Dinsdag wandeltocht rondje Leeuwarden 17 februari 2015

 

Gelukkig is het vanochtend niet glad! Wèl behoorlijk nevelig en hoe dichter we bij Leeuwarden komen, hoe dichter de mist wordt. Mooi op tijd in de stad, maar dan is het tòch even zoeken, voor mij althans, om het tenniscomplex De Molen te vinden, onze uitvalsbasis van vandaag. Tòch zijn we nog mooi op tijd en terwijl wij aan de koffie zitten, zien we de een na de ander binnendruppelen. De groep telt vanmorgen 24 wandelaars. Goed 10 uur gaan we op pad onder leiding van Annie en Froukje, die rond Leeuwarden een wandelroute hebben voorbereid.

Vrij snel na het verlaten van het tenniscomplex duiken we de tunnel in onder de ring door en komen in de wijk Cammingaburen. Veel waterpartijen en huizen aan het water. De weerspiegelingen zijn weer prachtig in het nog stilstaande water. Het is n.l. nog mistig, een tikkeltje miezerig en windstil weer. Uiteindelijk een lang stuk langs het water aan de rand van de wijk en dan via een brug het recreatiegebied Groene Ster in. Een prachtig gebied zo vlakbij de stad. Mooie paden langs en tussen het water door. Af en toe spekglad door de modder. Soms strak aangelegd, dan weer ruige gedeelten, waar de natuur de vrije hand krijgt. Een kudde schapen (mooi ras!) zorgt voor de begrazing.

We maken als het ware een lus door dit gebied. Het strand ligt er verlaten bij, maar het zal er hier in de zomer wel even anders uitzien!!

Via een andere route lopen  we de stad weer in en krijgen zo een ander gedeelte van Cammingaburen te zien. De mist is inmiddels opgetrokken en de zon doet serieuze pogingen om door te breken. De eerste lus van zo’n 11 kilometer zit erop en we hebben inmiddels wel trek gekregen in een broodje.

Weer terug in de kantine, waar het lekker warm is, gaan we aan de soep, die echt heel lekker is. We mogen hier ons eigen brood opeten en er is melk en karnemelk. Fokke, die een paar maanden geleden een nieuwe knie heeft gekregen, is speciaal voor de lunch hierheen gekomen. De operatie is goed gelukt, het lopen gaat goed, maar Fokke ziet er vanaf om in de toekomst weer met ons mee te lopen. Hij maakt dan ook van de gelegenheid gebruik om te bedanken voor al die fijne jaren, waaraan hij heel goede en mooie herinneringen bewaart. Een speciaal dankwoord is er voor Gonnie en Yolanda, die de eerste jaren de grote voortrekkers waren van onze wandelgroep en erg veel tijd hebben gestoken in het voorbereiden van de 2 wekelijkse wandeltochten. Ze krijgen beide een roos aangeboden, wat heel erg wordt gewaardeerd. We hopen Fokke nog wel eens te zien tijdens een lunch of anderszins. In ieder geval houden we contact via Susan!

Dan is het tijd om op te stappen en met de 2e lus te beginnen. Het is inmiddels prachtig, zonnig weer geworden. In de luwte van de kantine vraag je je af of je jas in de auto zult leggen. Gelukkig heb ik dat niet gedaan, want even later, op de ruimte gekomen, waait er inmiddels een behoorlijk windje , zodat de jas beslist niet overbodig is.

We lopen over een brug over de Bonkevaart (finish Elfstedentocht)  de nieuwe (dure!!!) wijk Blitsaerd in. Er staan kapitale huizen, maar er zijn nog veel kavels te koop!!!! Dan slaan we het Kealledykje in. Hier is de ruimte met de weidse vergezichten. In de verte de molen van Oudkerk. Na enige tijd komen we in de buurtschap Miedum (ongeveer 30 inwoners). Opvallend is de toren, die vanaf de weg half verscholen ligt achter een woonhuis. We gaan het hek door om even een kijkje te nemen. De toren is een overblijfsel van de middeleeuwse kerk, die in 1834 is afgebroken. De toren is 14 meter hoog en staat 4,72 graden uit het lood!!! Is daarmee de scheefste toren van Nederland!!!! In de 19e eeuw heeft de toren een nieuwe ommanteling gekregen. Op het terpje een kleine begraafplaats. We vervolgen onze weg, passeren een in de berm gelegen herdenkingssteen van een daar verongelukte jongeman en gaan dan via een pad langs een vaart de weilanden in. Prachtige wolkenluchten boven het diepblauwe water van de vaart, waardoor het goudgeel van het riet nòg beter uitkomt. Echt mooi! Steeds zien we de skyline van Leeuwarden met de hoge Avéro torens. Het is dinsdag, dus vliegdag op de basis. Regelmatig klinkt het gebulder van de opstijgende straaljagers. We zien ze echter niet, want de windrichting bepaalt welke kant ze opgaan.

Dat de muizenplaag ook hier heeft toegeslagen is duidelijk te zien aan de vele sporen en gangen. Van bovenaf zien ze eruit als de grillige vormen van een legpuzzel. Het zal je land maar zijn!!!!! Niet te best!

Via het Wynser Binnepaed komen we uit op de weg, vlakbij Lekkum. Een stukje van de route van de Elfstedenwandeltocht. Het dorp laten we rechts liggen. Leeuwarden is nu dichtbij. Over een hoog, houten bruggetje bereiken we de bewoonde wereld, waar het weer uitkijken is voor het drukke verkeer. Nog even een stukje Cammingaburen en we zijn terug bij De Molen, waar we weer onder het genot van een drankje en niet te vergeten een door een wandelaar bestelde portie bitterballen!!!!! nagenieten van de mooie wandeldag, waar we Froukje en Annie hartelijk voor bedanken! We hopen elkaar over 14 dagen weer terug te zien in Beetsterzwaag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code