St. Odulphuspad etappe “Aether” (deel 2) van Oudega naar Blauwhuis 24 augustus 2020.

 

Op de foto klikken om alle foto’s te bekijken.

 

 

St. Odulphuspad etappe “Aether” (deel 2) van Oudega naar Blauwhuis 24 augustus 2020.

Aangezien het deze middag weer lekker wandelweer is (net als zaterdag wel veel wind!), ga ik het laatste stukje van bovengenoemde etappe lopen en wel van Oudega naar Blauwhuis. Iebele brengt me naar Oudega en ik start, waar ik afgelopen zaterdag ben geëindigd. Loop dan direct het prachtige Brekkenpaad op, dat pál langs de Aldegeaster Brekken voert. De visplekken, verscholen in het riet, zijn leeg. Het waait gewoon té hard. Het meer lijkt wel een zee. Machtig mooi! Doris Mooltsje is al van verre te zien. Ook het dorpje Sandfirden (Sânfurd) met z’n kerktoren doemt op aan de horizon, terwijl een zeilbootje voor langs vaart en de stormachtige wind en de golven trotseert.

Bij de molen aangekomen en wat foto’s te hebben gemaakt, buigt het pad af naar de spoorlijn, waar ik even later onderdoor ga richting Blauwhuis. Prachtig zijn weer de wolkenluchten boven de weilanden, af en toe dreigend, maar het blijft droog!!! Geen wandelaars te bekennen, alleen in de middle of nowhere op één enkele racefietser na. Ik geniet met volle teugen en bereik na een tijdje het piepkleine dorpje Greonterp met z’n karakteristieke klokkentoren. Bij Huize Het Gras, waar Gerard Reve van 1964 tot 1971 heeft gewoond met Teigetje en Woelrat, stop ik even om even later de klokkentoren in te gaan, waar veel interessante verhalen over dit dorp, de toren, de klokkenluiders van weleer, enz. is te lezen. Ik heb de tijd aan mezelf, dus kan ik van dit alles kennis nemen.

Even later verlaat ik het dorp via een mooie, aparte brug en de hoge toren van de Sint Vituskerk in Blauwhuis, die al tijden te zien was aan de horizon, komt steeds dichterbij. Het duurt dan ook maar even of ik loop Blauwhuis in. Grand Café De Freonskip is op deze maandagmiddag gesloten. Of er ergens een stempel te krijgen is, weet ik niet, maar ik loop maar even het Teatskehûs (Verzorgingshuis) in. We waren hier al vaker met de dinsdaggroep en zijn hier altijd héél gastvrij ontvangen! Ook nu is dat het geval. De dame van de receptie plaatst een stempel van het huis in m’n wandelboekje en biedt me een kop koffie aan. Helemaal super!

Omdat Iebele nog van huis moet komen, heb ik alle tijd om door het dorp te lopen. De deur van de Sint Vituskerk staat open. In de kerk, vóór het grote metalen hek, kan een kaarsje worden opgestoken (wat ik ook doe) en het prachtige interieur van de kerk is ondanks het hek prima te zien en te fotograferen. Dan volgt nog een rondje over de begraafplaats met z’n werkelijk schitterende, grote grafmonumenten, zoals je dat vaak ziet op een R.K. begraafplaats. Voor de kerk zitten inmiddels een meisje en een jongetje, die vogelhokjes verkopen en zonnebloemzaadjes. Ze zitten daar zó leuk onder de paraplu (het spettert een beetje) en aangezien ik ze wel wat klandizie gun, koop ik zo’n  mooie, getekende envelop met zaadjes.

Dan terug naar het pleintje, waar ik nog even neerstrijk op een van de banken. Lekker in de wind en de zon tot ik de welbekende auto aan zie komen. Geweldig zo’n privé taxi!!! Anders kon ik dit ook niet doen. Mooi op tijd ben ik weer thuis na een fijne wandelmiddag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code