Bonifatiuspad rondje 6 Buitenpost-Veenklooster en terug naar Buitenpost 20 februari 2021.

 

Op de foto klikken om alles te zien.

 

Bonifatiuspad rondje 6 Buitenpost-Veenklooster en terug naar Buitenpost 20 februari 2021.

Niet te gelóven! Vandaag is het verschil met de temperatuur van de week ervoor maar liefst zo’n 20 graden! Binnen ongeveer een week stappen we van de winter in de lente!! Na de prachtige dagen tijdens de NoorderRondtochten door een winters landschap in Groningen, ga ik nu weer verder met het Bonifatiuspad en kies vandaag een rondje, zodat ik niet van het openbaar vervoer afhankelijk ben.

Ik parkeer de auto bij het station en start met de route. Dat levert al snel enige verwarring op, zodat ik maar even aan een paar dames om uitleg vraag. Op advies van één van de dames, die met me meeloopt, ga ik eerst aan de koffie bij een prachtige zaak, waar van alles te koop is. Ik tref het, want de eigenaresse viert vandaag haar 51ste verjaardag en trakteert elke klant (ik dus ook) op een heerlijke versnapering bij de koffie. En het moet gezegd: de koffie is voortreffelijk! Als ik buiten m’n koffie nuttig, spreekt iemand me aan, die ik in eerste instantie niet herken, hoewel ze mij kent en dat blijkt later wel uit de verhalen. Het blijkt Anneke van der Meer te zijn, woonachtig in Kollum. Het is, dat ze hier per fiets is, anders was ze het rondje met me meegelopen. In ieder geval was het een leuk weerzien!!!

En dan eindelijk op pad. Buitenpost uit langs de boerderij met ooievaarsnest, waar waarachtig al 2 ooievaars zijn neergestreken. Hebben het lentegevoel dus ook al te pakken!! Via het weggetje Egypte (zo kom je nog eens ergens zonder vliegtuig) ga ik even later het spoor over en vervolg de route over het fietspad. Niet veel later zie ik tot m’n verrassing de “aangeklede” piano terug, die hier al jaren staat bij de Muzyk Pleats. Blijft gewoon leuk! Hierna het Poelpaad op en dit pad doet z’n naam eer aan, want op verschillende plekken grotere of kleinere poelen. Op een enkele plek ligt nog een flinterdun laagje ijs.

Via de buurtschap Hanenburch naar Veenklooster. Een bijzondere auto rijdt me achterop, een Kia. Nog nooit zo’n Kia gezien en kon zo snel het type niet lezen. Tot m’n verrassing staat hij even later in Veenklooster en komt de eigenaar aangelopen, waarop we aan de praat raken. Het is inderdaad een heel bijzondere auto, want er rijden er maar 5 van in Nederland. Via een bevriende garagehouder geïmporteerd uit Italië. Zes cylinders, automaat, rode nappa leren bekleding. Kortom: een plaatje! Ik mag ‘m even fotograferen, zodat bij thuiskomst Iebele (die z’n hele leven al “autogek” is geweest) ‘m ook even kan bewonderen. Zo maak je onderweg toch wel vaak onverwachte, verrassende dingen mee.

De route gaat maar een klein stukje door Veenklooster en al snel zit ik weer in het buitengebied richting De Triemen. Ook hier kom ik niet in het dorp (en dat is juist zo mooi), maar bereik de doorgaande weg naar Veenklooster. Loop ook nog een stukje verkeerd. Gelukkig vraag ik na een tijdje maar even aan een voorbij fietsend echtpaar of ik nog wel goed loop. Dus niet en weer terug en wordt pas later aangegeven, dat ik op de Mûntswei loop, die uitkomt op de Fogelsangloane in Veenklooster. Bij Fogelsanghstate ook een ooievaarsnest, nu met één ooievaar op het nest.

Ik vervolg de route, maar moet ergens rechtsaf een pad in. Ik kan het nergens ontdekken, dus loop ik gewoon door richting Buitenpost. Dan maar geen Pibo van Domapaad. Ben ik vlak voor Buitenpost, voor het tunneltje, zie ik ineens links een pad met bovengenoemde naam. Hier had ik dus uit moeten komen, maar waar het begin is? Joost mag het weten!  Niet veel later de spoorwegovergang over en naar het station. En…verrassing, in de stationsrestauratie is o.a. koffie te koop. Buiten, gezeten op een bank in het zonnetje, drink ik m’n koffie en loop dan naar de auto. Heb genoten van een heerlijke lentedag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code