Dinsdag wandeltocht rondje Bakkeveen 6 januari 2015.

Wat lijkt het al weer een tijd geleden, dat we de laatste tocht van het jaar 2014 hebben gelopen. Maar,  de tijd vliegt. De feestdagen en Oud en Nieuw liggen al weer achter ons, niet te geloven! En vandaag de eerste tocht in het nieuwe jaar. En dat is te merken, want bij aankomst op de startlokatie is het een en al gezoen en handen schudden en elkaar alle goeds toe wensen voor 2015. Hans, Femke en Griet hebben de organisatie van deze wandeldag voor hun rekening genomen en de startlokatie hier in Bakkeveen bij Plaza de Kolk is een prima plek om te bivakkeren. De koffie met een plak cake smaakt heerlijk. Dan neemt Hans het woord en begint te vertellen wie zich hebben afgemeld. We missen Roelof en weten niet hoe het nu met hem gaat. Klaas is er ook niet, dus hem kunnen we het niet vragen. Yolanda is ziek, Günther ligt in het ziekenhuis en krijgt vandaag een pacemaker. Omdat we vandaag 3 nieuwelingen in ons midden hebben, zijn we tòch nog met 29 personen. Om 10 uur gaan we aan de wandel. Klein stukje door dorp, langs de Slotpleats, waar ik in het vorige verslag van 16 december al het een en ander over heb vermeld, en gaan dan het bos in. We hebben prima loopweer: weinig wind en …..droog gelukkig! We lopen richting Siegerswoude . In Siegerswoude heeft een voorwerk gestaan van het Benedictinessenklooster te Smalle Ee. Het wordt in 1518 genoemd, maar er was in de 13e eeuw al bedrijvigheid. Zo komen we bij de plek in het bos (gelukkig heeft Hans dit in de route opgenomen!), waar vroeger een Sint-Jacobuskapel heeft gestaan. Deze is afgebroken in 1909. Een beukenheg geeft de voormalige contouren van de kapel aan. Een hoge naaldboom midden in markeert heel duidelijk de plek. Rondom een begraafplaats, die nog in gebruik is. Het baarhuisje is gebouwd met de stenen van de voormalige kapel. We lopen via de begraafplaats verder, nog een stukje bos en dan gaan we natuurgebied ‘t Oude Bosch Koningsdiep in. Wéér zo’n prachtig stuk natuur. Natuurlijk even een ommetje naar de Freulevijver, in vroeger tijden dé ontmoetingsplek voor de jongeren. Of dat nu nòg zo is, weet ik niet. Het zit in ieder geval even lekker in het prieel met de zon erbij. Ook de weerspiegelingen in de vijver zijn erg mooi! Al snel hierna bereiken we Hotel/Restaurant de Stripe, waar we gaan lunchen. Twee soorten heerlijke soep en melk of karnemelk. Nu ons lunchadres, de vorige keer onze start- en finishlokatie. Hoewel de Brusselse wafel met warme kersen en slagroom velen van ons toelacht, houden we het nu maar bij brood en soep!!!! Het zit hier prima, maar de tijd tikt door en het moment van vertrek is aangebroken. Buiten gekomen, voelt het kouder dan ‘s ochtends. Het is wat meer gaan waaien en dat merk je meteen. Maar al snel verdwijnen we weer in de luwte van het bos. We doorkruisen nu een stukje van de Duurswouderheide. Door hoog, geel geworden gras over smalle paadjes, langs een ven en zien dan het oude kerkje van Duurswoude liggen. De route gaat hier pal langs. Dit kerkje is in de 15e eeuw herbouwd met kloostermoppen van de voorganger uit de 13e eeuw, die oorspronkelijk gewijd was aan Johannes de Evangelist. Het is een eenbeukige kerk. De geveltoren met naaldspits dateert uit 1783. Op het kerkhof staat nog een predikanthuisje uit 1759. Het orgel uit 1720 is gemaakt door zonen van Arp Schnitger voor de Evangelisch Lutherse kerk in Zwolle en in 1917 overgeplaatst naar Duurswoude. De preekstoel is uit 1798. De kerk is een Rijksmonument. Verder gaan we weer over de Duurswouderheide. Beklimmen een heuvel, waar we vanaf het plateau een schitterend uitzicht hebben op dit gebied met vele vennen. Er leven adders, ringslangen, hagedissen, allerlei soorten vogels, waaronder de Roodborsttapuit. Boomvalken jagen ‘s zomers op de vele libellen, die hier voorkomen. Verderop in het bos een kudde schapen, waarbij je je afvraagt wat ze hier aan voedsel kunnen vinden. Eén schaap zoekt het aan de andere kant van het pad. We verlaten het natuurgebied en na een stuk langs de Bakkeveensche Vaart arriveren we weer bij de startlokatie van vanmorgen: Plaza de Kolk, waar we genieten van een drankje en/of een hapje en zijn het er allemaal over eens, dat we weer een prachtige wandeldag hebben beleefd. We bedanken Hans, Femke en Griet dan ook hartelijk voor alle moeite en de organisatie van deze dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code