Wandeling van Joure naar Terherne 17 mei 2020.

 

Op de foto klikken om het album te bekijken.

 

Wandeling van Joure naar Terherne 17 mei 2020.

Ook nu ga ik weer op zondag aan de wandel. De weersomstandigheden zijn prima voor een wandeling, hoewel er een stevige, koude wind waait. Heb dan ook m’n twijfels wat ik aan moet trekken. Gelukkig heb ik voor iets warms gekozen en wat ben ik blij, dat ik dat heb gedaan, want buiten de bebouwde kom van Joure, uit de luwte van bebouwing e.d. is het écht fris!!

Ik word afgezet in Joure en kies de in mijn ogen mooiste route naar Terherne, de officiële naam in het Fries. In het Nederlands: Terhorne. Ik loop dan ook Joure uit langs de haven. Booteigenaren zitten in het zonnetje aan dek of zijn met van alles en nog wat bezig. Een visser heeft het nu niet dienstdoende pontveer gekozen als visstek. Het is super rustig. Een enkele hardloper en wat racefietsers. Dat wordt echter later op de ochtend wel even een ander verhaal. Het aantal fietsers, dat ik deze dag heb gezien, is niet te tellen. Zó veel! Met z’n tweeën of in grote groepjes. En natuurlijk de echtparen op de e-bikes. Maar naar Broek of De Broek zoals de inwoners hun dorpje noemen, nog lekker rustig wat auto’s betreft. En wat kun je dan verrast zijn als je opeens tussen de huizen door een ooievaarsnest ontwaart op de schoorsteen van een boerderij. En….ook nog bewoond!!

Altijd als je onderweg bent, kom je wel iets bijzonders tegen of word je door iets verrast. Zo zie ik bij het verlaten van het dorp op de kruising een bord staan van restaurant De Klokkestoel in Goingarijp met daarop diverse aanbiedingen en……koffie to go. En laat ik nu inderdaad die kant opgaan!! Mooi vooruitzicht dus. Maar eerst ga ik een zijsprong maken naar de Zwettepoel, waar je omheen kunt lopen. Nou, ik ben dus niet de enige, want het is een bekende plek, waar de honden los mogen lopen en daar wordt dus over het algemeen flink gebruik van gemaakt. Op dit tijdstip valt het erg mee. Slechts een paar auto’s en eigenlijk loop ik het grootste deel alleen. Tóch schrik ik op een bepaald moment behoorlijk als er opeens een hond op me af komt gevlogen. Gelukkig ben ik niet bang voor honden, maar op deze heb ik het niet staan. Ik laat dat echter niet merken, zeg dat ie braaf is en al snel komen de baasjes aangelopen.

Het is een prachtig, kleinschalig gebiedje. Een paar ganzen maken enorm veel herrie. Verder is het stil en is het genieten van een prachtig concert van allerlei vogels. Ik kan ze horen, maar zie ze niet helaas. Dan vervolg ik hierna m’n tocht en loop door Ballngbuer, dat nog bij Broek hoort om even later in Goingarijp aan te komen. Loop meteen naar het restaurant, waar in de achtergevel van de boerderij een buffet is ingericht, waar van alles te krijgen is, mits je maar niet op het terras gaat zitten. Er staan stoelen op het gras meldt een medewerker. Nou, leuk bedacht, maar er staan maar 5 ligstoelen en die zijn bezet door booteigenaren, die hier even hebben aangemeerd. Ze hadden hun drankje natuurlijk ook op de boot kunnen nuttigen en had ik kunnen zitten, maar……ze maken geen aanstalten om op te stappen. Rest mij een wel heel laag muurtje om m’n koffie op te drinken. Het kost me dan ook de nodige moeite om weer overeind te komen, maar…..ik heb tóch dankzij de koffie weer wat energie opgedaan.

Verder weer. Op naar het mijns inziens mooiste deel van deze tocht: het schelpenpad pál langs eerst de Goingarijpsterpoelen, overgaand in het Snekermeer. Hier heeft de uit het westen komende wind vrij spel. Bij het kleine strandje, waar uitnodigend een paar banken staan, lijkt het wel een beetje of je aan zee bent. Golven met schuimkoppen en rollers op het strandje. Prachtig om te zien, maar niet om te gaan zitten. Dat geldt trouwens voor het hele pad, waar op diverse plekken een bank staat. Hoewel er meer wandelaars en vooral ook fietsers dit pad hebben uitgekozen, blijven de banken leeg. Té koud, té veel wind! Maar……prachtige luchten, schitterende kleuren in de bermen, de weilanden net gemaaid en daardoor diverse tinten groen. Het water diep donkerblauw en vrij veel boten, die hun weg zoeken over het grote meer. Het zal duidelijk zijn: ik loop te genieten op deze zondag.

