Kompenijster Kuiertocht te Jubbega, 6 april 2015.

 

 

Liana heeft me op het idee van deze tocht gebracht en als Albert G. hoort, dat wij in Jubbega gaan lopen, besluit hij hetzelfde te doen. Ook zoon Geert Jan heeft er zin in. De starttijd is later dan we gewend zijn, maar ook best wel eens lekker om even langer te kunnen blijven liggen!!!!! Hoewel, vanuit Veendam is het tòch best nog wel een eind rijden.Het is nog rustig als ik om 10 uur arriveer bij het MFC De Kompenije. Nog maar een paar wandelaars, dus rustig inschrijven en wachten op de rest. Samen koffie drinken mèt……een voor bewezen diensten voor Liana gebakken tulband. Er wordt meteen door Liana het mes in gezet, zodat we even later lekker zitten te smullen!

Dan gaan we op pad. Eerst nog een stukje door Jubbega. In het begin loopt Gretha, die al weer met de voorbereidingen voor de Friese Waterlinie wandel2daagse bezig is, met ons mee, samen met Cynthia. Al snel raken we ze kwijt. We passeren een huis met een tuin vol buxussen. Wat een werk om die allemaal te knippen!! Een klein kerkje met eromheen een hoge beukenhaag en even verder een grote vijver met in het midden een eilandje waarop een zwarte zwaan zit te broeden. Manlief dobbert wat rond en houdt de boel in de gaten. Dan langs een huis, waar een enorme hoeveelheid beelden in de tuin staat en op de voorgevel een straaljager. De boel is daar uitbundig aangekleed en versierd.  Al vrij snel hierna een klein bos in met op een bord de naam “Welgelegen”. We weten niet goed wat dit betekent. In ieder geval geen camping of zo. Na het bos een splitsing, waardoor we uiteindelijk uitkomen bij de Compagnonsvaart. Prachtige weerspiegelingen in het stille water. Geen harde wind vandaag, maar lekker loopweer. Bij de brug Weinjeterp aangekomen, zien we nog een overblijfsel van de in 1910 aangelegde en in 1945 opgebroken tramlijn tussen Gorredijk en Oosterwolde. Het voormalige tracé van de trambaan is nog duidelijk in het landschap te zien in de vorm van een breed zandpad. We lopen door een stukje mooie natuur van het Fryske Gea, waar een bord aangeeft, dat hier vroeger een kapel heeft gestaan. Als we dit gebied uitkomen, komen we op de Bij de Leijwei. Even verderop een “wijk”, die aan één kant doodloopt. Wel ligt er een mooie, oude brug, de Trambrug. Ook hier weer sporen van het tracé, zowel over de brug als aan weerskanten ervan.

Hier hebben we onze eerste rust op Camping de Trambrug. Heel leuke plek, prachtig verbouwd boerderijtje met toiletten, douches en een gemeenschapsruimte. Buiten gezellige zitjes en er is van alles te koop. Wij gaan voor de soep, die we buiten opeten. In de gang hangt een foto waarop duidelijk de slechte staat van de Trambrug is te zien. Nu mooi gerestaureerd en een herinnering aan vervlogen tijden. De route gaat veel over zandpaden, die soms erg modderig zijn en met flinke, grote plassen. Na zo’n 13 km. een wagenrust, waar 2 meisjes er duidelijk plezier in hebben om een stempel op onze route te zetten. We kunnen kiezen uit een pakje drinken. Stoelen staan uitnodigend klaar om  even te gaan zitten. Dan is het niet meer zo ver naar Jubbega.

We melden ons af, bedanken de organisatie voor de mooie tocht en hebben de nazit dit keer niet in de Kompenije, maar worden door Teije en Tjaltje uitgenodigd met hen mee naar huis te gaan om even wat te drinken. Zo zitten Liana, Albert, Geert Jan en ik totaal onverwachts aan de koffie in huize Vos, net buiten de bebouwde kom van Jubbega. Grappig zijn de vossen, die Teije aangebracht heeft op het ûleboerd.  We krijgen een rondleiding over het erf en door het door Teije zelf gebouwde huis/boerderij. We laten ons de koffie lekker smaken en gaan na deze hartelijke ontvangst weer op huis aan. Het was weer een leuke, mooie, maar ook heel gezellige wandeldag!

  1. Elly Koopman Bericht auteur

    Ja, ik heb er ook van genoten en zal volgend jaar goed opletten wanneer die weer wordt georganiseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code