“Nachtwacht 360” (De Keerzijde van Kunst) Nes Gemeente Noardeast-Fryslân17 oktober 2020.

 

Op de fot klikken om het hele album te bekijken.

 

 

 

“Nachtwacht 360” (De Keerzijde van Kunst) Nes, Gemeente Noardeast-Fryslân 17 oktober 2020.

Dit beroemde project is in oktober en november te zien in de Theaterkerk Nes. Aangezien er in Friesland 3 dorpen zijn, die Nes heten, heb ik voor diegenen, die van buiten Friesland komen, maar even de Gemeente Noardeast-Fryslân toegevoegd. Het dorp ligt vlak bij de Waddendijk, ten noorden van Dokkum.

Nu het project. Fotograaf Julius Rooymans, producent Jessica Karelsen en modeontwerper Hans Ubbink presenteren hier de 21e eeuwse fotoreproductie van Rembrandts meesterwerk; levensgroot in een installatie van meer dan 4 bij 5 meter. Op deze levensechte foto is de Nachtwacht tot in detail nagemaakt met behulp van mensen, die sprekend lijken op hun in verf afgebeelde voorgangers.

Je kunt als bezoeker 360 graden rond het werk lopen. De levensgrote Nachtwacht is voorzien van een keerzijde en wordt geflankeerd door portretten en attributen. Op de achterkant is een doorkijkje te zien in de zeventiende eeuw over de schouder van Rembrandt zelf, met verwijzingen naar scènes uit het leven en oeuvre van de schilder. Daarnaast hangen losse panelen in de Theaterkerk van de drie hoofdpersonages uit het schilderij. De mensen van het schilderij zijn n.l. van alle kanten gefotografeerd en dit leverde een hele reeks individuele portretten op. Ook de prachtige kostuums zijn in de kerk te bewonderen.

Een audio presentatie, waarbij tekst en uitleg wordt gegeven over het hele proces door niemand minder dan Hanneke Groenteman, is heel interessant en verhelderend. Theater directeur Anke Bijlsma is blij dat het is gelukt om het project naar Nes te halen. “Nes is één van de donkerste plekken in Nederland, dus als het beroemde meesterwerk ergens thuishoort, dan is het hier in Noardeast-Fryslân.

Ben blij, dat we dit hebben gezien. Echt fantastisch mooi! Een aanrader dus en nog genoeg tijd om er naar toe te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code