Bonifatiuspad rondje 5 Dokkum zuid (2) 2 januari en 9 januari 2021.

 

Op de foto klikken om alle foto’s te zien.

 

Bonifatiuspad rondje Dokkum zuid (2) 2 januari en 9 januari 2021.

Op zaterdag 2 januari rijd ik naar Dokkum, auto in parkeergarage en met de bus naar Damwâld om het 2e deel te gaan lopen. Daar ben ik flink aan het dwalen geraakt en tig keer heen en weer het dorp doorgelopen. Met iemand gesproken, hem de route laten zien en hij vertelde, dat een en ander niet klopte. Enfin, om een lang verhaal kort te maken: ik had al zó veel tijd verloren, dat ik besloot met de bus terug te gaan naar Dokkum. Tot overmaat van ramp rijdt de bus ook nog voor m’n neus weg. Een uur wachten op de volgende zag ik niet zitten, dus teruggelopen naar Dokkum. Balen natuurlijk! ( heb de foto’s van 2 januari bij het album van 9 januari gevoegd).

Dan nu afgelopen zaterdag. Vroeg opgestaan. Het heeft gevroren. Niets aan de hand denk je. Maar…..het gaat regenen en de straten en trottoirs in één klap spekglad. Auto’s slippen hier voor de deur in de bocht!! Dus…..wachten op betere tijden. Zo ga ik pas tegen elven op weg naar het noorden. Ik zet de auto nu in Damwâld, waar het plenst!!! Dan maar eerst in de auto een boterham eten en wachten tot de bui over is. Dat duurt gelukkig niet lang en dan op weg. Wéér dat lange stuk het dorp uit (kan dit stuk inmiddels wel dromen!!) en op naar Rinsumageest. Voor dat dorp door een mooi bos. De paden zijn één grote modderbende, maar dat mag de pret niet drukken. De zon schijnt, weinig wind, schitterende luchten, wat wil een mens nog meer?

Rinsumageest door en dan de wijde ruimte in. Heerlijk! Man, man, wát een fantastisch mooie luchten vandaag. En hier op de ruimte kun je 360 gr. draaien en genieten van dit supermooie landschap. De route biedt 2 bezienswaardigheden. Daarvoor moet je wél even extra stukjes lopen, maar ik wil nou eenmaal altijd ook dingen bekijken. Als eerste de kloosterboerderij “Claercamp” op de plek waar vroeger het Klooster stond. Nu een B&B met een klein museum, dat uiteraard in de wintermaanden gesloten is. Dan weer terug en de andere kant op naar Sybrandahûs, waar de Kloosterkapel staat. Hier was ik al wel vaker, maar het blijft een juweeltje!!!

Dan weer terug en de route vervolgen. Nog even een leuk gesprek met een daar woonachtige dame, die o.a. vrijwilligster is in de Kloosterkapel én in het museum.  Bij de picknicktafel eet ik nog een boterham en zie dan in de verte een paard en wagen aankomen. Ik wacht even en ja hoor, ze komen mijn kant op. Een vrouw op de bok, kinderen in de wagen en ervoor een mooi Fries paard. Prachtig mooi!!!!

Zo heb je vaak onderweg van die genietmomenten! Nu loop ik naar de brug, die ik al heel lang in de verte had gezien. De weerspiegelingen zijn weer fantastisch! En die zal ik nog véél meer zien nu ik vanaf hier het prachtige stuk langs de Dokkumer Ee ga lopen, terug naar Dokkum. En eerlijk gezegd heb ik me hier al heel erg op verheugd. Heb in het verleden, toen ik nog veel fietste, heel vaak vanaf Leeuwarden naar Dokkum gefietst tijdens de 11 Elfstedenfietsvierdaagse. En elke keer weer, onder wisselende weersomstandigheden, genoten van dit stuk van de route. Een ook nu weer is het gewoon fantastisch!!! De steeds lager zakkende zon zet het landschap in een schitterende gloed. De wolken, in allerlei tinten van donker naar pastel, spiegelen in het water. Achter me de zon en de wind, mooier kun je het niet krijgen!! Vóór Dokkum nog een flinke regenbui, waardoor de lucht iets sciencefiction achtigs kreeg met de regendruppels in het water.

Uiteindelijk arriveer ik in Dokkum en loop naar het busstation. Die route kan ik inmiddels ook wel dromen, hi, hi! Het is half 5 en ik moet nog even geduld hebben voor de bus komt. Iets te laat vertrekt die en de chauffeur zet er flink de sokken in. Geen passagiers bij de bushaltes tussen Dokkum en Damwâld, ik ben de enige. Na 10 minuten stap ik al weer uit en heb de auto dichtbij staan. In het donker rijd ik naar huis, waar ik kwart over 6 weer veilig arriveer.

Wat heb ik genóten vandaag!! Het was gewoon super!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code