Nationale Dodenherdenking Amsterdam zaterdag 4 mei 2013.

 

 

Ook dit jaar weer naar Amsterdam, uitgenodigd door Günther, die elk jaar een officiële uitnodiging krijgt en iemand mee mag nemen om hem te vergezellen.

We gaan met de auto naar Amsterdam, parkeren de auto in Amsterdam-noord (hier is het nog vrij parkeren!!) en gaan met de bus naar het Centraal Station.

Op het Damrak kun je over de koppen wel lopen, zó druk. Ook erg veel toeristen al in Amsterdam, die zich afvragen wat er nú weer staat te gebeuren. Afgelopen dinsdag wisten ze ook al niet wat ze zagen!!!!!

Eerst nog even een terrasje gepikt, mensen kijken ook altijd weer leuk, vooral hier en dan naar De Dam, waar al behoorlijk wat mensen staan, ook tot verbazing van een politieagent. Maar het is zaterdag, prachtig weer, dus blijven de mensen.

Wij maken eerst nog wat foto’s en gaan dan naar het toegangshek, waar we op vertoon van de uitnodiging en het laten zien van ons paspoort (strenge contrôle dus), toestemming krijgen verder te lopen. Er staat al een flinke rij en die groeit met de minuut tot we om 18.00 uur de Nieuwe Kerk in mogen en we naar onze zitplaats worden verwezen.

Dan is het wachten, terwijl Bernard Winsemius, vaste organist van de Nieuwe Kerk het Transeptorgel en daarna het Hoofdorgel bespeelt.

Als Koning Willem Alexander en Koningin Maxima gearriveerd zijn begint om 18.50 uur de herdenkingsbijeenkomst.

Er wordt prachtig gezongen door het Nationaal Kinderkoor.

Dit jaar spreekt Pauline Broekema de door haar geschreven  4 mei-voordracht uit.

Hoofdaalmoezenier J.J.M.Post spreekt enkele woorden met tot slot het gebed het Onze Vader, waarna we het zesde couplet van het Wilhelmus zingen: Mijn schild en de betrouwen zijt Gij, o God, mijn Heer!

Nadat de Koning en de Koningin de kerk hebben verlaten, gaan de aanwezigen op aanwijzing van de ceremoniemeester in een stille stoet over het brede middenpad, afgezet door militairen, naar het Nationaal Monument op de Dam en nemen plaats op de daar gereed staande banken.

De Kapel van de Koninklijke Luchtmacht speelt een nieuw arrangement van filmmuziek uit vier films: Band of Brothers, Soldaat van Oranje, Exodus en Schindler’s List.

Nadat de Koning en de Koningin de krans hebben gelegd en de klok 8 uur heeft geslagen, is het 2 minuten doodstil op de Dam.

Na het Wilhelmus te hebben gezongen, draagt Roos Reinartz, winnaar bij Dichter bij 4 mei het door haarzelf geschreven gedicht voor: “Nachtelijke overdenkingen”.

Dan volgen de kransleggingen door diverse organisaties.

Nu krijgt generaal b.d. Peter van Uhm het woord, die, toen hij nog maar 14 dagen generaal van de strijdkrachten was, zijn zoon verloor in Afghanistan. Een indrukwekkende toespraak, gevolgd door een enorm applaus van de aanwezigen.

Na nog enkele kransleggingen is het de beurt aan de kinderen van basisscholen van het Stadsdeel Amsterdam Centrum. 68 kinderen, symboliserend dat het 68 jaar geleden is, dat Nederland werd bevrijd.

Hierna defileren wij langs het monument en leggen een bloem, die we aangereikt hebben gekregen door scouts, bij het monument. Er zijn rode, witte en blauwe bloemen, die zo onze nationale vlag vormen.

Als de plechtigheid voorbij is, gaan we wat eten bij een Argentijnse Bistro. Dan weer met de bus naar noord, waar de auto staat en terug naar Friesland. Om 12 uur ben ik weer terug in Balk. Weer een heel bijzondere, mooie ervaring rijker.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code