Dinsdag wandeltocht rondje Bergum (Burgum) 20 oktober 2020.

 

Op de foto klikken om alle foto’s te kunnen zien.

 

Dinsdag wandeltocht rondje Bergum (Burgum) 20 oktober 2020.

Vanwege de corona toestanden zit een wandeltocht met de hele dinsdaggroep er momenteel niet in. Erg jammer natuurlijk en ook niet altijd goed te begrijpen, dat je lopend in de buitenlucht op afstand van elkaar het aantal beperkt moet houden tot 4 personen. Maar goed, het is niet anders. Ik loop m’n tochtjes wel, hoofdzakelijk alleen, op het St. Odulphuspad en zo buiten aan de wandel voel ik me pas écht vrij! Zo was ik van plan om weer een etappe te gaan lopen, toen ik een appje kreeg van Yvonne of ik zin had om met haar, Jan Paul en Gonny een wandeling te gaan maken. Wát een verrassing!!!! Direct “ja” gezegd natuurlijk! Weer eens even gezellig met wandelmaatjes op stap.

Dus op naar Burgum, waar Gonny al klaar zit met koffie en koek. We kletsen meteen al heel wat af en het is dan ook al kwart voor 11 voor we op pad gaan. Slechts een paar honderd meter en we zijn bij het Prinses Margrietkanaal. Waar het over het algemeen druk is met scheepvaart, is het nu stil. Er vaart geen schip, het water ligt er roerloos bij. Het is zwaar bewolkt, maar het zou een droge dag worden was de voorspelling. Een roze streep in het wolkendek breekt de lucht, maar de zon laat verstek gaan. Af en toe tóch een beetje miezerig, maar gelukkig geen buien, want ik heb weer eens niets van regenkleding meegenomen!!!

Na een tijdje verlaten we het kanaal, lopen een klein stukje door oud Burgum en gaan dan de natuur in. Gonny weet hier zó veel prachtige paden. We kunnen hier nog wel tig keer wandelen met steeds een andere route. Verrast blijven we op een pad staan bij struiken waar nog bramen aan zitten. Enkele rijp, dus snoepen maar. We bevinden ons hier in de Noardlike Wâlden, een groot gebied in Friesland. Bekend en bemind om z’n weilanden omzoomd met boomwallen, wat vaak mooie doorkijkjes oplevert. Dan weer een smal weggetje, dan weer een zandpad of fietspad. Overal palen van het wandelknooppuntennetwerk, zodat je veel verschillende routes kunt wandelen en/of fietsen.

We lopen de Stoetspolder in. Gonny heeft nog meegemaakt in de tijd dat ze vrijwilliger was bij Staatsbosbeheer, dat dit gebied werd aangelegd. We maken nog even een uitstapje naar de uitkijktoren aan het Burgumermeer, alleen te bereiken via een lang, houten plankier, dat nu gelukkig droog is en dus niet glad!! Machtig mooi is het uitzicht hier over het meer. We zien aalscholvers in de verte in de boom zitten en vogels op het water. De elektriciteitscentrale torent boven de bomen langs de wal uit. Erg mooi zijn nu in de herfst de kleuren. We moeten weer terug over het eerder genoemde plankier om onze weg te vervolgen.

In het Toutenburgbos, gelegen bij zorgcentrum Nieuw Toutenburg, beklimmen we een heuvel, waar in 1830 een Belvédère op was geplaatst. Rond 1950 is deze afgebroken en verplaatst naar het landgoed “Vijversburg”(Bos van Ypey). Alleen de pijlers waar die op stond, liggen er nog. Het Belvédêrepaad is genoemd naar de uitkijktoren die er eens stond.                                    “Vijversburg is een historisch landgoed in de gemeente Tietjerksteradeel, gelegen nabij het dorp Tietjerk. Het bestaat uit een publiek toegankelijk park (ook bekend als het Bos van Ypey) rondom de villa Vijversburg en een (aan de noordzijde van de rijksweg gelegen) overtuin. Het landgoed (inclusief een bijbehorend woningcomplex aan de oostzijde) wordt beheerd door de stichting Op Toutenburg”.

We verlaten de steile heuvel en vervolgen onze weg. Vlakbij het dorp Noardbergum lopen we langs het Klompenmuseum van de klompenfabriek van de familie Scherjon. Ernaast een kleine schans voor beginnelingen om het “fierljeppen” te leren. Beroemde sport in Friesland, die een beetje doet denken aan polsstokspringen, maar dan anders. We zijn dan al weer vlakbij Burgum en lopen het centrum in. Horeca genoeg, maar gesloten. Geen “koffie to go” dus. Niet erg, want we zijn in no time terug bij het huis van Gonny, waar we nog een tijd gezellig nazitten met soep, en koffie met wat lekkers erbij. Dat is dan weer het voordeel van een klein groepje, dat dit zo kán! We hebben een fantastisch mooie, leuke dag gehad met elkaar en spreken af dit binnenkort weer te doen ergens anders. Mogelijkheden genoeg om fijn aan de wandel te kunnen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code