2e Fjoertoertocht Egmond, 29 november 2014.

 

 

 

Al vroeg arriveren we bij Hotel Zuiderduin, waar we al geruime tijd geleden een overnachting hebben geboekt. Maar goed ook, want het hotel zit vol!!Parkeren in parkeergarage onder het hotel, inchecken en nog geen lange wachtrijen voor de incheckbalie. We hebben geluk, want de kamer is al beschikbaar. Eén grote pech: de lift is stuk, dus dat wordt sjouwen met de spullen naar de 5e etage!!!! Gelukkig is later op de dag het euvel verholpen en dat is voorál voor Iebele een goede zaak!!

Spreken af met Charlotte om koffie te drinken in de pub, maar……helaas is dat dit jaar niet toegestaan. Er is koffie in de Zuiderduinzaal, waar later de tasjes met toebehoren, de t-shirts en andere zaken kunnen worden afgehaald of gekocht. Al vrij snel komen Wilco en Hennie aangewandeld, die, net als Charlotte, vrijdag al in het hotel zijn aangekomen. Ook Günther is vroeg op pad gegaan en heeft hier ook z’n intrek genomen. Met z’n allen gezellig aan de koffie. Dan Fjoertoertasje in ontvangst nemen en niet aan de verleiding kunnen weerstaan om tòch ook maar zo’n mooi Fjoertoershirt te kopen!!!! Dan naar het restaurant, waar we met enkele honderden deelnemers de Fjoertoermaaltijd gaan gebruiken. Een uitgebreid pasta-buffet, soep, maar ook lunchgerechten zoals broodjes, beleg, enz. enz. Er is geen nee te koop en dat állemaal voor €15 !!!!! Heerlijk gegeten en dan verkleden. Vanaf het balkon op 5- hoog een mooi zicht op het dorp, maar ook op het parkeerdek, waar alles in gereedheid wordt gebracht voor de start. Wij zitten met z’n vijven in de eerste startgroep om 16.00 uur. In de receptie allemaal wachtende deelnemers, want buiten is het nou niet bepaald aangenaam om daar tijden stil te staan. Tòch zal dat nog even moeten, want we worden toegesproken vanaf het podium door Truus van Amstel, welbekend bij de fans van Le Champion. Vandaag niet de opening door de burgemeester van de gemeente Bergen (zij loopt deze keer zelf mee!), maar door de wethouder.  We krijgen eerst echter nog een warming-up in de vorm van een polonaise met allerlei bewegingen en passen, op aanwijzing van Dudley. Dan nog een optreden van een koor, dat het vorig jaar gemaakte Fjoertoerlied ten gehore brengt en waarvan wij het refrein uit volle borst meezingen. Dàn klinkt het schot en kunnen we op pad gaan en weer een beetje warm worden. Allemaal dik ingepakt, want er staat een stevige oostenwind en het is maar 2 graden. We lopen Egmond door, waar de bewoners zich weer uitgesloofd hebben om de huizen en tuinen te versieren, en gaan dan de Bloedweg op door de duinen. We zien de zon mooi ondergaan, maar hebben de lampjes aan weerskanten van de weg nog niet nodig. Dat wordt ànders als we in Egmond Binnen komen. Hier is, net als vorig jaar, door iedereen weer veel werk gemaakt van de verlichting. We missen echter de vuurspuwer bij de mooie kroeg in het centrum, die vorig jaar daar zijn kunsten vertoonde. Nu weer veel andere verlichting. Ook zijn er deelnemers, die hun kleding van mooie verlichting hebben voorzien. Het blijft een toer om, als mensen of dieren in beweging zijn, ze scherp en duidelijk op de foto te krijgen. Dat lukt beter als je filmt, maar……dan is je accu weer zo veel sneller leeg. Mooie kroonluchters hangen boven de hoofdstraat van het dorp. De plaatselijke bakker heeft er ook wat moois van gemaakt, zoals vele anderen. Dit jaar valt er n.l. niet alleen een prijs te winnen voor de mooist verlichte deelnemer, maar ook voor het mooist verlichte huis. We lopen het dorp uit en komen vrij snel daarna aan bij de Abdij van Egmond, die we prachtig verlicht al hebben kunnen zien liggen. We gaan door de poort, lopen tussen aan weerskanten geplaatste glazen potten met waxinelichtjes door en bereiken de expositieruimte, waar weer een prachtige collectie kerststallen is uitgestald. Jammer, dat er gewoon geen tijd voor is om alles goed te bekijken. Bij de Abdijwinkel, die ook helemaal is verlicht, staat buiten een kraam, waar we ons eerst tegoed doen aan een bakje koffie. Dan naar binnen, waar we niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk “verwarmd” worden door een fantastisch optreden van het Black Gospel Choir “B’lief”. Het is er warm, het is er vol, maar we blijven een flinke poos luisteren