Buitenpost 29-06-2013: Swaddekuier dag 2

 

 

 

Vandaag heel wat beter weer dan gisteren. Eerst nog wat bewolkt, maar al snel breekt de zon door. Heel fijn loopweer dus. Tot m’n grote verrassing zie ik ineens in de hal onze vroegere buurman uit Gauw staan, getooid met een ambtsketting. Ja, hij is nu burgemeester van Achtkarspelen en uit hoofde van die functie “schiet” hij de lopers weg. Hij moest dus ook al vroeg op pad om vanuit Gauw (waar hij nu nog woont) om 7 uur de lopers van de 40 km. met een praatje en een schot van start te laten gaan.

Direct bij de start tref ik Ymie en Els en gaan we gezellig met z’n drieën op pad. De eerste stempelpost is al na 2 km. Er is muziek, die al van verre te horen was, maar juist als wij arriveren is er even een pauze. Dus lopen wij weer door. Steeds na een stempelpost bij een boerenbedrijf lopen we een stukje weilandroute, speciaal voor vandaag opengesteld.

Via een mooi pad, het tsjerkepaad komen we in Kollumerzwaag uit bij de kerk. We lopen dan een stukje over de Foarwei en komen dan bij boer Brandsma, waar in de schuur weer een stempelpost is. Hier blijven we een poosje heerlijk in het zonnetje zitten en nemen zelfs 2 bekertjes koffie!! De burgemeester laat zich hier ook weer even zien. We zijn lekker uitgerust en met nieuwe energie gaan we weer een stukje weilandroute volgen en slaan dan af de Boskreed in. Via mooie paden en weggetjes komen we bij het grote gebouw van Staatsbosbeheer, waar weer een stempelpost is ingericht. Weer koffie/thee gratis en…… een bekertje met verse aardbeien. Héérlijk! De dames hebben het er maar druk mee, want de voorraad moet steeds weer aangevuld worden. Direct na deze stop mogen we door de pluktuin van Frytsjam lopen. Prachtig. Er staat een oude ploeg, er hangen blauwe flessen op stokken, drie stoelen zijn bekleed met autobanden en fietsbanden. En bij het verlaten van de tuin scharrelen er grappige varkentjes rond. Wij noemen ze “lakenvelder barchjes” vanwege de brede witte baan over de rug. Ze zijn lekker aan het wroeten. Aan het einde van de tuin nog even over een boerenerf en dan steken we de Rijksweg over en komen dan al snel bij de volgende stempelpost. Hier speelt het duo Michiel en Pieter Veenstra uit Eastermar gezellige muziek, waarbij ze af en toe het publiek betrekken. Voor het eerst van m’n leven heb ik een handboog in m’n handen gehad. Een spoedcursus gevolgd en schieten maar. Valt niet mee om een schot in de roos te doen! Maar heel leuk om het eens geprobeerd te hebben! Nu de laatste kilometers terug naar Buitenpost. De organisatie laat ons nog door het centrum lopen, zodat we de winkelstraat nog even meepikken en dan zijn we al snel weer bij Verzorgingstehuis Haersmahiem, waar we weer welkom worden geheten door de doedelzakspeler. De tuin voor het tehuis is nu, met dit stralende, zonnige weer een mooie plek om na te genieten van deze prachtige dag. We melden ons af, krijgen het tweede klompje en gaan dan buiten in het zonnetje aan de mosterdsoep. Mmmmmmmmmmmmmm!!!!! Lekker!

Wij hebben steeds het liedje van Omrop Fryslân in het hoofd, wat gezongen wordt na Hea. “It wie in hearlike dei” . Bestuur en vrijwilligers van de Swaddekuier heel erg bedankt voor 2 prachtige wandeldagen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code