Dinsdag wandeltocht rondje Balk 23 april 2013

 

 

Vandaag treffen we elkaar in de kantine van de kaatsvereniging “Cannegieter” in Balk.

Siep en Roelie Berkepas, zeer actief binnen deze vereniging, hebben de wandeltocht van vandaag voorbereid.

Het is al weer de laatste wandeltocht van het seizoen 2012-2013. Hoewel er de nodige afzeggingen binnen zijn gekomen, zitten we toch nog met een behoorlijk aantal (27 personen) aan de koffie.

Als we om 10 uur op pad gaan, is het droog. Het belooft een mooie wandeldag te worden.

We “slingeren” eerst door een buitenwijk, dan een stukje langs de Luts en lopen daarna een wijde lus om Balk. Bij Hotel-Café “De Bargebeck” gaan we de Sânmar op en duiken meteen rechtsaf een privé-bos in. Er is volop gesnoeid, er zijn paden aangelegd en nieuwe bomen geplant. Een leuk stukje. Na de drukke verkeersweg Balk-Lemmer overgestoken te hebben, nemen we het fietspad naar Sondel.

Direct aan het begin van Sondel, wijst een groot bord naar Streekmuseum Eppinga State.

Een grote stelpboerderij, waarvan je aan de buitenkant niet kunt zien, wat hier allemaal in de loop der tijd verzameld is en nu tentoongesteld wordt.

Drie jaar geleden was het museum nog gewoon een koeienstal. Daar is in het voorste gedeelte, waar zo’n 70 mensen ontvangen kunnen worden, in ieder geval niets meer van te zien.

We mogen hier onze boterham opeten en er is melk, karnemelk, koffie, soep (door Roelie gemaakt). We zitten midden tussen de museumstukken, heel bijzonder. Veel prachtige, oude bijbels met koper- , zilver- of goudbeslag. In de fraaie kasten veel porselein, sieraden, enz.

Als we goed en wel het eten achter de rug hebben, gaat de heer Eppinga ons het een en ander vertellen over het museum, de voorwerpen met de geschiedenis die erbij hoort.

We kijken rond, maar dan blijkt, dat er nog véél meer is te zien. Grote deuren worden geopend en ja, dan is nog heel duidelijk te zien, dat dit voorheen de koeienstal was. De drinkbakjes zitten nog aan weerskanten van de stal. En hier ben je voorlopig niet uitgekeken!!

Onvoorstelbaar wat hier wel niet allemaal staat en ligt. Oude boerenkarren, dorsmachine, sjees (de heer Eppinga heeft veel prijzen gewonnen met ringsteken), maar ook een nagebouwd zomerverblijf waar de familie ’s zomers woonde met gedekte tafel, enz.

Hoewel we het gevoel hebben nog lang niet alles te hebben gezien, moeten we weer opbreken en aan de 2e lus beginnen. We komen hier vast nog wel eens een keertje terug en het is zeker een aanrader dit museum eens te bezoeken!

We lopen nu langs het voormalig kamp Sondel. Helaas is van het oorspronkelijke kamp met de bunkers niets meer te zien. Het is nu een modern bungalowpark. In mijn lagere schooltijd ben ik op schoolreisje in het voormalige kamp geweest. We sliepen in de bunkers, wat we heel spannend vonden. Nu staan er nog een paar van die bunkers in een weiland.

Dan gaan we het bos in: de Bremer Wildernis en komen uiteindelijk uit bij de klokkenstoel met begraafplaats van Ruigahuizen. Die ligt hier fantastisch mooi op een soort kleine terp.

We dwalen hier nog even rond en vervolgen dan de route door een stuk natuur, waarmee Ruigahuizen winnaar van de natuurprijs “Pluk van de Petteflet” heeft gewonnen.

We steken de Luts over en via de ventweg langs de grote weg Balk-Koudum komen we weer terug in Balk bij de kantine. We drinken nog wat en dan nemen we afscheid van elkaar en wensen elkaar een mooie, fijne zomer toe.

Hopelijk zien we elkaar in september weer als we beginnen aan een nieuw wandelseizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code