Loopclubje Wiebe rondje Koudum 21 januari 2015

 

 

Als ik bij de boerderij aan kom rijden, ben ik verbaasd over het grote aantal auto’s dat al geparkeerd staat. Dat belooft dus een grote groep te worden en inderdaad zijn we deze middag met 21 wandelaars! Waaronder ook enkele “nieuwe” gezichten. Tite loopt niet mee (past op kleinzoon), maar nodigt ons allemaal hartelijk uit om na afloop koffie te komen drinken. Dat klinkt ons al weer als muziek in de oren!!!!

Vanmiddag is het plan om naar de rotonde vóór het aquaduct te rijden en daar af te slaan om de auto’s te parkeren. Zo gezegd, zo gedaan.

We lopen meteen het aquaduct in en gaan direct na hotel Galamadammen het fietspad op, het Poetspaad geheten. Een mooi betonnen pad, dat even verder pàl langs de Morra loopt. Hoewel we hier al wel vaker hebben gelopen, blijft het steeds weer, in alle jaargetijden een heel mooie route! Een bleek zonnetje laat zich nog even zien en doet het water oplichten. Omdat ik wat achter raak door het fotograferen, heb ik een prachtig gezicht op de groep, die, zo lijkt het wel, in ganzenpas achter elkaar aan loopt.

Op een bepaald moment verlaten we de oever van de Morra en volgen het pad langs de Kruisvaart. In de verte doemt de Amerikaanse Windmotor op (uit 1925), die in 1995 is gerestaureerd. Een stukje industrieel erfgoed, waar gelukkig goed op wordt gepast. Wij volgen het pad, dat later het Trochgeanspaad heet. Even later een scherpe bocht naar rechts, richting Koudum. De Kruisvaart gaat rechtdoor en komt uit in De Gronzen. Gelukkig wacht de groep bij het kunstwerk vooraan in Koudum, zodat ik ze niet kwijtraak als ze de straten van Koudum inslaan. Het eerder genoemde kunstwerk is van de hand van monumentaal ontwerper Hanshan Roebers, woonachtig in Koudum,  en heet: “de Rjochting”. Het is een windwijzer, waar de volgende tekst bij hoort: “Geandewei kiest elk in rjochting, wa’t net kiest sil doarmjen bliuwe, ferliest it doel. Kies it paad ast witst út hokker hoeke de wyn waait”. In de metalen driehoek bovenaan, die kan draaien, zijn 7 Koudumer “beantsjes” gefreesd.

Dan gaan we Koudum in, langs de nieuwe, luxe woonwijk, gevolgd door de straten van het oude Koudum. Passeren daarbij stellingmolen De Vlijt uit de 18e eeuw. Deze industrie-en poldermolen is in 1986 geplaatst op de huidige lokatie. Al snel merken we, dat er in Koudum moet worden geklommen. Het dorp ligt op een hoge rug van keileem (stuwwal ong. 10 meter boven NAP) uit de ijstijd en is van oudsher omringd door water. De Martinikerk torent dan ook hoog boven de omgeving uit. Even later arriveren we bij het Beeldhouwcentrum, destijds opgericht door Herma Bovenkerk. Het Centrum is open en wie wil, kan, aldus Bram,  hier even van het toilet gebruik maken (Bram is hier n.l. kind aan huis!) Voor de rest van de groep een mooie gelegenheid om binnen even een kijkje te nemen en diverse werkstukken te bewonderen. Ook buiten is veel te zien, waaronder nog een kerststal met grote, houten beelden. Dan maken we ons op voor het laatste stuk van de route: enkele straatjes in Koudum en via de Dammenseweg langs de Kuilart terug naar het aquaduct met de Friese tekst: Galamadammen Akwadukt. Enkelen hebben een kleiner tunneltje ontdekt en voegen zich later weer bij de rest. Dan met z’n allen met de auto terug naar de boerderij, waar we met z’n allen (niet te geloven: 22 personen!!) in de keuken genieten van koffie en een heerlijk stuk eigengebakken taart. Op de vraag: “wat is dit voor taart?” antwoordt Tite: wat “appelligs”, hi,hi! Omdat onderweg de bloeiende toverhazelaar bij Wiebe in de tuin ter sprake kwam, loop ik nog even voor het donker wordt,de tuin in maak er nog even een paar foto’s van. De struiken staan hoog op een heuvel, waar vandaan je een mooi uitzicht hebt op de omgeving, de boerderij,  het weiland met schapen gelegen tegen de bosrand en de “dobbe” , die nu vol is met water met een dun laagje ijs.

En dan naar huis na een “hea-like” wandelmiddag! We hebben weer genoten van alles en van de gezelligheid met elkaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code