Wandeltocht De Trochsetters in Beetsterzwaag 12 januari 2013.

 

 

Het sneeuwt nogal in Balk als ik wil vertrekken, zodat mijn man het niet zo’n geweldig idee vindt om op stap te gaan. Maar ik denk dat het wel meevalt en stap in de auto.

Het is inderdaad tot Spannenburg niet harder dan zo’n 40 km. per uur. Maar ik heb ruimschoots de tijd. Na St. Nicolaasga wordt het beter en kan de gashendel wat verder opengetrokken worden. Tòch doe ik het voor mijn doen rustig aan, ook op de autosnelweg, waar überhaupt niet zo hard wordt gereden.

Ben evengoed al voor half 9 bij De Wissel. Het is nog donker en er ligt hier behoorlijk wat sneeuw! Dus dat belooft weer een mooi fotografiedag te worden!

Lekker rustig nog binnen met inschrijven en bij de koffiebalie.

Hoewel de tocht georganiseerd wordt door De Trochsetters, lijkt het wel een FLAL-tocht!

De parkeerwachten en de mensen achter de inschrijftafel, allemaal Flallers!

Al vrij snel wordt het drukker en komen allemaal bekenden voorbij.

Jammer genoeg is “onze”club vandaag niet compleet. Liana, Desiree, Meintsje, evenals Esmee hebben andere “verplichtingen”.

Maar er zijn er nog genoeg over om een gezellige loopdag mee te hebben.

Goed negen uur gaan we op pad. Door de bossen en het is werkelijk een schitterend gezicht de sneeuw op de takken en stuiken. Je blijft dan ook aan het fotograferen.

We maken een hele slinger en zijn dan weer dichtbij Beetsterzwaag. Dan gaan we al slingerend over bospaden en dan weer eens een klein stukje asfalt richting Nijbeets.

Nog vóór we daar zijn lopen we langs een oud kerkhof, waar jaren geleden nog een oude toren stond. Overblijfsel van een min of meer al tot ruïne verworden grote kerk, die er ooit heeft gestaan. Ik wilde even het kerkhof op, omdat hier familie (pake en beppe Koopman) van mijn man is begraven. De tekst is echter niet meer leesbaar, zoals op meerdere grafzerken het geval is. Er staat nog een prachtige aartsengel Gabriël met een stuk zuil op een groot familiegraf. Afkomstig uit de kerk, die er stond. Nu staat er een klokkestoel.

Hierna gaat het verder naar Boornbergum, waar de eerste en enige rust is in dorpshuis It Bynt.

Er is van alles te krijgen en we kunnen even fijn zitten.

Dan naar Kortehemmen, waar tegenover de voormalige zuivelfabriek een soort Stiefbeen en zoon woont met van alles en nog wat langs de kant van de weg. Boven de deur van het huisje de tekst: Bullshit Boulevard!! Een toepasselijke naam.

We lopen dan over De Lege Ein  naar de tunnel onder de autosnelweg door en gaan het bos weer in. Op een bepaald moment staan er 2 kinderen bij een boom met een pijl in de hand.

Ik zeg: halen jullie de pijlen van de bomen af? Nee, is het antwoord, deze is er af gevallen.

Ik met veel moeite de pijl weer op de boom bevestigd en gevraagd: stond ie rechtop? Ja, is het antwoord, dus lopen we rechtdoor. In de verte zien we een groep lopen, dus wij er als een stel domme schapen achteraan. En ja, dan is er een splitsing en…..geen pijlen meer te bekennen.

Wat nu? Iemand stelt voor terug te gaan naar die bewuste boom. Nou, dat zie ik niet zitten, want ik heb inmiddels wel door, dat die pijl er ècht niet meer is….. De jongelui hebben ons mooi op het verkeerde spoor gezet. Maar, we zien de kerktoren van Beetsterzwaag en lopen op onze eigen “navigatie” richting dorp. Henny, die jaren hier heeft gewoond, weet waar de Vlaslaan is en zo lopen we het laatste stukje toch weer op de route. Zien lopers van links komen en weten, dat we een aantal kilometers niet hebben gelopen. We zijn  dan ook (voor ons doen) mooi vroeg weer terug. Afmelden en dan de verbaasde gezichten zien met opgetrokken wenkbrauwen. Jullie ook al hier? Ja dus.

Flink tijd om na te zitten met een drankje en dan al de anderen binnen zien komen.

Als groep Anne langsloopt klinkt het: nu pas binnen? Wat zijn jullie laat!!!!

Anne denkt er het zijne van……en gaat maar aan een andere tafel zitten.

Het is weer een prachtige dag geweest met een héél mooie route en veel gezelligheid onderweg!! Aantal deelnemers: 730!!! Onvoorstelbaar zó veel!!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code