Opening Sybrandy’s Speelpark bij de Hege Gerzen op 20 juli 2020.

 

Op de foto klikken om het hele album te bekijken.

 

Vandaag is het zo ver. Het beroemde Sybrandy’s Speelpark is verhuisd naar de Hege Gerzen (Strandpaviljoen en Recreatieterrein), vier kilometer vanaf de plek waar het eerst stond. Sybrandy’s Speelpark (voormalig Ontspanningspark en vogelpark) is ontstaan uit een vogelpark. In 1964 werd het Vogelpark Sybrandy geopend. Hier werd al snel een speeltuin bij gebouwd, en het bleek dat de bezoekers toch meer voor de speeltuin dan voor de vogels kwamen. Pas in het laatste decennium van de 20ste eeuw werden echte attracties geplaatst.  Speelpark is een begrip in Friesland en ver daarbuiten. Ondanks zijn geringe omvang wordt Sybrandy’s Speelpark toch gerekend tot de grotere attracties van Friesland. Het bestaat al 55 jaar en is het goedkoopste attractiepark in Nederland met maar liefst 40 attracties en speeltoestellen.

25 augustus 2019 was het park voor de laatste keer geopend op de oorspronkelijke locatie. De eigenaar wilde het park verkopen, maar een geschikte koper kon aanvankelijk niet worden gevonden. Zo besloten ze in 2019 de attracties en speeltoestellen door middel van een veiling alsnog te verkopen. Sjerp Jaarsma, de uitbater van de Hege Gerzen en bevriend met de familie, wilde dit koste wat het kost voorkómen en besloot het te kopen. Niet wetende waar hij het geld vandaan moest halen,  startte hij een crowdfundingactie en kreeg een lening van de gemeente De Fryske Marren. Velen in Gaasterland en daarbuiten doneerden royaal, zodat de veiling op het nippertje niet doorging. Er was zelfs sprake van, dat de toestellen naar Roemenië zouden gaan.

Om kort te gaan: met tomeloze energie, vastberadenheid en doorzettingsvermogen om het fiat te krijgen van de officiële instanties, is het Sjerp gelukt om het unieke park te behouden voor Gaasterland. En ook nog eens op een unieke plek

En vandaag gaat het voor het eerst open. Er is proefgedraaid de dagen ervoor, alles werkt en de bezoekers kunnen komen. Om 10 uur gaat het park open. De officiële opening is volgend jaar mei, maar er is wel ruchtbaarheid aan deze dag gegeven. Omrop Fryslân maakt opnamen en Leeuwarder Courant en Fries Dagblad zijn aanwezig, evenals radio Spannenburg.

Het is een unieke plek, pal aan de boorden van het IJsselmeer. Heel royaal opgezet en prachtig aangelegd. Boomwallen zijn gespaard gebleven, er is een mooie túnwal aangelegd, zoals die nog op een paar plekken in Gaasterland zijn te zien. Volgend jaar komt er nog een blotevoetenpad bij, zodat het een combinatie wordt van spel en natuurbeleving. Het park zal dan ook verder gaan onder de naam: Sybrandy’s Speel- en Natuurpark

Wel is er nog een bijzonder moment op deze dag. De hele familie Sybrandy is aanwezig bij dit feestelijke gebeuren. Drie generaties: vader Simon, zoon Rienk en kleinzoon Jesse (in mei geboren!). Zij worden door Sjerp uitgenodigd de trap naar de luchtfiets te beklimmen, waar Sjerp hen toespreekt en de hele familie een pasje voor het leven overhandigt van het nu op deze plek gevestigde Sybrandy’s Speelpark. Het eerste pasje is voor de kleine Jesse Sybrandy. Een memorabel moment. De familie is heel dankbaar, dat het park behouden is gebleven voor Gaasterland/Friesland. Schoolkinderen zullen weer komen en niet te vergeten de pakes en beppes, opa’s en oma’s met hun kleinkinderen, die zich hier opperbest zullen vermaken. Er is zó veel te doen en te beleven voor jong en oud, dat een dag zó maar omvliegt. Jaarlijks trekt het park tussen de 35.000 en 40.000 bezoekers.

En het leuke is: voor een klein bedragje meer, koop je een combikaartje en ga je na het park heerlijk het mooie strand op van de Hege Gerzen met speeltoestellen, peuterzwembad, ligweiden, terras met paviljoen, waar van alles te koop is, enz. enz. Alle ingrediënten voor een heerlijk dagje uit en ondanks de verplaatsing naar deze nieuwe locatie is de prijs hetzelfde gebleven. Om precies te zijn: €9,60 voor het park. Kinderen tot 3 jaar gratis.

Het was een fantastisch leuke dag met ook nog eens schitterend weer! Het kón niet beter! Vanaf deze plaats wens ik Sjerp en alle medewerkers heel veel succes!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code