duurswoude (Duerswâld), niet linksaf moeten, maar rechtdoor. Nog lopend in het bos had ik de klokken al horen luiden en dacht toen al aan een begrafenis.

We lopen dan ook weer over het fietspad verder en zien net als vanochtend het mooie, oude kerkje op afstand liggen. Niet veel later lopen we Wijnjewoude weer in en bereiken de kantine van de voetbalclub. Het is er nu wat voller dan vanochtend en steeds komen er wandelaars binnen. De bruinebonensoep is heerlijk en het zit gezellig aan de grote, ovale stamtafel. Nog leuk na zitten praten over de tocht, het mooie van kortere afstanden, het aantal deelnemers, waar de organisatie heel blij mee is (tussen de 240 en 250). En uiteraard bekenden gezien, waaronder Ymie, die het ook van anderen had gehoord, dat deze tocht er was. Na de vrijwilligers achter de tafel te hebben bedankt voor de mooie, goed georganiseerde tocht, verlaat ik de kantine. Inmiddels is er een voetbalwedstrijd gaande. De auto staat dichtbij en op naar Balk. Het was een heerlijke wandeldag in een prachtige omgeving. Heb echt genoten!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code