en genieten. Dàn je losrukken, want we hebben nog heel wat kilometers te gaan. Onder het geluid van buiten staande midwinterhoornblazers lopen we naar de Kapel van de Abdij, waar we kunnen genieten van Gregoriaans gezang. Menigeen steekt een kaarsje op en luistert een wijle naar de mooie muziek. Dan weer verder. Onderweg veel verlichte huizen en objecten, zoals: een verlichte koe, verlichte rondlopende paarden, een schaapherder met een aantal schapen. Prachtig allemaal! Echt genieten! En dat is het óók in Egmond aan den Hoef. De Slotweg met de in Middeleeuwse kledij gestoken mannen en vrouwen in de mooi verlichte straat. Een non zit, die verlicht is verklaard. Aangekomen bij de prachtig verlichte Slotkapel, worden we verrast door de klanken van het orgel en de alleen door kaarsen verlichte kapel. Oók weer heel mooi. Je blijft eigenlijk steeds in superlatieven denken en praten, omdat je bijna niet weet hoe je al dit moois moet omschrijven. In de voormalige slotgracht verlichte spuitende fonteinen en lotusbloemen. De ruïne van de oude slotmuur laat zien, waar vroeger het Slot heeft gestaan. Ook hier weer een stempel op onze startkaart en een heerlijke kerstkrans. En dàn, even later, hoe is het mogelijk, bekende gezichten en stemmen van Albert G., Geert Jan G. en Fatima.  Harstikke leuk elkaar toch nog even te treffen. Maar zij hebben stevig de pas erin, dus zien we ze niet weer. Even verderop staat een fotograaf van Regatta For Every Adventure. Nèt als Charlotte en ik besluiten om op de foto te gaan, horen we bekende stemmen en ja hoor: het bekende cluppie wandelvriendinnen van Charlotte: Liesbeth, Elly en Herma. Dus…..met z’n allen op de foto. Dan blijkt, dat Elly de gelukkige was, die een gratis startkaart heeft gekregen van dit bedrijf. Dus Elly nu met de fotograaf himself op de foto. Leuk allemaal.  Al snel bereiken we een grote verzorgingspost, drinken koffie, maar om te zitten is het véél te koud! Dus maar gauw weer verder. Fietspad door het bos. Grote spinnenwebben met een nòg grotere spin, zwevende objecten in de bomen, te veel om op te noemen. Charlotte en ik raken geleidelijk aan achterop, want de 3 bovengenoemde dames weten van flink doorstappen.  Dan bereiken we Egmond aan Zee. Wèl weer de mooi verlichte weg naar het Zeemanshuis, maar jammer genoeg niet zoals vorig jaar een heerlijke plek om even binnen te zitten en bij te komen. Dus zoeken we de strandtent op, waar het lekker warm is en we een warm drankje nemen. Daar knap je weer van op. Nu nog zo’n 5 tot 6 kilometer over het strand,  vlak langs de vloedlijn met het ruisen van de zee op de achtergrond. De vloed komt op. Helaas geen maan te zien. Bewolkt. Mooie verlichte objecten op het strand, in de lucht en op zee. De verlichte reddingboot vaart continue heen en weer. Af en toe uitglijden door een kwal, die je niet ziet liggen in het donker of trappen op iets hards, wat een krakend geluid maakt. Waarschijnlijk een krab of een schelp. Het hééft gewoon wat om zo in het donker hier rond te struinen. We worden echter goed in de gaten gehouden, want er rijdt steeds een auto heen en weer over het strand. Dat geeft een veilig gevoel. Egmond komt steeds dichterbij. De vuurtoren werpt z’n stralenbundel over zee in een strakke regelmaat. Dàn bereiken we de strandopgang. Nog even een klimmetje door het mulle zand en we zijn op de boulevard, waar we het laatste stempel krijgen en de Fjoertoerspeld in een leuk, klein jutezakje. Het zit er weer op! Op het nippertje op tijd binnen, net als vorig jaar. Excuus? Zó veel moois te zien en mee te maken, dat je af en toe de tijd vergeet. Nu is het nog maar een klein stukje naar het hotel, waar in de Zuiderduinzaal het Fjoertoerfeest al in volle gang is!!! Druk, vol, warm, muziek, dansen, drinken, feestvieren, bekenden zien, een en al gezelligheid! Op een bepaald moment de hotelkamer opzoeken, niet kunnen slapen, alles nog eens de revue laten passeren. Wat wàs het weer een onvergetelijk mooie tocht! Le Champion, wat hèbben jullie er weer iets prachtigs van gemaakt!!!!! Jullie kunnen er wat van!!! Hartelijk bedankt voor alles. Ook alle vrijwilligers: héél erg bedankt voor al het werk, dat jullie hebben verzet!

We hebben een TOP WANDELTOCHT beleefd!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code