Pim Mulier Wandeltocht Witmarsum, 21 maart 2015.

 

Al weer de laatste Flal-tocht van dit herfst/winterseizoen. Wat gaat de tijd toch verschrikkelijk snel!!Deze tocht zullen we vast niet snel vergeten! Je zou de tocht wel als ondertitel kunnen geven: “de blij, dat ik glij-tocht!” Niet alleen de van de Flal zo langzamerhand bekende standaard modderpaden, maar nu ook nog eens door de vele regen ‘s nachts en ‘s ochtends zeer glad geworden paden en bruggen!

Rond half 9 is het al bommetje vol in “De Gekroonde Roskam” in Witmarsum. Het is dan ook: kruip door, sluip door om bij de inschrijftafel te komen, waar het voltallige bestuur al weer druk, druk, druk is om iedereen van een contrôlekaartje te voorzien. De koffie gaat echter best vlot (personeel goed op de drukte ingespeeld). Als de 40 km.-lopers vertrekken, komt er wat ruimte in de grote zaal. Toch komen nog steeds lopers binnen en zien we aan de kleding, dat het nog flink regent! Janke en eerst ook Henk delen de routes in de hal uit. Buitengekomen hijst iedereen zich in plastic, paraplu op en we gaan van start. We lopen langs het mooie kerkgebouw, waar de beeltenis van de persoon, naar wie deze tocht is genoemd en geboren in Witmarsum, Pim Mulier, in brons uitgevoerd, blij zou zijn geweest met het grote aantal wandelaars, dat weer sportief bezig is op deze dag.

Het regent nog flink en de wind is stevig. Foto’s maken dan altijd weer lastig, maar….je wilt tòch bepaalde dingen vastleggen, ook aan het begin. En dat betekent dus regelmatig de lens poetsen! We lopen op de Molenweg langs de vaart en de molen “De Onderneming”. Over een brug It Flietsterbosk in. Meteen na het bos al een valpartij op een gladde brug, waardoor deze loper niet meer verder kan. Héél naar! We zijn dus gewaarschuwd om voorzichtig te zijn op de bruggen. Het gedeelte van de route naar Arum is hoofdzakelijk een grasdijk. Inmiddels door de vele lopers vóór ons veranderd in een spekgladde modderdijk. Een bruggetje, waarvan het laatste sterk schuin aflopende stukje, zonder leuningen. Gelukkig zijn hier veel hulpvaardige handen, die er voor zorgen dat iedereen zonder ongelukken deze hindernis neemt!!!Het is nu droog, de zon schijnt en in de verte zien we het prachtige torentje van Arum afsteken tegen de lucht. Schitterende wolkenpartijen boven ons en ja, dan is het genieten. In de Harlingervaart zijn enkele mannen aan het vissen, maar veel wordt er niet gevangen. Dan lopen we Arum binnen. En hebben de contrôle en rust in de prachtige herberg “De Gekroonde Leeuw” met nog veel authentieke elementen, zoals o.a. de prachtige kast achter de tap. De koffie smaakt lekker. De mevrouw van de EHBO heeft het druk, want voor enkele lopers houdt de tocht hier op. Het is ze te zwaar geworden en dat heeft denk ik vooral met het gladde, blubbergedeelte naar Arum toe te maken. Anne Molenaar heeft het er maar druk mee. Gelukkig kunnen wij de tocht voortzetten (een ongelukje of blessure zit in een klein hoekje!!!). Lopen langs prachtige huizen Arum weer uit. Na een stukje asfalt weer een grasdijk op, de Pingjumer Gulden Halsband. Grotendeels aangelegd in de 10e eeuw, voltooid rond het jaar 1100 om het dorp Pingjum te beschermen tegen het water in de zeearm De Marne. Toen in de nacht van 3 op 4 februari 1825 de Friese zeedijken doorbraken tijdens een vliegende westerstorm, bleef Pingjum gespaard dankzij deze dijk. Nadat het accent na die tijd kwam te liggen op de zeedijken, verloren binnendijken zoals de Pingjumer Gulden Halsband hun waterkerende functie.  In 1892 besluit het Provinciebestuur een einde te maken aan deze zeewering. Daarna is de dijk deels afgegraven.

Steeds zien we de hoge Waddendijk liggen met in de verte de molen” De Eendracht” bij Kimswerd. Daar komt de 25 km. niet. Wij gaan via De Blokken, waar de splitsing is, eerst een betonpad op, later gevolgd door een graspad. Via de Strandweg lopen we richting de vrij recent gebouwde loop- en fietsbrug over de rijksweg naar Harlingen. Een flinke kuitenbijter. Enorm steile helling! Begrijp niet, dat fietsers het aandurven om hier naar boven en beneden te gaan. Dan moet je wel de nodige lef hebben en met ware doodsverachting deze hindernis nemen!!!! Na deze brug nog een klein stukje en we belanden in Zurich. De naam lijkt veel op Zürich, de grootste stad van Zwitserland. Daardoor krijgt het dorp veel bezoekers, ook uit dat land. Op de brieven is het wel zo handig er Friesland bij te zetten, omdat de kans groot is, dat die anders in Zwitserland belandt, hi, hi!

De naam is w.s. afgeleid van Zuderinghe, wat zuidhoek zou betekenen. Tegen het plan van de toenmalige gemeente Wonseradeel voor het verfriesen van de naam in het jaar 2000 van Zurich naar Surch, ontstond in het dorp dan ook veel verzet.

Door Zurich loopt de Europese wandelroute E9, Noordzeekustpad, ook wel North Trail geheten.

Rust en contrôle in Hotel-Café-Restaurant “De Steenen Man”. Heerlijke soep, gezellige sfeer, zowel binnen als buiten op het terras. Ook hier treffen we Anne weer. Hij is vandaag de “vliegende keep”!!!! Wij gaan weer verder, het dorp uit en via een tunneltje onder de rijksweg door (makkelijker dan die brug!). We gaan richting Pingjum en weer belanden we op de Pingjumer Gulden Halsband.  Het is nòg harder gaan waaien en met de wind tegen is het behoorlijk afzien! Ruimte en weidse vergezichten bepalen het landschap hier. Maar Witmarsum komt steeds dichterbij. En dat is maar goed ook, want de lucht betrekt weer helemaal. Als we Witmarsum inlopen, voelen we een enkel spatje. Mooi op tijd zijn we weer binnen, waar we onder het genot van een drankje bij kunnen komen van de laatste etappe.  Met enige weemoed neem ik afscheid van de bestuursleden en bedank hen, maar ook alle vrijwilligers voor de prachtige wandeltochten in het afgelopen Flal-seizoen! Wat hèbben jullie een werk verzet om het ons mogelijk te maken zulke mooie tochten te lopen! Ook alle wandelaars bedankt voor de gezelligheid onderweg!

Hopelijk zien we elkaar in oktober gezond en wel weer terug bij de start van het nieuwe seizoen.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code