Dinsdag wandeltocht rondje Wijnjewoude-Duurswoude 16 december 2014

 

 

Startlokatie is vandaag het mooie Hotel Restaurant “De Stripe” in Wijnjewoude, waar we de dag beginnen met een kopje koffie. Siep brengt ons al meteen in de stemming door het opzetten van z’n kerstmuts met muziek, waarbij hij de gekste capriolen maakt. Hilariteit natuurlijk! Jannes en Tineke hebben de route voorbereid en om 10 uur gaan we op pad. Het is dan nog mooi, zonnig weer. We gaan vrijwel meteen ‘t Oude Bosch in. De paden liggen vol met blad, nat geworden door de regen en dus af en toe behoorlijk glibberig. Bovendien liggen veel boomwortels en boomstronken gedeeltelijk verborgen onder het blad, wat al vrij aan het begin een valpartij oplevert, die gelukkig goed afloopt. Trouwens, later op de dag nòg een paar valpartijen, maar gelukkig komt iedereen tòch heelhuids weer terug! Onderweg wijst Jannes ons op een boom met onderin de stam een op een hart lijkend gat, wat dus even op de foto wordt gezet. We lopen een stuk door het landgoed van de Slotplaats (in het Fries: Slotpleats) en zien het al gauw tussen de bomen door liggen.

De Slotpleats is een 200 ha. groot landgoed, net buiten het centrum van Bakkeveen. Het gebied is sinds 1997 eigendom van Natuurmonumenten. Het wordt gekenmerkt door grote, brede lanen met veel oude bomen. Het bestaat voornamelijk uit bos, zowel loofbomen als naaldbomen. De Slotpleats werd in 1668 aangelegd toen de familie Aylva een slot liet bouwen, genoemd het Blauwhuis. Dit werd in 1838 afgebroken. In 1818 werd achter het Blauwhuis een landgoedwoning gebouwd, die in 1929 is verbouwd tot de huidige vorm van het theehuis De Slotpleats. Rond 1750 werd begonnen met het aanplanten van het bos als onderdeel van een siertuin. Vanaf het einde van de 19e eeuw zijn de onrendabel geworden gronden ten westen van de Slotpleats aangeplant met productiebos. In het voormalige koetshuis van het slot is een informatiepunt ingericht.

In de buurt van de Slotpleats zien we in het bos een ronde, natuurstenen zuil op het voetstuk met leeuwenkop. Deze zuil dateert uit het midden van de 18e eeuw. Jonkheer Edzard Hobbe van Burmania is dan eigenaar van het landgoed en raadsheer in het Hof van Friesland. De zuil staat naar de mode van die tijd op een kruispunt van paden in door een gracht omgeven Sterrebos. Boven op de zuil stond oorspronkelijk een haan. De legende gaat dat als de loden haan kraaide, de onderste steen kantelde en de vader zijn pasgeboren zoon of dochter onder de steen vandaan kon halen. Al meer dan 250 jaar kunnen volgens de legende de Bakkeveners bij deze Burmaniazuil hun pasgeboren kinderen komen halen. Vandaar dat de zuil plaatselijk bekend staat als: “Poppestien”. “Poppe” is Fries voor baby.

Het symmetrische, ruitvormige patroon in het Sterrebos is waarschijnlijk ontworpen door wetenschapper, wiskundige en meetkundige Johann Hermann Knoop, die toen huisonderwijzer was van de zoon van de buitenplaatseigenaar Jonkheer Edzard Hobbe van Burmania.

Na de Slotpleats steken we de weg over en duiken meteen het bos weer in. Niet lang daarna gevolgd door het prachtige Mandeveld (Mandefjild). Het is hier altijd weer een schitterend gebied. Als we de achterkant van Nieuw Allardsoog zien, denken sommigen dat we hier gaan lunchen. Niet dus. Nog even verder. Langs restaurant “De Drie Provinciën” met diep in de sloot een grenspaal, evenals aan de andere kant van de weg. En dan komen we aan bij het NIVON huis Allardsoog, wat gerund wordt door vrijwilligers. Hier is altijd veel te doen, zoals cursussen. lezingen, enz. Vandaag worden wij hier weer hartelijk ontvangen. De soep is klaar en smaakt heerlijk! En we mogen hier onze meegebrachte boterhammen opeten. Als we na de lunch buiten komen, ziet het er niet al te best uit: donkere wolkenluchten beloven niet veel goeds. Het duurt dan ook niet lang of we kunnen de paraplu’s en capes tevoorschijn halen. Weer voert de route over een stuk Mandefjild, waar een aantal mooie paarden rondlopen, die zich overigens niets van ons aantrekken. We komen uit aan de rand van Bakkeveen, lopen door het centrum en lopen dan weer door een ander stuk van het landgoed de Slotpleats. Bewonderen een grote beuk en nog een paar verdwaalde paddestoelen en zijn dan plotseling weer terug bij Restaurant “De Stripe” , waar we nog even nagenieten van de mooie dag. Tineke verrast ons met een mooi versierde kerstkaart, wat iedereen héél erg leuk vindt! Ook bedanken we Jannes en Tineke voor de mooie wandeling van vandaag! Dan is het tijd om op te stappen na elkaar fijne Kerstdagen te hebben gewenst en alle goeds voor het komende, nieuwe jaar! We hopen elkaar allemaal in januari weer terug te zien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code