St. Odulphuspad etappe “Viridarium” Easterlittens-Reahûs 16 oktober 2020.

 

Op de foto klikken om het hele album te kunnen bekijken

 

St. Odulphuspad etappe “Viridarium” Easterlittens-Reahûs 16 oktober 2020.

Het is vandaag weer een schitterende dag!! De zon schijnt, de luchten zijn weer adembenemend mooi, de weidsheid van het landschap fantastisch, de dorpen met de kerktorens rondom een baken en de stilte….”oorverdovend”. Het is duidelijk: dit is genieten met een grote “G”!!!

Ik ga ervoor om de hele etappe te lopen. In het boekje staat 20 km. en als alles meezit, moet dat lukken. Vanuit Easterlittens begin ik aan de wandeltocht. Direct buiten het dorp het mooie pad op langs het water naar Edens. Ik loop graag zo’n pad langs het water met links de weilanden, rechts de vaart en daarachter weer weilanden zo ver het oog reikt. De wolken weerspiegelen  prachtig in het water. Een klein stukje voor Edens een smalle weg op. En wat ligt daar in de berm? Wie het weet, mag het zeggen. Ik weet het niet, hoewel ik denk aan een jonge vos, maar dat is gissen dus. Edens is maar klein en je bent er dan ook zó doorheen en gaat er weer een pad langs het water naar Wommels.

Het is rustig in Wommels. Alleen bij de Jumbo loopt het in en uit. Ik loop even naar de Herbergh Het Reade Hynder. Hoewel nu uiteraard gesloten, hoop ik, dat ze al “koffie to go” hebben. De eigenaresse is zeer gastvrij en wil wel even een bakje koffie zetten. Super! Ik strijk neer op het lege terras in het zonnetje en geniet van een heerlijk bekertje koffie met daarop de tekst: 2016 Slachtemarathon. Roept gelijk allemaal herinneringen op aan de diverse Slachtemarathons, die ik heb gelopen. Gôh, wat was dát een feest!!!!!!

Verkwikt vervolg ik de route en ga even later het mooie natuurgebied “Skrok” in. Via de weg ben je uiteraard sneller in Easterein, maar ik kies voor het mooie pad en neem een kijkje in de vogelkijkhut. Verderop staat uitnodigend een bank en daar eet ik m’n boterham op, onderwijl genietend van de zon en het prachtige uitzicht. Het pad kronkelt verder door de weilanden en de karakteristieke kerktoren van Easterlittens komt steeds dichterbij. Ben benieuwd of ik Rein ook zal zien (ook al jaren vrijwilliger op het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand). En laat hij nou op de oprit bezig zijn om het gekliefde hout met de kruiwagen naar achteren te brengen. Verrassing dus en we praten even bij (zien elkaar tegenwoordig weinig vanwege de corona toestand). Natuurlijk nog even de tuin in, die nog een en al kleur biedt. Prachtig!

Na dit leuke intermezzo weer verder het dorp door. Langs de prachtige kerk, ook wel de kathedraal onder de Friese dorpskerken genoemd. Al diverse keren hier een concert of dienst bijgewoond en ook het interieur is prachtig. Ook na dit dorp gaat de route weer verder over betonpaden tussen de weilanden door. Vaak een vaart aan je linker- of rechterhand. In de verte Itens, waar ik later net buiten de kom op de weg beland naar Rien. Ook weer zo’n klein dorpje, zonder kerk en de weinige bebouwing langs de vaart. Net buiten Rien het pad weer op naar Lutkewierum (Fries: Lytsewierrum). Mooie kerk, een paar huizen en je bent het dorp al weer uit.  Je kunt het slechts vanuit één richting met de auto bereiken. Dat weggetje loop ik nu af en kom uit op de weg naar Reahûs. Het eind is bijna in zicht. De hoge kerktoren van de R.K. kerk zag ik al tijden in de verte aan de horizon staan, maar die komt nu steeds dichterbij. Ik eindig bij deze kerk, die helaas niet open is. Maar heb het mooie interieur al vaker gezien gelukkig! Ook het leuke kroegje ernaast, waar Bote en Mieke lang de scepter hebben gezwaaid, is gesloten.

Iebele staat me al op te wachten en zo vertrekken we huiswaarts, via Sneek. Even bij de Urker Vishal langs, een geweldige viszaak. We gaan ons vanavond te goed doen aan slibtongetjes! Mmmmm, heerlijk!! Zo is er een eind gekomen aan een schitterende wandeling op het Odulphuspad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code