Op de grote parkeerplaats bij de snackcounter bij de Heerenzijlbrug veel auto’s. Ook hier kun je van alles afhalen en de mensen op de aangemeerde boten, weten de weg ernaartoe wel te vinden!! Terras helemaal leeg! De brug staat vrij vaak open om boten door te laten, die van de Terkaplesterpoelen door de Sâltpoel het Snekermeer opgaan. De plek roept herinneringen bij me op aan de Snekermeermarathons. Wat wás het daar op dat grote terrein gezellig met al die tafels en banken en tentjes, waar eten en drinken werd verkocht! Het was trouwens sowieso een geweldig wandelevenement zo rond het Snekermeer.

Even verderop heeft restaurant Het Meer van Lenten buiten een afhaalpunt ingericht. Leuk initiatief en hopelijk verdienen ze dan nog íets in deze voor hen zo moeilijke tijden. Vanaf hier loop ik niet via de weg naar Terherne, maar kies het fietspad, nu geasfalteerd. Was vroeger een klinkerweg en de verbindingsweg tussen Terherne en de dorpen richting Joure. Er stonden heel oude bomen, die vervangen zijn door nieuwe, maar……ik herinner me dit weggetje nog héél goed uit de tijd dat ik in 1960 met mijn ouders en broer op vakantie was in Terherne. We verbleven in een caravan bij een boer in de boomgaard. Toerisme was toen nog in opkomst. Het enige vertier was op bepaalde avonden dansen in de bovenzaal van Café De Zevenwouden. Daar heb ik toen Iebele leren kennen en menig keer hebben we dit weggetje gelopen op weg naar de caravan, waar ik altijd al vroeg me weer moest melden (hoewel ik toen tóch al 19 jaar was en nét geslaagd op de Kweekschool voor het onderwijzersexamen!!!! Moet je nú eens om komen!!!!!).

Zo loop ik al terugdenkend aan ver vervlogen tijden Terherne in. Bij Café De Zevenwouden is men druk bezig met een nieuw terras. Ik maak een praatje en vertel, dat die bovenzaal bij mij veel herinneringen oproept. Al snel volgt een leuk gesprek, omdat één van de jonge mannen de zoon is van de voormalige uitbater. “Hij is even weg” zegt hij, “maar komt zó terug”. Inmiddels komt Iebele aangereden. We gaan eerst zien dat we koffie krijgen en komen dan terug spreken we af. Heerlijk in het zonnetje, op gepaste afstand van andere bezoekers, want het is behoorlijk druk in Terherne, genieten we van een bakkie. We lopen terug naar de kroeg en passeren het geboortehuis van Iebele, waar hij tot z’n 35ste heeft gewoond en…..heeft gewerkt. Want naast onderwijzer hielp hij in z’n vrije tijd en vakanties in de winkel. Je zou kunnen zeggen: “een winkel van sinkel, waar alles te koop was”. En dat is ook écht zo. Hengelsport- en watersportartikelen, laarzen, bootschoenen, regenkleding, touw, stootwillen, zwemkleding, textiel, enz. enz. Wij hebben toen Iebele z’n moeder in januari 1977 overleed, de winkel verbouwd en nog heel leuke jaren daar beleefd!

Inmiddels is Bouke terug en druk bezig! Hij herkent Iebele onmiddellijk en ja, dan zijn de verhalen niet van de lucht en volgt de ene anekdote na de andere. Harstikke leuk! Dan wordt het zo langzamerhand tijd om de auto op te zoeken en huiswaarts te keren. Onderweg nog een tussenstop bij het Ooievaarsdorp in Akmarijp. Nou, dat zag er jaren geleden wel even héél anders uit! Heel veel nesten op palen, ooievaars in de weilanden rondom, op zoek naar voedsel, enz. En nu? Nog slechts een paar nesten en de hele omgeving ziet er niet uit! Echt vergane glorie! Toch ga ik nog even met m’n camera ernaartoe en de nesten, die er nog zijn, zijn bewoond. Ooievaars op het nest aan het broeden. Een ooievaar, die aan komt vliegen en landt op het nest en samen gaan ze bezig. Het nest nog wat opkalefateren misschien? Ik kan het niet goed thuisbrengen. Jongen zie ik in ieder geval nog niet. Een paar foto’s gemaakt en terug naar de auto en naar huis.

Ik heb een heerlijke wandeldag gehad! Nog een tip voor diegene, die dit leest: vind je de afstand van 14 km. te kort, dan kun je vanuit Terherne weer teruglopen naar Joure via Terkaple, Akmarijp en eventueel Vegelinsoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code