St. Odulphuspad etappe “Via” (2) Stavoren-Warns 26 september 2020.

 

Met een klik op de foto kun je het album bekijken.

 

St. Odulphuspad etappe “Via” Stavoren-Warns 26 september 2020.

Omdat ik ‘s morgens nog andere dingen had te doen, ga ik deze zaterdagmiddag een kort stukje van het bovengenoemde pad lopen en start in Stavoren. Ik begin met een rondwandeling door het mooie, oude Elfsteden stadje. Eerst naar het TIP om een stempel te halen, waarbij ik de mooie fontein van Stavoren passeer, waar het omliggende bankje zo langzamerhand wel haast een “leugenbank” kan worden genoemd! Er zitten altijd wel mensen even uit te rusten, ondertussen een praatje makend met deze en gene.

Dan langs de haven met z’n afgemeerde schepen aan de kade. Het kleine stationnetje met de “doodlopende” spoorlijn, eindpunt van het traject Leeuwarden-Stavoren. Vroeger stopte de trein ook nog in Warns, maar dat is verleden tijd. Dan over de mooie, oude brug, die het sluizencomplex (de voormalige zeesluis uit 1576) overbrugt met al jaren “De Vrouwe van Stavoren” uitkijkend over de haven. Het oude hotel “De Vrouwe van Stavoren”, waar je nu ook in grote wijnvaten een nachtje kunt doorbrengen. Lijkt me leuk!!! De gesloten viswinkel van wijlen Doede Bleeker, de bekende zanger, die helaas veel te vroeg is overleden. Het mooie grachtje, dat uitkomt bij de grote Johan Friso sluis, de poort naar Friesland van schepen, die vanaf het IJsselmeer komen.

Via De Schans terug naar het centrum. Ook hier weer veel schepen afgemeerd, waaronder de  3-master de “Frisius Van Adel”. Zou trouwens wél een opknapbeurtje kunnen gebruiken, maar in deze noodlijdende tijden voor de bruine zeilvaart een onmogelijke opgave lijkt me. En dan opeens een sliert toeterende “Dafjes”, die een rondrit maken of hebben gemaakt. Ze blijven leuk om te zien!

Terwijl ik Stavoren uitloop, komt de trein binnenrijden. Eén keer per uur gaat er een trein richting Leeuwarden en weer terug naar Stavoren. Mooi deze verbinding voor de schoolgaande jeugd! Een poosje later zie ik ‘m in de verte door de weilanden rijden. Niet het bekende rood-wit, maar azuurblauw-wit. Ook mooi! Op een breed fietspad loop ik naar Warns. Het is erg rustig onderweg. Een enkele wandelaar, die z’n hond uitlaat en af en toe een paar fietsers. Het is duidelijk: het drukke zomerseizoen is voorbij. Ook in Stavoren was dat al te merken. Gelukkig voor alle ondernemers in de toeristische sector is het nog een goede zomer geworden met vaak prachtig zomerweer.

Het is nu echter een vrij grauwe, grijze dag. Weinig wind, wat wel prettig is op dit kale stuk van de route. Zo arriveer ik bij het bordje Warns, vlak voor de brug over het Johan Frisokanaal. De brug gaat open voor een zeiljacht en zo maak ik van de gelegenheid gebruik wat foto’s te maken. Zie een bootje liggen met de titel “Loeder” wat daar ook de gedachte achter mag zijn en loop het dorp in. Passeer daarbij eerst de kroeg, want ik ga even een stempel halen bij een B&B de “Pastory” geheten. Het is inderdaad een pastorie, die achter de Doopsgezinde Kerk ligt. Omdat niet duidelijk is aangegeven waar het stempel ligt, ga ik op goed geluk een hekje door en beland in de achtertuin. De vrouw des huizes ziet me en legt uit waar ik het kan vinden: bij de voordeur in een mand.

Dan terug naar de kroeg “Eten en drinken en zo”, waar ik met Iebele heb afgesproken. Gelukkig heeft de eigenaar nog wel wat te doen, want de tafeltjes bij het raam zijn allemaal gereserveerd. Wij mogen er wel even neerstrijken voor een kop koffie. We zijn op dit moment de enige gasten en hebben een leuk gesprek met de gastheer. We wensen hem veel sterkte bij alles wat ook binnenkort weer op hem afkomt aan maatregelen en hopen, dat hij het hoofd boven water kan houden. Mooi op tijd zijn we weer terug in Balk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code