Dinsdag wandeltocht rondje Hemrik 1 december 2020.

 

Op de foto klikken om alle foto’s te zien.

 

Dinsdag wandeltocht rondje Hemrik 1 december 2020.

Vandaag gelukkig weer eens een keertje met de dinsdaggroep op stap! Wát een zaligheid om elkaar weer eens te treffen en samen op pad te gaan. Corona of geen corona, we blijven aan de wandel in de frisse buitenlucht. Heerlijk! We zijn met een leuk aantal en als iedereen er is, gaan we de omgeving van Hemrik verkennen onder leiding van Els (woont er) en Ria. Beiden kennen de streek goed en al snel lopen we dan ook over mooie zandpaden, door het bos, over de heide, enz. De prachtige en lieve hond van Els, Ayla is de naam, heeft het helemaal naar de zin!! Hij loopt voortdurend om de groep heen alsof we een schaapskudde zijn. Zó leuk! Krijg meteen weer zin om een hond aan te schaffen, want wat hebben we altijd plezier gehad met onze honden in het verleden. Het is wel wat somber weer, maar dat mag de pret niet drukken. De koude wind plaagt ons in ieder geval niet in het bos, waar nog veel te zien is.

Bij de toren met glijbaan stoppen we nu niet, omdat we er nóg een keer langskomen en ‘m dan eventueel kunnen beklimmen. Bij het Koningsdiep aangekomen, krijgen we van Ria een hartvormig pepermuntje, dat we altijd elke wandeltocht kregen van Anne, die helaas niet meer mee kan lopen. Op dit onverwachte moment was ik niet voorbereid en moet dan ook wél even slikken…….. Weemoed overvalt me en denk meteen ook aan al die andere wandelvrienden en vriendinnen, die al hebben moeten afhaken. Zó jammer, dat je ze na jaren met elkaar te hebben opgetrokken, niet meer ziet.

We volgen een klein stukje het Koningsdiep, maar lopen dan al weer snel het bos in. Over een stuk heide met af en toe een hellinkje bereiken we een grote waterplas: De Wite Mar. Blijkt de ijsbaan van Beetsterzwaag te zijn. Verrast zijn we om te horen, dat een paar maanden geleden hier geen druppel water lag. Helemaal droog en je kon zó naar de overkant lopen. Onvoorstelbaar dit! Wilma en Jenneke, die even een andere route hebben genomen, staan in de verte aan de overkant. Je kunt amper zien of ze zwaaien. Wij volgen een stukje de walkant en gaan dan een lange steiger op, die langs de rand van de plas is aangelegd. Aan het einde ervan treffen we Wilma en Jenneke weer en vervolgen de route door het bos.

Op een bepaald moment zijn we weer terug bij de uitkijkpost met glijbaan. Het grootste gedeelte van de groep loopt door op een paar na, waaronder Jan Paul, Frouk, Yvonne en ik. Jan Paul en ik willen even omhoog en Jan Paul wil via de glijbaan weer naar beneden. Duikt meteen het gat in en is in een oogwenk beneden. “Nu jij” wordt geroepen. Ik vind het behoorlijk eng. Het eerste stukje zie je niets. Zal ik wél, zal ik niet? “Kom op El” klinkt het en dan kruip ik ook het ronde gat in, kan me eerst nog even vasthouden, maar dan…….met een rotvaart naar beneden en met een harde plof op m’n achterste in het zand!!!! Pfffff, weer een ervaring rijker zullen we maar zeggen!!! Is het dan toch écht zo: “hoe ouder hoe gekker?”

Terug in Hemrik eten en drinken we wat en gaan dan aan de tweede lus beginnen. De andere kant op en een klein stukje langs de Opsterlandse Compagnonsvaart. De zon doet een poging om door de wolken te breken. Lukt nog niet zo. Dat is even later wel anders. Stralend zonlicht over het mooie, afwisselende landschap. Prachtig! Wát een mooi toegift op het laatste stukje  van de wandeling! Onze aandacht wordt daarbij nog getrokken naar een hoog in een boom bevestigde grote nestkast. We hebben geen idee voor welke vogel die is bedoeld. Later horen we, dat iemand het thuis heeft opgezocht en het blijkt een nestkast voor een eekhoorn te zijn. Wát bijzonder, nooit geweten. Vanuit een weiland, waar een grote kudde koeien graast, blijken er twee de kuierlatten te hebben genomen en doorgebroken zijn naar een aangrenzend weiland. Even later zijn we terug in Hemrik, waar we op de parkeerplaats afscheid nemen van elkaar. Het was een prachtige wandeldag met een heel erg mooie route, waarvoor we Els en Ria heel hartelijk bedanken!! Hopelijk komen er nog meer van zulke fijne wandeldagen, want een opkikker kunnen we in deze tijd wel gebruiken!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code