Wandeltocht “Het Goede Doel” W.I.K. 28 februari 2015.

DSCN9582

Op naar Drachten om met wandelvereniging W.I.K. een tocht te lopen, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de Parkinson Vereniging.

Als ik bij het Fries Congrescentrum arriveer, is het al een drukte van auto’s, die een plekje zoeken. Geen probleem, want er is hier volop parkeergelegenheid.

Ook binnen al veel wandelaars en de vrijwilligers achter de inschrijftafel hebben het dan ook erg druk! Omdat ik nog niet helemaal hersteld ben van de spit in m’n rug, ga ik vandaag voor de 20 km. -route. Dus alle tijd om nog even een kopje koffie te drinken en met deze en gene een praatje te maken. Om 9 uur mogen wij vertrekken en het is best nog behoorlijk fris! Maar……de zon schijnt en het is droog dus wat wil je nog meer? Heerlijk wandelweer dus. Omdat de startlokatie aan de rand van Drachten ligt, zijn we zó Drachten uit en na een klein stukje “niemandsland” lopen we Boornbergum in. We lopen het hele dorp door, langs 2 huizen, waar familie van ons heeft gewoond. Dus even een fotootje maken.  Dan door bos via mooie paden een klein stukje door Kortehemmen en weer het bos in, terug richting Drachten. Passeren daarbij de Politie Academie, lopen een stuk parallel aan de autosnelweg. En hoewel een hoge aarden wal het geluid enigszins moet dempen, valt dat toch behoorlijk tegen. Constant het lawaai van passerende auto’s. Moet voor de mensen, die hier wonen toch niet prettig zijn als ze ‘s zomers in de tuin zitten…… We lopen langs de zij- en voorkant van het Karmelklooster, waar grote borden ons uitnodigen de expositie Nordic Art te komen bekijken. Nu geen tijd voor, maar er lopen steeds bezoekers naar binnen. Ook staan er 2 oude bussen geparkeerd, die ongetwijfeld een aantal kunstliefhebbers hebben vervoerd naar Drachten. Onze tocht gaat verder achter langs ziekenhuis Nij Smellinge en komen  dan al vrij gauw op de rust- en contrôle post in het van der Valk Hotel. Ook hier weer lekker vol, maar ik vind nog een plekje om even te zitten met een kopje koffie. De toiletbezoekers beneden worden opgeschrikt door het afgaand alarm. Een personeelslid komt na de 2e keer even kijken, maar wat het is geweest…….ik zou het niet weten.

Dan weer verder, om het hotel, waar we tot m’n verrassing langs een oud stukje Drachten komen. In de berm een veld vol sneeuwklokjes. Even later weer het moderne Drachten, met torenhoge flats. We lopen nu een heel stuk door Drachten via een pad langs het water. Passeren de kinderboerderij en komen langs een kunstwerk, waar echter geen uitleg bij staat. Dan gaan we meer het centrum in. Langs de prachtige oude HBS, nu Drachtster Lyceum en komen vervolgens door het van Haersmaparkje, waar de treurwilg al weer een groen waas vertoont. In het parkje enkele oorlogsmonumenten. Vanuit het parkje heb ik zicht op het huis, waar ik tussen 1961 en 1963 een kamer huurde, toen ik onderwijzeres was in Drachten. Allemaal herinneringen komen dan weer boven. Vanuit m’n kamer had ik een prachtig uitzicht op het parkje aan de overkant. Wat is Drachten enorm uitgebreid sinds die tijd! De nieuwe wijken heel ruim opgezet met veel groen en waterpartijen. De Philipsfabriek staat er nog steeds en liep in mijn tijd de vaart nog dwars door Drachten, nu is men volop bezig de later gedempte vaart weer uit te graven, zodat de oude situatie terugkeert. Een deel is al klaar. We lopen er langs en gaan via een hoog bruggetje de vaart over. Even verder nog een nieuwe brug, waar wij onderdoor lopen. Duidelijk is hier te zien, dat de rest van de vaart nog uitgegraven moet worden. Dan “slingeren” we over heel apart vormgegeven bruggen door een parkachtig gedeelte langs het water en zien aan de overkant de prachtige, vrijstaande huizen. Een oma is met haar kleindochter aan het vissen op één van de bruggen.

Zo komen we uiteindelijk uit op de Oprijlaan naar de finish. Het is binnen nog gezellig druk met wandelaars. Als ik me afmeld, zie ik het resultaat van deze wandeltocht: 862 deelnemers!!!! en maar liefst een cheque ter waarde van €4362,=  voor de Parkinson  Vereniging. Geweldig! Ik denk, dat het bestuur van W.I.K. hier heel blij mee is en tevreden terug kan kijken op deze mooie wandeldag.

Alle vrijwilligers, heel erg bedankt en tot ziens bij een volgende tocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code