Pronkjewailpad Zuidroute (24) Bourtange-Sellingen 17 september 2020.

 

Op de foto klikken en je kunt de foto’s bekijken.

 

Pronkjewailpad Zuidroute (24) Bourtange-Sellingen 17 september 2020.

Nog weer even een stukje van dit prachtige pad lopen. Het blijft een eind rijden vanuit Balk, maar….je moet er wat voor over hebben nietwaar? Het is nog flink fris (14gr.) als we vertrekken. Dat is even andere koffie dan nog niet zo lang geleden. We rijden Bourtange in en stoppen bij de Vesting. Stempel natuurlijk en dan de Vesting in om een kopje koffie te halen. Niet wetend, dat het een behoorlijk eindje lopen zou zijn, wat voor Iebele best wel veel inspanning vergt. Het is er op deze donderdag buiten de vakanties om al een drukte van belang. Een Duitse bus, waar de reizigers met mondkapje uitstappen en ook eenmaal buiten nog niet afdoen. Verder veel fietsers en wandelaars. Ongelooflijk!

We strijken neer op een terras op het Marktplein, bekijken het een en ander, maar besluiten een andere keer terug te komen om alles te bekijken, inclusief de 5 musea. Daar is nu geen tijd voor, want ik wil aan de wandel. De route voert eerst aan de buitenkant rond de vesting. En, wie kom ik daar tegen?? Bekende wandelaars uit Annen: Tiny en Mathie. Dát is nog eens een leuke verrassing als je steeds in je eentje op pad bent. Even gezellig bijgepraat. Zij lopen in omgekeerde richting en zijn in Ter Apel gestart. Later bij een stempelpost zie ik hun namen in het schrift staan. Leuk!

Al snel kom ik nu op het Moddermanspad, wat ik een heel eind volg. Mooi! Arriveer even later bij het sluisje en de brug over het Ruiten-Aakanaal. Nog vóór Jipsinghuizen loop ik langs een begraafplaats, waar m’n oog valt op vrij veel grafzerken met de naam Meems. Zouden het voorouders zijn van Geert Jan Meems vraag ik me af. En dan Jipsinghuizen in. Heb hier “ergens” met Iebele afgesproken. Kom eerst nog langs een stempelpost bij een Zorgboerderij en kijk om me heen, maar geen Iebele. Bij de brug over de Ruiten Aa aangekomen, hoor ik een claxon en jawel bij een mooie plek zie ik de auto. Even uitrusten en wat eten en drinken. Gezellig!

Iebele gaat nu naar Sellingen en ik stap weer verder. Het is een prachtig stuk natuur waar ik doorheen loop. Een begrazingsgebied, door bos, langs de Ruiten Aa. Het is genieten! En wat zijn er al veel paddestoelen! Het lijkt me, dat ze dit jaar al vroeg tevoorschijn komen, maar misschien vergis ik me wel. Ook veel eikels en beukenootjes op m’n pad. Zo arriveer ik uiteindelijk bij restaurant Ruiten Aa, waar ik een stempel ga halen. En dan is het niet meer zo ver naar Sellingen, waar manlief op me wacht bij het “Hof van Sellingen”. Ook hier weer aardig wat mensen op het terras en de koffie valt er lekker in.

Dan op naar huis, maar eerst Winschoten in i.p.v. er langs rijden. Wil zó graag nog een keer zien, waar m’n ouders hebben gewoond. Dat was n.l. een héél bijzondere plek in een fraai huis, “De Burcht” genaamd. Mijn vader was Inspekteur geworden van het lager onderwijs en had de inspektie Winschoten, die zich uitstrekte tot Ter Apel. Dit was de ambswoning. Je moet maar boffen!!!! Diverse keren heb ik er vanuit Amsterdam een weekend doorgebracht. We vinden het snel. Gelukkig is het hele park omringd door een laag ijzeren hek, waar ik met gemak overheen kan klimmen. Dat doe ik dan ook met het risico, dat de huidige bewoner me ziet. Maar dat maakt me niet uit. Dan vertel ik wel even wat de reden is van mijn komst. Echter niemand gezien, dus dat was perfekt! Rond het huis gedwaald, de trap op naar de hooggelegen theekoepel, waar we zo vaak hebben gezeten en schitterend uitzicht hadden over de prachtige parkachtige tuin met z’n schitterende, oude bomen. Er overviel me een gevoel van heimwee. Zó jammer, dat met name m’n vader al vrij jong (63 jaar geworden) is overleden. Tóch ben ik heel blij om dit weer even te hebben gezien.

Interessant is het verhaal in Wikipedia op Google, waar alles over de geschiedenis van dit bijzondere pand staat te lezen.

Zo is het al met al tóch nog een latertje geworden vandaag. Het was weer een prachtige dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code