St. Odulphuspad etappe “Aether” (deel 1) van Gaastmeer naar Oudega 22 augustus 2020.

 

Op de foto klikken om alle foto’s te bekijken.

 

St. Odulphuspad etappe “Aether”(deel 1) van Gaastmeer naar Oudega 22 augustus 2020.

Het wandelgroepje heeft besloten vandaag wéér een stukje Odulphuspad te gaan lopen, waarbij ook ik word uitgenodigd een gedeelte mee te gaan lopen. Aangezien het afgelopen woensdag goed is gegaan, besluit ik mee op pad te gaan. Iebele brengt me tot het weggetje naar de pont over de Inthiemasloot, die al om 8 uur begint te varen. Omdat het heel hard waait, ben ik daar niet helemáál zeker van, dus vertrekken we vroeg, want de rest rijdt naar het dorp Gaastmeer, dat aan de andere kant van het brede vaarwater ligt. En ik wil wél op de afgesproken tijd (9.15 uur) daar zijn!  Iebele heeft z’n telefoon thuis laten liggen en nu moet ik maar zien of hij meekrijgt, dat ik inderdaad naar de overkant kom. Geen probleem. Ik ben de eerste passagier om 5 over 8!!! Iebele ziet van verre het gele dak van de pont bewegen en ik zwaai uitbundig met m’n zakdoek en zie hem dan vertrekken. Probleem opgelost.

Rustig wandel ik de 800 meter naar het dorp. De zon schijnt, de temperatuur is heerlijk om te wandelen ondanks de straffe wind. In het dorp is het rustig. Alleen bij de dorpswinkel staan enkele toeristen, die broodjes e.d. halen voor het ontbijt. Aangezien ik natuurlijk véél te vroeg ben, loop ik op m’n gemak door het dorp, waar veel boten aangemeerd liggen. Passeer een beroepsvisser en door de lucht, die m’n neus binnenkomt, weet ik dat hij bezig is paling te roken. De kerk met de wel heel bijzondere naam “Pieltjerke” is zo’n beetje het eindpunt aan deze kant van het dorp. De mooi aan het water gelegen kroeg ‘d Ald Herberch is nog gesloten, dus dat wordt hier niet aan de koffie voor de anderen, die al een hele rit achter de rug hebben.

Dan ga ik de andere kant op, tot waar het dorp eindigt. Terugkomend bij de dorpswinkel zie ik daar tot m’n verbazing al 2 wandelaars, zittend op het bankje, genieten van koffie. Hè, hoe kan dat? Volgens mijn informatie van een tijdje terug, was hier geen koffie te krijgen. Dus wél!!!! En zo voorziet de eigenaar van de winkel ons allemaal van een heerlijk bekertje koffie! Mooi begin van de dag. Na de nodige stempels (die hij n.b. ook heeft) te hebben geplaatst, gaan we op pad. Het dorp uit en met een boog langs een vaart komen we uit net buiten het dorpje Lytse Gaastmar, En dan op naar Idzega met z’n klokkenstoel, grote camping, jachthaven, enz., gelegen aan de Idzegaaster Poel. Hier gaan we de weilanden in. Heerlijk: de ruimte, de harde wind, rechts het water met flinke golven en de zon, die deze doen schitteren. Oh, wat is Friesland toch mooi!!!!

De wolkenluchten zijn werkelijk schitterend en heel afwisselend met soms zeer dreigende, donkere wolken, waar we in de verte regengordijnen uit zien komen. We houden het eerst nog droog, maar ook wij ontkomen er niet aan. De buien zijn kort, maar hevig en de capes hebben we niet voor niets meegenomen. Overal in dit gebied zijn grotere en kleinere meren, poelen. Bij de Schuttelpoel strijken we neer om een boterham te eten met niet te vergeten een hardgekookt eitje. Grappig gezicht: al die 6 gele eierdoosjes op de picknicktafel. Na deze rust vervolgen we de mooie route en komen uit bij de spoorlijn Stavoren-Sneek-Leeuwarden, waarlangs een fietspad is aangelegd. Hier hebben we de harde, stormachtige wind van opzij, later pal tegen.

Een uitkijkpunt, gemaakt van cortenstaal, biedt een mooi uitzicht op de omgeving. Albert houdt zich bezig met een “verdwaalde” haan, die hij zo mooi mogelijk op de foto wil zetten. Uiteindelijk lukt het!!!! In de verte zien we Oudega al liggen. Dat is zo mooi hier: je kunt niet alleen op dit punt, maar overal in dit weidse landschap  360° rondkijken, waarbij je blik door niets wordt belemmerd. Het geeft mij althans het ultieme gevoel van vrijheid. We passeren nog een markante plek in het landschap: een door een met riet begroeide sloot omgeven klein begraafplaatsje, midden in het weiland. Op de plek waar ooit het klooster Nazareth heeft gestaan. Zwervers, die onderdak in het klooster hadden gekregen, zijn hier begraven. Evenals arbeiders, die later aan de spoorlijn hebben gewerkt. Deze streek is trouwens rijk aan verhalen, overleveringen en legendes. Heel boeiend allemaal.

En dan is het einde fietspad. We lopen Oudega binnen. Nu zijn er in Friesland 3 dorpen met de naam Oudega. Vroeger was het makkelijk. Je had Oudega Gaasterland-Sloten, Oudega Hemelumer Oldeferd en Oudega Smallingerland. Het dorp waar we nu binnenlopen valt nu onder de gemeente Súd-West Fryslân. Als eerste gaan we naar de dorpswinkel, waar we een stempel kunnen krijgen. En daar zijn we best wel fanatiek in, hi, hi! We zijn daarbij de kroeg al gepasseerd, maar hij is open en dus ……..heerlijk aan de welverdiende koffie!!!! Even bijkomen om vervolgens de route door het dorp te volgen. Bij de zwem- en surfplek aangekomen, waait het verschrikkelijk hard. Hier ga ik, mede op dringend advies van een wandelmaatje stoppen. Iebele is onderweg om me op te halen. De groep wacht nog een tijdje, maar gaat dan na afscheid te hebben genomen, door naar Blauwhuis. Ik doe dat laatste stukje een andere keer. Wat hebben we weer een fantastisch mooie, gezellige dag gehad met elkaar en weer van alles beleefd en gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code