Dinsdag wandeltocht rondje Oldeberkoop 3 februari 2015.

 

Onderweg naar Oldeberkoop is het eerst nog behoorlijk uitkijken geblazen! Plaatselijk af en toe gladde weggedeelten. Maar we komen veilig en wel aan bij de startlokatie. Wandelaars vanuit het noorden hadden pech om op tijd te zijn, want vanwege een ongeluk stond er tussen Grouw en Akkrum maar liefst een file van 11 kilometer. Ook rond Leeuwarden veel glijpartijen en ongelukken.

Aangekomen bij de kaasboerderij van de familie van der Gun, valt ons op hoeveel sneeuw hier nog ligt. En met de zon erbij belooft het een prachtige dag te worden.

Maar zo ver is het nog niet. We gaan eerst aan de koffie met eigengebakken cake. En dat smaakt heerlijk! We zijn met z’n zestienen. Een wat kleinere groep dan anders.

Omdat sommigen toch vertraging hebben opgelopen  om op tijd hier te zijn, vertrekken we wat later dan normaal. Klaas heeft voor ons een mooie route in petto en we hebben er allemaal zin in om het mooie weer in te gaan. Als we zo’n kleine 2 kilometer onderweg zijn, zien we als we achterom kijken nog 2 personen onze richting uitkomen. En dat blijken Johan en Griet te zijn, die ons in de verte af hebben zien slaan en zodoende wisten welke kant ze uit moesten lopen. Ze hebben er even flink de sokken in gehad en dat ook nog op een behoorlijk glad weggetje.!!!

We lopen naar de Tjonger, ook wel Kuinder genoemd en gaan via een smal bruggetje over de sluis. Geen zuchtje wind, dus de Tjonger ligt er rimpelloos bij. Prachtig zijn de weerspiegelingen en het schuim glinstert heel mooi in de zon. Na een pad door het weiland, waar hekjes staan, die helemaal geen functie hebben, belanden we in het bos. Op een bepaald moment komen we bij een sloot, waar we getuige zijn van een prachtig fenomeen. De zon, die al veel kracht heeft, doet de sneeuw wegsmelten, waarbij damp omhoog stijgt. Het lijkt net of de walkanten van de sloot in brand staan. Een heel mooi gezicht!

Dit gebied, de Kiekenberg geheten, is altijd al heel mooi, maar nu, met de nog resterende sneeuw, is het werkelijk sprookjesachtig! We genieten volop, staan af en toe stil om de omgeving goed in ons op te nemen en foto’s te maken. Als we het bos verlaten komen we op de Tjongervallei en via de Oldeberkoper weg gaan we de Tjonger weer over. Na de brug heet het de Heerenveenseweg langs een vaart, die Prinsenwijk heet. Zo komen we Oldeberkoop weer in, lopen een stuk door het Koepelbosch, passeren de ijsbaan, die mooi beschut tussen de bomen ligt en komen uit op de Wolvegasterweg, waar net buiten het dorp de kaasboerderij ligt. Tijd om te lunchen. Mevrouw van der Gun heeft weer heerlijke soep gemaakt ( mosterdsoep en tomatensoep). Elke keer weer is het hier een heel fijne plek om te vertoeven. We laten het ons goed smaken na de lus, die we vanmorgen hebben gelopen (zo’n kleine 11 kilometer). Inmiddels zijn de gestrande wandelaars ook gearriveerd en zo gaan we na de lunch op pad om de tweede lus te gaan lopen. Er is inmiddels wat bewolking op komen zetten en door de wind voelt het nu iets frisser aan dan vanmorgen. Maar het is nog steeds heerlijk wandelweer en de bewolking zorgt voor prachtige luchten! We struinen door bos, dan weer een open stuk door gras, waar het zompig is door de dooi. Ook de paden zijn op bepaalde plekken in de zon flink modderig geworden en is het uitkijken om niet uit te glijden. Gelukkig gaat het goed en is niemand gevallen.

Na zo’n anderhalf uur zijn we terug op de uitvalsbasis van vandaag. Tijd om wat te drinken en nog even gezellig bij elkaar te zitten. Wat hebben we een prachtig mooie wandeldag gehad. Het mooie weer: ècht een cadeautje!!! We bedanken Klaas voor de fijne dag en natuurlijk mevrouw van der Gun voor de hartelijkheid en de gastvrijheid, die we vandaag weer hebben ondervonden en gaan om een uur of vier weer op huis aan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code