NoorderRondtochten route 4 (korte) vervolg Winsum-Het Stort-Winsum 14 februari 2021.

 

Op de foto klikken en je kunt alle foto’s bekijken.

 

 

NoorderRondtochten route 4 (korte) vervolg Winsum-Het Stort-Winsum 14 februari 2021.

 

Omdat het deze zondag de laatste dag zal zijn, dat we nog kunnen genieten van het fraaie winterlandschap, sta ik vroeg op om naar Winsum te vertrekken en daar de bus te pakken naar bushalte Welgelegen aan de Dijkstilsterweg bij Leens. Er staan veel auto’s op de parkeerplaats bij het station en terwijl ik parkeer, stappen nog een paar wandelaars uit de auto, die naar het station lopen om de trein te pakken. Ik ga naar de bushalte en neem de bus naar Zoutkamp.

Klokslag 10 uur begin ik met m’n wandeling. Het is -7gr. en het waait behoorlijk. Het is dan ook een heel stuk kouder dan gisteren. Maar ik ben er goed op gekleed, alleen kost het moeite om je handen een beetje warm te houden. Ook de accu van de camera heeft last van de kou. Steeds wisselen en weer opwarmen, maar dat lukt aardig. Na een klein stukje het fietspad op langs de vaart, waar schaatsers hun schaatsen hebben ondergebonden en de eerste streken zetten. Brrr, zullen het ook wel koud vinden denk ik. Het fietspad eindigt bij de buurtschap Het Stort. En niet veel later zie ik de boerderij, waar een stempelpost is. Er staat een koffiewagen, die heerlijke koffie heeft en er liggen strobalen om even uit te rusten. Dit is natuurlijk heel prettig voor de wandelaars, die vanochtend in Winsum zijn gestart. Ook is er een toilet. Passerende schaatsers stappen hier ook even van het ijs af en doen zich tegoed aan een bakje koffie.

Gelukkig tref ik hier meneer Groendijk met z’n zoon, die haarfijn weten uit te leggen hoe ik van hier de omleidingsroute moet gaan lopen. We lopen een stukje gezellig met elkaar op en dan zetten ze de spurt erin. Ik kan ze blijven volgen, maar ook de groene pijlen geven duidelijk de route aan. Op een gegeven moment passeer ik de kapotte brug, die de oorzaak is van de omleiding en bereik ik vlak daarna Adventurepark Waddenfun en zie ze daar weer, zittend aan de koffie. Ik strijk hier ook even neer voor een bakkie en we hebben het gezellig met elkaar. Na afscheid van elkaar te hebben genomen (zij lopen veel sneller) vervolg ik de route naar Warfhuizen.

Dat dorpje ben ik al vrij snel uit en loop niet lang daarna Schouwerzijl binnen. Een aantal woningen rond een oude sluis, een “zijl”. Het mooie zijlhuis getooid met een “gek”, een witte paling, om aan te geven dat alleen de waarman vroeger het recht van vrije visvangst en -verkoop had. De paling wordt vaak (ten onrechte) voor een slang aangezien. Ook hier een enkeling op het ijs. Je kunt hier werkelijk alle kanten op schaatsen. Niet veel later het dorp uit met als tussenstop de grote sluis in Schaphalsterzijl, met het grote gemaal. Ook hier weer een mooi zijlhuis (Rijksmonument). Prachtig is het uitzicht over het Reitdiep. Mooie herinneringen bewaar ik aan de vaartocht naar Aduarderzijl met het Reitdiepveer tijdens het Pronkjewailpad. Machtig mooi was dat! Nu een grote, brede ijsvloer. Oude schepen langs de wal in het ijs en schaatsers, die hun weg vervolgen. Een echtpaar vraagt mij een foto van hen te maken en ze bieden mij aan hetzelfde te doen van mij. Ook eens een foto van mezelf op een mooie plek. Leuk!

En dan de laatste kilometers naar Winsum. Hoewel het nog vroeg in de middag is, verandert de lucht. Het wordt een wazig zonnetje, waardoor het meteen weer kouder wordt. Ook de wind laat zich niet onbetuigd. Heb nu steeds een breed water aan m’n rechterzijde, waar regelmatig schaatsers passeren op weg naar Winsum. Het blijft genieten van dit mooie, winterse landschap en ik prent alles goed in m’n geheugen, want dit is w.s. toch wel de laatste winterdag van dit seizoen als je de weerberichten volgt. Komend weekend zelfs lenteachtige temperaturen! Hoe is het mogelijk binnen een week van -10gr. naar +10/15gr.! We zullen het zien. Ik heb de pas er stevig in en nog vóór Winsum praat ik met schaatsers. Ze hebben een prachtige dag gehad, maar pa is tot z’n heupen door het ijs gezakt en loopt naar de auto. Andere schaatsers kom ik tegen, die me vragen hoe ver ze nog moeten klunen, want inderdaad, het grote wak van gisteren is niet kleiner geworden, dus ze hebben nog wel een eindje te gaan.

En dan is daar het bord Winsum. Via de Hoofdstraat kom ik bij De Boog, de brug over het Winsumerdiep en man, man, wat is het hier gezellig. Allemaal schaatsers óf nog op het ijs óf op straat. Bij het restaurant een leuke “kar”, waar van alles “to go” te koop is. Ik ga voor de warme chocolademelk met slagroom. Mmmm, heerlijk!! Er heerst een leuke, vrolijke sfeer. Allemaal blije gezichten, die je nu tenminste kunt zien!!! Niks mondkapjes e.d. Gewoon, heerlijk normaal contact hebben. Wat snakken we daar met z’n allen naar. Ik tenminste wél. Ik blijf hier nog een tijdje hangen. Kost me gewoon moeite om dit oer-Hollandse tafereel achter me te laten. Maar aan alles komt een eind. Ook aan deze wondermooie dag in het Groninger winterland. Door de Hoofdstraat langs de Spar, waar enkele wandelaars genieten van de traktatie en ik gelukkig nog even van het daar geplaatste toilet gebruik kan maken. En dan de Stationsstraat door met de mooie, voorname huizen. En dan de auto in, even wat eten en drinken, Iebele bellen en dan terug naar Balk, nagenietend van de prachtige wandeldagen tijdens deze NoorderRondtochten. Wat ben ik blij en dankbaar, dat ik dit nog heb kunnen doen en weer mee heb mogen maken!

Rest mij nog Peter Velthuis en in hem de hele organisatie en alle vrijwilligers te bedanken voor hun inzet, zodat wij zulke prachtige wandeldagen konden beleven!! HET WAS WEER GEWELDIG!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code