Wandeling door Park Borgerswold in Veendam 27 mei 2020.

 

Op de foto klikken om alle foto’s te bekijken.

 

 

Wandeling door Park Borgerswold Veendam 27 mei 2020.

 

Voor het eerst sinds maanden weer eens niet alleen, maar met m’n wandelmaatjes Albert, Liana en Geert Jan aan de wandel geweest. We hebben afgesproken om eerst bij Geert Jan in Wildervank koffie te drinken en dan een route, door Geert Jan bedacht, te gaan lopen. We gaan het grote Park Borgerswold in, dat in Veendam ligt. Na een paar stappen zijn we Wildervank uit (Veendam en Wildervank liggen pál naast elkaar) en lopen via de rand van Veendam het park in. Schitterend aangelegd in de vorige eeuw. Door zandwinning veel waterplassen en verbindingswateren, omzoomd door prachtige bomen. Interessant is wat Albert vertelt over de oude ophaalbruggen, die je hier tegenkomt. Ze zijn overtollig geworden nadat vaarten uit de veenkoloniale tijd zijn gedempt. Gelukkig zijn ze niet gesloopt en in dit park geplaatst, waar ze weer een nuttige functie hebben. Mooi is dat!

Bij Hoeve Borgerswold, liggend aan een grote plas, is het terras gesloten. We hebben goeie herinneringen aan deze plek tijdens een van onze Pronkjewailpad etappes. We lopen over het strand en strijken neer bij een picknicktafel, waar we een hapje gaan eten. Heerlijk in het zonnetje. Wat hebben we fijn wandelweer vandaag! Het is hier super rustig. Een moeder met 2 kleine kindjes en nog 2 jonge vrouwen veel verderop aan een tafel. Tóch vindt de politie het kennelijk nodig om ook hier te surveilleren. Tot 2 keer toe komt er een agent op een motor langs. Een mooi plezierritje zullen we maar zeggen, want er valt hier niets te waarschuwen of te bekeuren! De waterskibaan ligt er verlaten bij, evenals het clubhuis met terras, waar het normaal altijd gezellig druk is. Geen koffie to go of een ijsje valt hier te scoren.

Zou bijna nog vergeten, dat we uitgebreid het volkstuinencomplex hebben bekeken, waar Geert Jan samen met een vriend een 2 are groot perceel huurt. Het ziet er super netjes uit. Alles staat er fris en fruitig bij, mede dankzij een door de vorige huurder aangelegde put met pompinstallatie, waardoor nu met deze droogte alle gewassen in de tuin kunnen worden besproeid. De variatie aan groenten is groot. Dat wordt dus straks smullen van verse, eigen verbouwde groenten.

Trouwens Geert Jan is hier regelmatig te vinden op z’n mountainbike. In dit park is n.l. een 28 km. lang speciaal mountainbikepad gerealiseerd en je moet écht wel over de nodige stuurmanskunst beschikken, want er zitten gevaarlijke haarspeldbochten in de heuvels, die dan vlakbij het water hun ronding hebben. Een duik is dan ook zó maar aan de orde als je niet uitkijkt! Wel spannend en avontuurlijk! Lopend langs zo’n waterpartij met mooie waterlelies, zien we opeens aan de overkant op een boomstam een schildpad liggen, genietend van de zon. Dat verwacht je totaal niet.

Even later komen we bij het volkstuincomplex terug aan de andere kant, waar een speciale jeugdtuin is ingericht. Er moet nog veel gebeuren hier, maar het begin is er. Er staan b.v. al bijenkasten en er is al iets van beplanting. Komende zaterdag worden er zo’n 800 planten aangevoerd en kan de jeugd aan de slag met planten. Leuk initiatief! Even later passeren we de kinderboerderij, die uiteraard ook nog gesloten is. Hier liggen op verschillende plekken 3 schildpadden te zonnebaden. Kan er nog nét eentje op de foto zetten, want de een na de ander laat zich van de boomstam glijden en verdwijnt dan helemaal onder water. Al slingerend over mooie paden komen we weer uit bij de weg en gaan nog even een blik werpen op het strand. Moeten daarvoor wel eerst even door een droge sloot en dan de heuvel op, maar het is de moeite waard. Ook hier weer een heel grote plas, waar langs de randen luxueuze woningen staan. De goudkust van Veendam dus. Op het strand slechts 2 meisjes. Als het warmer weer wordt is het hier aanmerkelijk drukker met recreërende Veendammers of Wildervanksters.

Onze route gaat verder langs inhammen met op landtongen gebouwde villa’s, die dus allemaal aan het water liggen. Komen weer langs een stel ganzen met jongen, waar Albert aan hun gedrag te zien, een beetje te dicht in de buurt komt om ze op de foto te zetten. Zo bereiken we na 10 k. weer het huis van Geert Jan, waar we nog even gaan nagenieten van een drankje. We hebben met z’n vieren genoten van het weerzien met elkaar en de wandeling, die heel mooi en verrassend was! Voor herhaling vatbaar. En dan via Oosterwolde weer terug naar Balk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code