Serious Skûtsjesilen 4 augustus 2013.

Op Omrop Fryslân hoor ik, dat op de rustdag van het IFKS-skûtsjesilen alle skûtsjes in Stavoren liggen, waar de volgende dag (maandag) weer een wedstrijd wordt gezeild. En één van de bemanningsleden van het skûtsje de Eenvoud het plan heeft opgevat om op deze zondag te gaan zeilen voor een goed doel, n.l. Serious Skûtsjesilen (benefiet skûtsjesilen voor Serious Request). Het lijkt Iebele en mij heel leuk, dus op naar Stavoren. