Pronkjewailpad Zuidroute (22) Bad Nieuweschans-Bellingwolde 2 augustus 2020.

 

Een klik op de foto en je kunt het hele album bekijken.

 

Pronkjewailpad Zuidroute (22) Bad Nieuweschans-Bellingwolde 2 augustus 2020.

Omdat de hitte van de afgelopen dagen voorbij is, gaan we deze zondag weer op pad naar Groningen. Wil de Zuidroute graag afronden, dus vandaar. Mooi op tijd arriveren we in Bad Nieuweschans en tot m’n grote blijdschap is het restaurant van de Graanrepubliek open!!!!  Uitnodigend staan de tafels met banken en parasols klaar voor de bezoekers, die óf allerlei lekkere en leuke dingen uit de winkel inslaan óf zoals wij hier iets gaan gebruiken.

We worden heel hartelijk ontvangen en omdat ik hier eerder was, gaan we weer voor de heerlijke appeltaart, die in een naastgelegen segment van deze voormalige locomotieven loods, wordt gebakken, evenals allerlei soorten brood e.d. Vanuit de achtergevel prachtig uitzicht op het brede water van de Westerwoldse Aa, die uitmondt in de Dollard. Een schip meert aan en moet wachten tot de spoorbrug opengaat. Terwijl we zitten te genieten van de koffie met het heerlijke gebak, heeft een groep racefietsers deze unieke plek ook gevonden om even een pauze te nemen. Op de valreep maak ik nog mee, dat de spoorbrug open wordt gedraaid, zodat de beide schepen hun weg kunnen vervolgen.

Na dit heerlijke begin van de dag, ga ik aan de wandel. Thuis hebben we al bekeken waar we elkaar weer kunnen treffen. Hopelijk klopt alles en zien we elkaar straks op de route. Haal nog even een stempel (dacht ik, maar ze kunnen het niet meer vinden!!!) bij Wellness en Hotel Thermen Bad Nieuweschans en  ben daarna al snel in het buitengebied. Een prachtig fietspad langs het brede water van de Westerwoldse Aa, de zon op m’n gezicht, een heerlijk windje, mooier kun je het niet krijgen! Links van de hoge dijk een groot natuurgebied met waterpartijen. Een groot bord wijst op een hier vroeger gelegen dorp, Houwingaham, dat verzwolgen is door het water van de Dollard. Er is veel bekend geworden door archeologisch onderzoek. Via een mooi fietspad met in de bermen nog veel bloeiende planten bereik ik Rustpunt en Beeldentuin “In de Bocht” in de buurtschap Booneschans.

Donkere wolken pakken zich inmiddels samen en de eerste spatten vallen als Iebele (was hier al met de auto) en ik de tuin inlopen en al snel begroet worden door de eigenaar. Hoewel hij reclameborden heeft neergezet, heeft hij nog niet veel bezoekers gehad. Als eerste plaats ik een stempel, dat handig in een kastje aan de muur is bevestigd. De regen valt erg mee. Hij legt uit, dat op deze plek vrijwel altijd de regenwolken splitsen en aan weerskanten aan deze lokatie voorbij trekken. Hij krijgt gelijk. Dat is ook vandaag het geval. Ik maak met hem een slag door de immens grote tuin (maar liefst 5000m2) met op diverse plekken mooie beelden. Deels gemaakt door zijn ex-vrouw, deels van andere kunstenaars. Grappig is, dat een werkplek buiten dusdanig is gesitueerd, dat zittend aan de ene kant van de tafel je je in Duitsland bevindt, aan de andere kant in Nederland. Hij laat me de hier nog staande oude grenspalen zien. Al met al een heel erg leuk en interessant bezoek aan deze stempelpost.

Iebele moet hier vandaan terug, want de brug even verderop is verboden voor auto’s. Voor fietsers niet. Wandelaars tellen kennelijk niet mee, want die worden op het bord niet vermeld, dus ga ik er maar van uit, dat ook ik de brug kan passeren. En dat klopt helemaal. Meteen over de brug weer een lang stuk langs het brede water, waarna het later afbuigt een natuurgebied in. Nog steeds zijn er links van mij donkere wolken, rechts is er al weer wat blauw te zien. Regen blijft uit gelukkig. Het laatste stuk van de route naar Oudeschans is echt afzien!!!! Minstens 2 km. zandpad, later overgaand in een pad door het weiland. Uitkijken dus en vooral niet vallen!!!! Het gaat goed en zo bereik ik Oudeschans, vanouds ook een vesting. Er is een Vesting Museum, waar ik een stempel ga halen. En wát voor een? Echt een groot, prachtig stempel van de vesting!

Iebele is hier ook gearriveerd en we strijken neer op het overvolle terras (wel precies volgens de regels, want de eigenaar heeft al 6 keer contrôle gehad!!! en zit niet te wachten op een boete van €4000!). Veel fietsers zijn n.l. met dit mooie weer onderweg en kennen deze horecagelegenheid “De Piekenier”, dus vandaar de drukte.

Dan nog het laatste stukje naar Bellingwolde. Samen gaan we naar het Vestingmuseum, maar daar komen we niet. Langzaam rijdend door het dorp, geen obstakel op de weg of in de berm, worden we opgeschrikt door een forse klap. We schrikken enorm. Hoe kán dit? Er stond niets en dan ineens dit! In de spiegel zie ik nog nét, dat iemand achteruit z’n oprit weer inrijdt. Was de weg opgereden zonder onze auto te hebben gezien. En ik hem ook niet, want hij zat toen ik aan kwam rijden, nog achter de heg verscholen Tjonge, jonge, wát een consternatie. Ook voor die meneer, die zich verontschuldigde en zei, dat hij ons helemaal niet had zien aankomen. Enfin, dus niet bijtijds naar huis, maar eerst aan de slag met schadeformulier in de tuin achter z’n woonhuis. Allemaal heel correct en vriendelijk gelukkig!  Beide auto’s best wel behoorlijk schade. De schade-expert taxeerde vandaag onze schade op minstens €4000!!!! Niet te gelóven!

We zijn heel prettig uit elkaar gegaan en hebben uitgesproken, dat we dankbaar zijn, dat het slechts blikschade betreft en hij, evenals wij geen verwondingen hebben opgelopen. Zo komt er toch wel een bizar einde aan een dag, die zo fantastisch mooi begon op het terras van de Graanrepubliek. Veel later dan oorspronkelijk het geval zou zijn geweest, komen we weer in Balk. Een dag met twee gezichten dus.

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Dankjewel voor je reactie. Tóch hebben we een heel mooie dag gehad. Alleen het einde ervan was wel jammer.

 1. Martha Andreakou

  Joh dat was best schrikken !
  Gelukkig was het alleen blikschade en zijn jullie er heelhuids vanaf gekomen
  Liefs Martha

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Ja, gelukkig wel Martha. Maar….we zijn wél heel erg geschrokken, omdat er niets op de weg was en die auto vanachter een heg vandaan kwam en dus niet te zien was door ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code