Dinsdag wandeltocht rondje Beetsterzwaag 3 maart 2015.

 

 

Het is weer dinsdag en dus gaan we weer lopen. Vandaag staat Beetsterzwaag op het programma.Een dorp met aanzien vanwege de vele monumentale panden, die doen herinneren aan de adellijke families, die hier in de afgelopen eeuwen hebben gewoond.  Wim heeft de route uitgestippeld (toen nog prachtig winterweer met sneeuw op de paden en bomen, dat is nu wel even anders) en een leuke uitvalsbasis in de Hoofdstraat, De Jong’s Cafetaria. Klein (we passen er nèt in met 28 personen!), maar wèl knus en een heel gastvrije ontvangst. We beginnen, zoals gewoonlijk, met koffie en om 10 uur gaan we op pad. Het is somber weer, maar een groot gedeelte van de ochtend blijft het droog en in de bossen merk je weinig van de toch wel harde wind. Het is hier altijd weer een prachtige omgeving om te wandelen. Via de Freulesingel en de Zandlaan lopen we door het Walle Bosch en komen zo bij de brug over het Koningsdiep. Dan de Hearrewei op. Over de Lippenhuisterheide, een prachtig natuurgebied, evenals de Hemriksterscharren, waar we even later doorheen lopen. We laten Lippenhuizen, goed in beeld door de hoge watertoren, links liggen. Een hoog boven de omgeving uittorend ooievaarsnest is nog onbewoond. Paarden, koeien en schapen lopen in natte weilanden met veel plassen en hebben de drogere stukken opgezocht. Het landschap is erg afwisselend. Dan weer weiland, dan weer ruige stukken met hoge, verdorde grassen, waar Jan Paul zich op een bepaald moment in schuil houdt. Geen idee, wat hij daar zocht. Wel zagen we al heel mooie katjes en heel verwonderlijk een enorme berg zaagsel. Dan mogen er wel heel wat bomen omgezaagd zijn en de takken fijn gehakseld. We steken nu op een andere plek weer het Koningsdiep over en gaan het bos weer in richting Beetsterzwaag. Het fotograferen van nog een enkele paddestoel komt me duur te staan: hakend achter de takken in de greppel maak ik een fikse buiteling, maar gelukkig zonder vervelende gevolgen! Waren het eerst nog maar enkele druppen, inmiddels is het flink gaan regenen, zodat paraplu’s en capes niet voor niets meegenomen zijn!!!

Al vrij snel bereiken we ons lunchadres, waar we genieten van heerlijke soep bij de boterhammen. De warme chocolademelk (met of zonder slagroom) vindt gretig aftrek!

Hadden we nog hoop, dat het na de lunch weer droog zou zijn, niks daarvan. Integendeel. Het regent flink. Tòch gaan we nog met 23 weer op pad om de 2e lus te lopen. Nu zijn de bospaden inmiddels veranderd in enorme modderpaden met grote plassen, waar je omtrekkende bewegingen moet maken om verder te kunnen gaan. Toch valt het allemaal best mee. Als je binnen zit lijkt het vaak veel erger. Bovendien…….je went aan de regen, je loopt je warm, dus …..niets aan de hand. Zo bereiken we Olterterp. Tegenover Restaurant Het Witte Huis, slaan we het pad in naar het mooie Sint-Hippolytuskerkje, waar op de begraafplaats meteen m’n oog valt op een wel heel bijzonder grafmonument. Heel mooi!

We komen op de provinciale weg uit tegenover het tolhuisje, “Vianen” geheten. Even verder passeren we Landgoed Lauswolt en het er tegenover gelegen mooie huis met de naam “Bethlehem”. Tot m’n grote verrassing is het ooievaarsnest hier wel bewoond. Zie er maar één, die zo te zien het nest op orde brengt!

En dan lopen we Beetsterzwaag weer binnen, waarbij we nog enkele monumentale panden passeren, zoals b.v. het Kantongerecht. Zie op een muur nog een heel mooi familiewapen en dan zijn we weer terug bij De Jong’s Cafetaria. Toch wel een beetje koud en rillerig geworden, komen we bij in de warmte en genieten van warme drankjes: koffie, thee, maar velen gaan ook voor de warme chocolademelk met slagroom!!!

We hebben weer een leuke, gezellige dag gehad. De route was prachtig. Wel een beetje jammer, dat de regen spelbreker was. Wim, bedankt voor het organiseren van deze fijne wandeldag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code