32e Winterwandeltocht w.v. de Trochsetters Beetsterzwaag 17-01-2015.

 

“Het heeft licht gevroren. De weilanden zijn wit.” Na een heldere nacht met veel sterren aan de hemel is het ‘s ochtends al eerder licht geworden en komt de zon mooi op. Het belooft dus een mooie wandeldag te worden. Dit in grote tegenstelling tot de week ervoor!!!
Als ik op het terrein van Talant aan kom rijden, ben ik bepaald niet de enige wandelaar, die koers heeft gezet naar Beetsterzwaag. Binnen in ‘t Trefpunt is het een drukte van belang met een groot gehalte Flal-wandelaars en Flallers achter de inschrijftafel. Voor ik vertrek eerst een kopje koffie. De grote meute is nu al weg, dus is het een stuk rustiger bij het uitdelen van de route.
We zijn hier al meteen in het bos. Mooie zandpaden. Af en toe wat modderig, maar nog niets vergeleken bij wat ons later nog te wachten staat. Als we het bos uitkomen kunnen we genieten van de zon, die het landschap kleurt. De weilanden zijn wit van de vorst van de afgelopen nacht. De laaghangende nevel zorgt voor een speciale sfeer. We lopen een stukje op het fietspad langs de weg van Beetsterzwaag naar Lippenhuizen en passeren het oude Tolgaardershuis, ook wel “Vlinderhuis” of Flinterhúske” genoemd. Een heel mooi pand en geregistreerd Rijksmonument. Als we langs de vaart lopen, weerspiegelen de bomen in het heldere, stilstaande water. Erg mooi!! Na zo’n 9 kilometer lopen we via het industrieterrein Gorredijk binnen, waar we in schouwburg de Skans de eerste rust hebben. De koffie met cake smaakt heerlijk. We treffen Hans en Ymie, die de koffie al op hebben en weer vertrekken. Wij genieten van de rust en als we op het punt staan weer op te stappen, komt Jeanette aangewandeld. Nog even een praatje en we gaan weer. De routemakers leiden ons door een groot stuk van Gorredijk, waarbij we o.a. door middel van een bord worden geattendeerd op de plek, waar vroeger een Schans heeft gestaan als verdedigingswerk. Alleen een smal slootje geeft aan waar de vesting stond. Achter een raam een stilleven van een stenen beeld van een geit en een levende poes.
Dan volgt een enorm blubberpad. Je weet bijna niet waar je je voeten moet neerzetten. Een ècht Flal-pad dus! Even later lopen we richting Lippenhuizen en slaan bij het Tramhuisje linksaf. Ook de wissel en overweg herinneren aan de tijd, dat hier een tram heeft gelopen. Via een omweg lopen we Lippenhuizen binnen en gaan even verderop genieten van de tweede rust bij voetbalvereniging Thor. Een gezellige kantine, lekkere soep en weer allemaal bekenden. Het grootste deel van de route zit er nu op. Nu volgt een mooi stukje langs de Opsterlandse Compagnonsvaart. Ook hier weer bij de brug, net als in Gorredijk, veel schuim, dat ligt te schitteren in de zon. Prachtig gezicht! Het is mij niet gelukt dit duidelijk op de foto te krijgen (Berend Pol heeft het heel mooi op de foto staan).
Via het prachtige natuurgebied de Lippenhuisterheide komen we voor de 2e keer bij het Koningsdiep uit en na de brug volgt de brede Zandlaan. Lopen vervolgens diverse, mooie zandpaden. Het is wel opletten, dat je niet een pijl mist, want de ene splitsing volgt op de andere. Maar het gaat goed en uiteindelijk komen we weer uit op de Freulesingel. Dan is het nog een kwestie van een paar honderd meter en zijn we weer terug bij ‘t Trefpunt, waar we neerstrijken en met medewandelaars nog even gezellig kletsen onder het genot van een drankje. Iedereen is het er over eens, dat we weer een prachtige wandeldag mee hebben mogen maken. De organisatie kan tevreden zijn over het mooie aantal deelnemers, 735 maar liefst! Heel mooie route, schitterend weer en fijne rustplaatsen. We bedanken de vrijwilligers voor hun inzet en gaan dan heel voldaan weer op huis aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code