Dinsdag wandeltocht rondje Terherne (Terhorne) 6 oktober 2020.

 

Klik op de foto om het hele album te kunnen bekijken.

 

Dinsdag wandeltocht rondje Terherne (Terhorne) 6 oktober 2020.

Wat wás het een verrassing, dat we een mailtje kregen over een door Jan Paul en Yvonne uitgedachte wandeltocht rond het dorp Terherne. Heb meteen enthousiast gereageerd en me aangemeld. Eerst lijken er nog een flink aantal mee te gaan wandelen, maar….aangezien de weersvoorspelling niet veel goeds belooft, trekken enkele zich terug en verzamelen zich uiteindelijk 10 echte “diehards” op de parkeerplaats bij de Heerenzijlbrug buiten Terherne.

We gaan hier meteen het schelpenpad op, dat voert pál langs de boorden van het Sneekermeer, waarbij twee keer een lus gemaakt wordt langs een naar een boerderij voerende opvaart. Steeds loop je dus in omgekeerde richting weer naar het meer. Later gaat het Sneekermeer over in de Goingarijpsterpoelen, waar aan het eindpunt een strandje is gecreëerd met zitbanken. Hier verlaten wij dit prachtige pad. Het is dan nog steeds droog!!! Wél hebben we een stevige tegenwind getrotseerd, dus lekker uitgewaaid!

We lopen het dorp in en weten, dat er onderweg geen horeca open is. Bij de kerk met klokkenstoel aangekomen, loopt Wilma even door om later terug te komen met de wel héél verrassende mededeling, dat we welkom zijn in Restaurant/B&B De Klokkenstoel even verderop. Helemaal top! Een heel gastvrij echtpaar verwelkomt ons op de bovenverdieping van de oude boerderij, waar naast mooi ingerichte slaapkamers een mooie, ruime gemeenschapsruimte is ingericht. We zitten hier heerlijk even uit te rusten onder het genot van een kopje koffie. We worden daarbij nog verwend door wat lekkernijen, die mevrouw nog ergens vandaan wist te toveren. Geweldig om zó onthaald te worden!!!

En dan is daar bij het naar buiten gaan de voorspelde regen!!!! Iedereen hult zich in plastic en zo lopen we het dorp uit door de kale weilanden naar Terkaple. Menig keer klapt de paraplu de andere kant op, maar wonder boven wonder blijft hij heel! Zo bereiken we na enige tijd het bovengenoemde dorp. We lopen langs een brede vaart, waar boten afgemeerd liggen, gaan een oude ophaalbrug over en kijken goed om ons heen waar de door Jan Paul beloofde kerk ligt, die open zou zijn. Nu ben ik er nog niet zo lang geleden met Iebele geweest en begin ook een beetje te twijfelen wáár nou precies die kerk ligt. Maar dan, na een bocht zie ik eerst de pastorie en herinner me dan weer de plek. Een pad loopt tussen de bomen naar de kerk, die vanaf de weg amper zichtbaar is. En……ook al weer verrassend, de kerk is open.

Wij naar binnen en lopen rond, bekijken alles en dan op gepaste afstand even zitten. We zingen niet in de kerk, hoewel……..ik vraag Wim, die in het Leeuwarder Shantykoor zingt, om een lied te zingen. Het wordt een kort Dona Nobis Pacem. Waarop Wilma met tijgerprint mondkapje (voor de lol opgedaan) met een collectezakje rondgaat. Lachen! We zingen dan wel niet, maar eten wél een meegenomen boterhammetje op. Hoewel we hoopten, dat het bij het verlaten van de kerk droog zou zijn, geeft de buienradar aan, dat we nog even geduld moeten hebben. Er komt even een droge periode aan. Daar wachten we niet op, we gaan weer en zijn dan vrij snel weer op de parkeerplaats en hebben de eerste lus erop zitten.

Hier verlaten ons 4 medewandelaars, maar wát een timing op het moment, dat we verder willen gaan, komt Gonny aangereden, die de rest van de route met ons meegaat. Helemaal leuk! Het drupt nog wat na als we de Heerenzijlbrug overgaan. Geen boot te bekennen op het Sneekermeer en ook niet op de aan de andere kant liggende Terkaplester-en Terhernsterpoelen. We lopen voorbij aan het prachtig gelegen restaurant “Het Meer van Lenten” (titel ontleend aan de Kameleonboeke) en volgen dan een oud pad, wat er al was toen ik Iebele, die geboren en getogen is in Terherne, leerde kennen. Een mooi ommetje altijd langs de nu verdwenen strandcamping en de pier. Wat is hier sinds de 60-er jaren van de vorige eeuw onwijs veel veranderd. Recreatievilla’s overal rond het dorp, jachthavens, zelfs een leuk pontveer voor fietsers en wandelaars naar de ver gelegen overkant van het Prinses Margrietkanaal. Zo lopen we via de Strandweg naar het dorp.

Voordat we neerstrijken bij de geopende cafetaria, laat ik de groep het geboortehuis van Iebele zien, waar zijn ouders een winkel hadden. Na het overlijden van zijn moeder leek het mij leuk de winkel voort te zetten, wat iemand van MKB de opmerking ontlokte: “dat wordt een dure hobby mevrouw, u kunt beter weer voor de klas gaan staan!!” Niet naar geluisterd, maar de tent verbouwd, diploma’s behaald om ondernemer te mogen zijn en geweldig leuke jaren beleefd. Ik vertel honderduit. Dan naar de kerk met de erachter liggende begraafplaats, waar de ouders van Iebele liggen begraven. Ook hier weer verhalen over lang vervlogen tijden. En op mijn vraag of ik niet te veel aan het woord ben, klinkt een eensluidend “nee”, we vinden het juist heel erg leuk!

En dan naar de kroeg. De variatie van wat er wordt besteld is groot: ijs, frikandel mét en zonder uitjes, kroket, koffie, frisdrank. We genieten en….we zitten buiten, want het is droog. Maar aan alle gezelligheid komt een eind en we moeten nog weer zo’n anderhalve kilometer terug naar de auto’s. Nou, dat weten we!!! Nauwelijks op pad valt de regen weer met bakken uit de hemel. Tóch wordt het het laatste stukje nog weer droog en kunnen we als toetje van deze dag nog even genieten van werkelijk fantastisch mooie wolkenluchten. Zon, die de kleur van het water verandert in zilver. Dit is nog weer even genieten. Bij de brug gekomen, zien we tóch nog een jacht aankomen varen, dat de brug wil passeren. Wij lopen door en stappen in de auto’s na afscheid te hebben genomen van elkaar. Ondanks de regen en de harde wind, was het een topdag!!! Zó blij, dat ik weer eens gezellig met de groep op pad ben geweest. Het heeft me heel erg goed gedaan! Over 14 dagen gaan we weer. Dan naar Beetsterzwaag.

  1. frouk

    Ik vermoedde al dat familie van Iebele op de begraafplaats lag aan de grafsteen te zien.

    En, ik heb ook super veel genoten van de eerste gezamenlijke dinsdagwandeling weer.
    Tot de 20ste oktober

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code