Zondag op het Bildt en einde bij “De Hege Gerzen” onder Oudemirdum 9 augustus 2020.

 

Op de foto klikken om alle foto’s te zien.

 

Het is deze zondagochtend vroeg nog heerlijk koel in de tuin. Maar dat zal niet lang duren, want er is een enorm warme dag voorspeld. Het is de laatste dag van de “Slikwerk/Atelierroute” op Het Bildt. Zo vatten we het plan op om die kant op te gaan. Folder gedownload met daarop de adressen en op nummertje 1 staat Zwarte Haan. Daar komen we graag, dus is dat ons eerste doel. Bovendien wil ik graag de flamingo’s zien (kwam mooie foto’s tegen van Nanne Nicolai, die er al eerder was geweest) en ook het terras van het gelijknamige Restaurant is altijd weer uitnodigend. Waar we niet op hadden gerekend (dom natuurlijk!) was de grote drukte met auto’s, fietsers en wandelaars.

We vinden een parkeerplekje en ik ga de dijk op. Een stevig, lekker koel briesje, vanaf zee, maakt het verblijf op de dijk héél aangenaam. En ik ben dus niet de enige, die de flamingo’s wil zien. Verrekijkers, camera’s met telelenzen, enz. In de verte, achter de begroeide kwelder, duizenden vogels van allerlei soorten en maten. Helaas is het zoombereik van mijn camera (40x) zoom) niet toereikend om de flamingo’s goed in beeld te krijgen. Echter niet getreurd, want het landschap achter de dijk is van een adembenemende schoonheid. Niet alleen nu, maar in alle jaargetijden en onder alle weersomstandigheden. Het is altijd weer genieten van de rust, de stilte (nu wat minder!!!) en de weidse vergezichten.

Bij het verlaten van de dijk voel ik bij elke stap, dat het beneden al aanmerkelijk warmer is dan boven op de dijk. Ik neem nog even een kijkje bij het restaurant Zwarte Haan, maar het terras is tjokvol, dus besluiten we ergens anders wat te gaan gebruiken. In de auto is het met de airco aan goed toeven en zo rijden door het mooie Bildt naar Oudebildtzijl. Ook hier bij Café het Graauwe Paard een vol terras. Nu weten we nóg wel een mooie plek, waar we al vaker waren, dus rijden we via Alde Leie naar Vrouwbuurtstermolen. Bij Restaurant De Molen is het heel rustig. Al wel flink wat bezoekers gehad, maar wij hebben op het aan de vaart gelegen terras het rijk alleen! Mooi plekje onder de parasol en prachtig uitzicht op het water van de Oude Rijd. Kan niet beter!!!

Bootjes, grotere boten en kano’s varen af en toe voorbij, jongens springen het water in en proberen zo de passagiers van een frisse douche te voorzien, wat echter niet altijd lukt. Een late lunch, die prima smaakt. We houden de Slikwerkroute voor gezien. Het is zó warm, dat we het niet meer zien zitten. Terug naar Balk, waar we tot een uur of zeven blijven om dan naar ons favoriete “stekje” te gaan: Recreatieterrein en paviljoen “De Hege Gerzen” , gelegen bij Oudemirdum aan de oever van het IJsselmeer op een soort van klif. Op het terras nog veel strandgasten, die voor vertrek nog iets gebruiken. Terwijl wij daar ook genieten van een drankje en hapje, wordt het rustig op het strand. Het is zó’n prachtige plek. Je zou het wel “Lago di IJsselmeer” kunnen noemen. Hoef je niet voor naar Italië of een ander warm land met deze temperaturen. Het water ligt er rimpelloos bij, de zon zakt steeds lager en werpt een prachtige, roze-rode gloed op bomen, strand en water. Het is genieten van de stilte, de rust.

Het zwembad is al leeggepompt en het zand op de bodem wordt met een stevige straal weggespoten. Bijzonder is, dat een diepe bron op het terrein het hele complex (nu ook met het onlangs aangelegde Sybrandy’s Speelpark) van water voorziet. Nog nooit heeft die droog gestaan!! Ook het water van het zwembad komt uit die bron en er komt geen chloor of i.d. in het bad. Zo kan het vuile water afgevoerd worden via een pompsysteem in het IJsselmeer. Heel leuk om dit verhaal mee te krijgen van een medewerker.

Dan wordt het zo langzamerhand toch wel eens tijd om op te stappen. Wat hebben we ondanks de warmte een heerlijke, afwisselende dag doorgebracht op verschillende plekken in ons mooie Friesland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code