“De Noorder Rondtochten” Derde dag winter4daagse in de provincie Groningen zaterdag 26 januari 2013.

 

Op de foto klikken om alle foto’s te bekijken.

 

Vandaag kunnen we een uur langer slapen, omdat de starttijd i.v.m. het aantal kilometers (25) nu 8.30 uur is. Dus 6.30 uur opgestaan, ontbeten en nog even foto’s gemaakt van mijn logeeradres nu het al een beetje licht is en de hemel mooi roze gekleurd wordt door een opkomende zon. Om 8.00 uur vertrekken we met de auto naar de start in Uithuizen. De afstanden, die onze gastheer moet rijden om ons te brengen en weer op te halen, worden steeds korter nu we steeds meer in de buurt van Wehe-den Hoorn komen. We starten in een tent. Het is koud en door de condens, die wij wachtenden veroorzaken, druppelt deze van het tentdak en lijkt het of de tent lek is. Bovendien waait het ook al aardig. De eerste kilometers lopen we hetzelfde stuk als gisteren aan het eind van de dag. Tòch lijkt het in omgekeerde richting weer héél anders. En tòen waren het de laatste zware kilometers, nu de eerste. We lopen weer door Doodstil en dan verder het fietspad tot het kruispunt waar de weg linksaf naar Kantens gaat en rechtsaf richting Rottum. Wij nu dus naar Rottum. Omdat vandaag en zondag ook één- of tweedaagse lopers mee kunnen doen is Albert Gort jr. ook van de partij. Eigenlijk zou Esmee, de kleindochter van Albert meelopen, maar omdat ze ziek is, heeft haar vader haar plaats ingenomen. Heel jammer voor haar! Het eerste stuk hebben we ondanks de erge kou kunnen genieten van werkelijk schitterende luchten met pasteltinten roze, lila, lichtblauw boven het weidse, witte sneeuwlandschap. Hoewel de vingers je bijna afvriezen, wil je dit tòch vastleggen op je camera. Ja, je moet er wat voor over hebben om met mooie foto’s thuis te komen!! Al vrij snel verandert het, het wordt bewolkt en de gure, koude wind wakkert aan. In Rottum (wat ze voor deze gelegenheid even hebben omgedoopt tot “Rottumerdoor”) weer veel leuke dingen langs de straat. Van Rottum gaat de tocht langs het station naar Warffum (tijdelijk Wakkum genoemd). Ook hier is veel gedaan om het leuk voor ons te maken. Zodra we het dorp binnen zijn gekomen, krijgen we een envelop met mooie, oude ansichtkaarten van Warffum. Meteen daarna moeten we “klunen”, in het Gronings “batten”. Vandaar, dat wij tijdens deze 4daagse batlopers worden genoemd. Orkest Euphonia uit Warffum verwelkomt ons bij de stempelpost in Café Spoorzicht met vrolijke deuntjes. Het is hier erg druk. Komt ook omdat er vandaag meer lopers zijn dan de eerste 2 dagen (toen alleen 4daagse lopers). We krijgen hier ook de enige, echte “batmuts” uitgereikt als herinnering aan deze tocht.  Na even gewacht te hebben vinden we een plek om te zitten en van een bakje koffie te genieten. Heerlijk opgewarmd gaan we weer verder. Is eerst wel weer even wennen aan de kou. In Warffum heeft de versiering overal met wasgoed te maken. Er staan verschillende ouderwetse droogrekken met wasgoed te wapperen in de wind (Feiko gaat nog even iets wat eraf gewaaid is op het rek hangen). In een boom hangen Noorse sokken te wapperen, sommigen hebben hun schaatsen niet in de wilgen gehangen, maar aan een waslijn. Erg leuk allemaal. Een eindje buiten Warffum passeren we, hoe is het mogelijk, Albert’s ski-hoeske. Helemaal in wintersportsfeer aangekleed met een sneeuwkoningin en een schattig sneeuwprinsesje. Ook hier weer van alles te koop. Dan staat er iemand met een soort bijl, die smalle, langwerpige stukken koek (die n.b. op een oude poepton liggen) in de lengte met die bijl doormidden moet hakken. Nou, dat valt dus niet mee!! Wij proberen het maar niet, want we moeten verder. Maar eerst krijgen we nog een kleine uitvoering van het Nieuwsblad van het Noorden van 26 januari 1963 met het verslag van de Noorder Rondritten, dè schaatstocht van Groningen. Het is nu ècht afzien. Alles tegen de gure wind in en doorzetten om in Onderdendam (7 km.) te komen. De jongedame, die we al eerder op de route hebben zien staan met chocolademelk e.d. staat ook hier weer met haar handeltje. Het is zó koud, dat de butagesfles het begeeft. Albert en Feiko komen met raad: een deken om de fles en hopen, dat ie het straks weer gaat doen. Wij wachten er niet op en gaan verder. We passeren nog een oude “rolpaal” die aan de vaart staat. Heef volgens zeggen gediend toen er nog een trekschuit voer, die door paarden werd getrokken. Dan komen we Onderdendam ingelopen. Ook hier weer van alles gedaan om ons op een leuke manier binnen te halen. Allemaal verschillend aangeklede sneeuwpoppen, sommige voorzien van teksten. De bewoners vinden het zelf te koud en daarom laten ze de sneeuwpoppen ons welkom heten (staat op een bord). Prachtige panden heeft Onderdendam, evenals een mooie molen. In dorpshuis Zijlvesterhoek is het een volle bak. Een groot koor zingt dat het een lieve lust is en menigeen zingt mee. Feiko gaat zelfs tijdens een wals nog even met een medeloopster aan de zwaai. Ook hier weer eten en drinken voor de koude batlopers. Ik ga aan de warme chocolademelk mèt slagroom en een broodje croquet. Mooie combinatie…….!!!! We zijn nog maar nèt weer goed en wel op weg of we krijgen in een tentje bij een houtvuur, in de sneeuw (want het is inmiddels gaan sneeuwen!!) een Beerenburgje aangeboden. Ik denk dat iedereen, die dit verslag leest, denkt: het lijkt wel een kroegentocht en dan in de open lucht!! Hoewel beerenburg niet echt mijn drankje is, weten Albert en Feiko me tòch zo ver te krijgen om er ook eentje te nemen. Je wordt er in ieder geval lekker warm van van binnen!! Wel heel leuk om dit allemaal mee te maken! De spontaniteit van de bewoners van de diverse dorpen is hartverwarmend! Nu de laatste kilometers in een heuse sneeuwjacht!!! Daarbij heel harde wind. Het lijkt soms wel of het ijzel is, zó striemt het in je gezicht. Nog even behoorlijk afzien dus voor we in Winsum ( het Groningse Winsum) zijn. Het is een vrij grote plaats. Lopen door winkelstraten, waar het flink oppassen is om niet op de valreep nog een flinke smak tegen de grond te maken. Zo bereiken we Zalencentrum “de Hoogte”. Het is hier een drukte van belang. Op onze concumptiebon kunnen we nu patat of een broodje croquet of een kaasbroodje halen. En natuurlijk iets te drinken. Ik ga nog even naar Kruidvat om m’n voorraadje roze smarties aan te vullen. Heb n.l. enorme pijn in m’n knie en morgen, de laatste dag, hebben we nog 40 km. voor de boeg, dus…….. Onze gastheer haalt ons hier weer op en we zijn  redelijk op tijd weer op onze uitvalsbasis. Hier wacht me een warm bad en weer een heerlijke maaltijd: jachtschotel met rode kool, stoofpeertjes en een lekker glas wijn. Wàt wil je nog meer?! Het is weer een heel mooie, leuke, gezellige loopdag geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code