Wandeling Balk-Ypecolsgea 25 maart 2020.

 

Op de foto klikken om het album te bekijken.

 

 

Even een klein wandelingetje van Balk naar de rotonde bij Ypecolsgea. Een mooi stuk. Eerst door Balk en dan langs het riviertje De Luts naar de monding van het Slootermeer. Campings leeg, zeilboten wachtend op betere tijden, Restaurant Paviljoen “Badmeester Keimpe” gesloten, terras leeg, strandje verlaten. Heel onwerkelijk allemaal. Maar de natuur trekt zich niets aan van de bange tijden waarin we leven. Alles groeit, bot uit en bloeit.

Om het bungalowpark vervolg ik de route op het fietspad en kom dan uit bij de dijk aan het Slootermeer. Ik laat het fietspad voor wat het is. Heb ik geen last van fietsers en boven op de dijk heb je een grandioos uitzicht op het meer. In de verte Wijckel met z’n zadeldaktoren, de hoge toren van Spannenburg, die mooi aftekent tegen de strakblauwe lucht en meer naar links het dorp Woudsend. Tóch betrap ik me erop, dat ik minder geniet dan anders. Voel me zelfs een beetje schuldig, dat ik hier zo buiten loop in de zon.

Wat opvalt is, dat de weilanden zo leeg zijn. En dan bedoel ik: geen kieviten, geen grutto’s. Enkel meeuwen. Later zie ik nog een aantal scholeksters, maar dan heb je het ook wel gehad. Bovendien vind ik de weilanden, ook al zijn ze mooi groen, zo kil, koud, zonder bloemen zoals vroeger.Maar ja, zo is het nu eenmaal vandaag aan de dag. Productie, daar gaat het om. Gelukkig zijn er soms nog van die mooie, “ouderwetse” weilanden te vinden bij boeren, die het juist heel belangrijk vinden voor vogels, vlinders, insekten, enz. om een ander weidebeheer toe te passen.

Aan het einde van de dijk naar beneden het fietspad op. Verder lopen over de dijk gaat niet. Zo kom ik uit op het weggetje naar de rotonde. De buurtschap heeft de naam Ypecolsgea. Hier staat Iebele me op te wachten en ben ik in no time weer thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code