Wandeling langs de Morra naar Hemelum 3 mei 2020.

 

Op de foto klikken om het hele album te zien.

 

Het wordt tijd om weer eens aan de wandel te gaan en het weer lokt daartoe deze zondagmiddag wel uit. Iebele brengt me naar de rotonde bij Galamadammen en vandaar start ik. Al snel bereik ik het mooie Morrapaed, dat langs de Morra naar Hemelum loopt. Ik ben vanmiddag niet de enige, die dit pad heeft uitgekozen om te gaan lopen of fietsen. De fietsers zijn in de meerderheid, maar de drukte valt gelukkig heel erg mee! Hoewel ik keurig aan de rand van het fietspad loop, (uiteraard links, want dat is beslist veiliger) meent een achterop komende fietser een belsignaal af te moeten geven!! Ik schrik me rot en vlieg gelijk de berm in. Gelukkig blijft het bij dit ene incident.

Terwijl ik bij een bankje sta vanwaar ik een prachtig uitzicht op de Morra heb, komen er opeens bekende wandelaars aangelopen. Ik ken ze van de FLAL. Harstikke leuk natuurlijk om ze te zien en even gezellig een praatje te maken. Ze lopen het St. Odulphus pad en zijn gestart in Oudemirdum en hebben vandaag het eindpunt Bolsward als doel. Dit was een leuke verrassing! We nemen afscheid van elkaar en gaan weer verder. Zij naar Galamadammen, ik naar Hemelum, waar Iebele me opwacht. Maar dat duurt nog wel even, want ik neem de tijd. In de begroeiing langs de waterkant, maar later ook aan weerskanten van het pad, is het een concert van diverse, zingende vogeltjes. Prachtig! Het klinkt zo blij, dat je er zelf ook blijer van wordt.

Dan Hemelum in. Langs het Russisch Orthodox Klooster, dat ik al eens met het loopclubje van Wiebe van binnen heb gezien. Prachtige Iconen aan de muur en een fraai interieur. Nu gesloten. Maar….even later bij de kerk aangekomen, zie ik tot m’n grote verrassing, dat de kerk open is en er zelfs koffie wordt geschonken. De tweede verrassing van deze middag. Iebele is er ook gearriveerd en samen gaan we naar binnen, waar we worden begroet door de klanken van het prachtige orgel. Nog nét kunnen we de laatste tonen van door de organist gespeelde Wilhelmus horen. Heel mooi zo vlak voor 4 mei en 5 mei. Dit jaar jammer genoeg toch wel heel bijzondere dagen in deze nare tijd.

We bekijken de kerk, praten op afstand met nog een aantal bezoekers en de pastor, wiens initiatief het is om de kerk open te doen. Hij voorziet ons van een heerlijke beker koffie en zo vliegt de tijd om. Hoewel m’n plan was om het rondje terug te lopen naar Galamadammen, zie ik daar, gezien het tijdstip maar vanaf en stap bij Iebele in de auto om zoals het plan was, naar Laaksum te rijden om weer even een visje te halen. Wij doen dat tegenwoordig regelmatig, omdat de familie, die al jaren dit visrestaurant uitbaat, nu wel elke vorm van inkomsten kunnen gebruiken. Gelukkig voor hen zijn er veel meer klanten, die hier al jaren komen en nu gebruik maken van de afhaalservice. Het terras is  uiteraard gesloten , want op een boete van €4000 zitten ze niet te wachten!!! Maar….we mogen stoeltjes meenemen en ergens op het grote terrein kan ieder die dat wil z’n visje eten, biertje of koffie drinken, enz.  Het is er gezellig druk en iedereen houdt zich goed aan de verplichte afstand.

Na nog een laatste blik op het haventje en het IJsselmeer te hebben geworpen, gaan we weer terug naar Balk. We hebben genoten van een heel verrassende, mooie middag met leuke ontmoetingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code