Wandeling poldermolen ‘t Zwaantje en uitkijkpunt Seedyk Kiekje bij het IJsselmeer 4 april 2020.

 

Op de foto klikken om het hele album te zien.

 

We gaan met de auto weer richting IJsselmeer via de Sondelerleane. Van verre is een mooie molen te zien. Je kunt er echter niet met de auto aan toe rijden, dus parkeren in de berm en we schatten in, dat Iebele deze afstand wel kan overbruggen. Het is stralend weer, een strakblauwe lucht en het water van de vaart naar de molen is diep donkerblauw van kleur, waardoor het dorre, vergeelde riet mooi afsteekt tegen de hemel.

We lopen op ons gemakkie door de weilanden, die nog niet zo lang geleden van mest zijn voorzien. Sporen van de injecteermachine zijn duidelijk zichtbaar. Bij de molen aangekomen, klim ik over het hek, waar opstapjes aan bevestigd zijn. Lekker makkelijk dus en bovendien een mooie, niet al te luxe zitplaats voor iebele, die even kan bijkomen.

Al zó lang was ik dit van plan, maar het was er tot nu toe nog nooit van gekomen. Altijd een ander doel als ik hier langsreed. De molen is in perfecte staat. Binnen is de vijzel te zien en er staat zelfs een oude leunstoel. Kan de molenaar even zitten tijdens het malen. Heb echter nog niet vaak de wieken zien draaien. Het is een poldermolen, type monnikmolen uit 1893. Op het hekwerk van de wieken zijn de zeilen opgerold en vastgezet. De vlaggenstok heeft aan het uiteinde een rood uitgesneden hartje. Leuk!

Nadat ik diverse foto’s heb gemaakt, lopen we rustig terug naar de auto en gaan een deurtje verder en rijden onder langs de dijk. Even verderop, bij een grote boerderij, De Betonpleats, is enige jaren geleden een mooie, stalen uitkijkpost gebouwd. Een soort brug, die omhoog voert en eindigt boven de dijk. Ze staat bekend als Seedyk Kiekje. Ik was hier al wel eerder geweest, maar wilde het ook graag Iebele even laten zien. Fantastisch uitzicht heb je hier op het IJsselmeer. In de verte het silhouet van Lemmer met de schoorsteen van het Woudagemaal en verderop Urk. Jammer is wél, dat het uitzicht wordt verstoord door de hoeveelheid grote windmolens, die in twee rijen parallel gegroepeerd staan.

Een aanwezige kijker haalt de omgeving heel dichtbij, zodat je de vogels, die veel verderop op een richel zitten, goed kunt zien. We hebben hier heerlijk rustig kunnen genieten. Geen andere bezoekers, dus geen social distance hier!  We vervolgen hierna onze route langs o.a. De Hege Gerzen, het Oudemirdumerklif en via Oudemirdum keren we weer huiswaarts. We hebben genoten van een heerlijke middag buiten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code