St. Odulphuspad etappe 13 “Campanarium”(1) Mantgum-Blessum/Deinum 9 oktober 2020.

 

Op de foto klikken om het hele album te zien.

 

St. Odulphuspad etappe 13 “Campanarium” (1)  Mantgum-Blessum/Deinum 9 0ktober 2020.

“Oh what a beautiful morning, oh what a wonderful day”. Met deze song in mijn hoofd ga ik van start in Mantgum, waar Iebele me heeft gebracht.

En het is inderdaad prachtig weer als ik op stap ga. Wát een enorm verschil met de dag ervoor. De hele dag plensregen! Nou, daar word ik dus bepaald niet vrolijk van. De zon schijnt, waardoor niet alleen ik, maar alles om me heen er vrolijk uitziet. Ik heb besloten de route te volgen, die door de dorpen gaat. Vind ik leuk en je hebt daardoor meteen ook veel meer afwisseling. Bovendien maak ik in elk dorp even een rondje om de kerk. Dat is trouwens tóch zo geweldig van dit deel van Friesland, dat je overal in een kring om je heen kerktorens ziet en precies weet: oh ja, dat is Jorwert, dat is in de verte Boksum, enz. Ik begin dan ook bij de kerk van Mantgum met z’n fraaie hekwerk. Al snel verlaat ik Mantgum en via een mooi pad kom ik op de weg naar Weidum. Wat me mateloos irriteert is, dat aan een bankje langs het pad een gebruikt mondkapje hangt. Wat zijn dat toch voor lui, die die vieze mondkapjes zo maar ergens dumpen. Heb het nu al diverse keren meegemaakt en vind het gewoon echt treurig! Neem je rommel mee naar huis!!! Zo, dat moest ik even kwijt!

Ik loop het dorp in, passeer daarbij Dekemastate, waar enkele bewoonsters buiten zitten te genieten van het zonnetje. Nog even wat vitamientjes opdoen nu het nog kán. Ik zwaai naar ze en ze zwaaien enthousiast terug. De kerk ligt aan het eind van een dieper gelegen veld, het kaatsveld van de Keatsferiening in Weidum. Met aan de ene kant de Lytse Buorren, aan de andere kant de Greate Buorren met merendeels mooie, oude bebouwing. Een mooi dorp. Na dit rondje beland ik weer op de doorgaande weg, waar af en toe een tractor met aanhangwagen vol mais me passeert.

Tussen Weidum en Jellum maak ik even een ommetje naar Bears.  Onder het luiden van de klok (het is 12 uur) loop ik het dorp in, terwijl ik ook het geluid van andere kerkklokken hoor, meegevoerd door de wind.  Bijzonder in dit dorp is een op ware schaal gebouwde replica  van de oude Uniastins, waarvan de eeuwenoude poort gelukkig nog bewaard is gebleven. Bears is vooral internationaal op de kaart gezet door  het grote hengstenfokbedrijf van Wiepke van de Lageweg. Inmiddels hebben ze er nu ook een  Voortplantingscentrum gevestigd.  Na dit ommetje Bears kom ik in Jellum.

En als ik aan Jellum denk, dan herinner ik me het heerlijke eten bij Eetcafé “Jonker Sikke” en de verrukkelijke aspergesoep, toen we een fietstocht maakten langs de Zwette. En de leuke optredens van Pieter Wilkens. Er lopen een paar dames naar het café, maar ze keren terug naar de auto: gesloten! Ik ga in de luwte op het terras zitten om m’n boterham op te eten. Er lijkt niemand aanwezig, dus durf ik het wel aan. En dan draait achterwaarts een auto het erf op. Een vriendelijke jongeman stapt uit en ik verontschuldig me direct, dat ik hier ben neergestreken. “Geen probleem mevrouw, ik breng u zo even een kop koffie (wél tegen betaling natuurlijk, hi, hi)” Is me dát even een leuke verrassing!! En het is ook nog eens echt heerlijke koffie. Zo krijg je het niet vaak. Even later komt de eigenaar naar buiten, die vertelt, dat hij onlangs ook de kerk heeft gekocht. Al 24 jaar is hij hier ondernemer. Achter het café een tennisbaan, waar ik ook nog in een ver verleden wel eens een balletje heb geslagen. Kortom: dit was nu weer zo’n leuke ervaring als je aan de wandel bent.

En dan op naar Boksum, maar…..de route voert richting Hilaard. Nu moet ik eigenlijk voor Hilaard een fietspad op naar Boksum, maar ik besluit om tóch even door te lopen naar het dorp, want daar kom ik nou ook niet alle dagen. Weer zo’n mooi, oud dorpje met een kerk met een heel mooie toren. En nóg een bijzonderheid: de voormalige Gereformeerde Kerk is nu de Koptisch Orthodoxe Kerk-Friesland. Dan even dezelfde weg weer terug en bovengenoemd fietspad op.  Inmiddels is de zon verdwenen en pakken donkere wolken zich samen. Vooralsnog is het nog droog, maar voor hoelang? Ook hier weer een rondje om de fraaie kerk. En dan het dorp uit, via een tunneltje onder de provinciale weg door en het fietspad op naar Blessum. Nu valt de regen met bakken neer, maar….ben nu wél goed voorbereid, dus paraplu op en regenjack aan. Het is goed uitkijken nu, want de modder op het betonnen pad is door de regen spekglad geworden en ik wil niet nóg eens een keer vallen. Moet zelfs voorzichtig door het water waden, maar alles gaat goed en ik bereik Blessum.

De route geeft als extraatje nog een stukje naar Deinum aan. Door de weilanden. Mooi stukje weer. Eigenlijk had ik vandaag de hele etappe willen lopen, maar in Deinum aangekomen had ik al 18 km. op m’n horloge staan. Een andere keer dus het 2e deel. In Deinum loop ik rond de prachtige kerk met z’n karakteristieke toren met “siepel” = fries voor “ui” , die je al van verre in het landschap ziet opdoemen. En dan zit het erop voor vandaag. Volgende keer start in Blessum. Al snel zie ik de auto staan en rijden we terug naar Balk. En ook deze rit is bepaald geen straf, want wát een schitterende wolkenluchten vergezellen ons naar huis. Links weer heel anders dan aan de andere kant van de weg. Ook dit is echt genieten!!!

 1. Martha Andreakou

  Bedankt El
  Steeds als ik je verslagen lees krijg ik het gevoel dat ik met je meeloop .
  Kijk uit naar het volgende
  Liefs ook aan Iebele
  Martha

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Dat is nog eens leuk Martha! Ik zie vaak dat je reageert op m’n facebook pagina. Leuk! Dankjewel hoor voor je leuke reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code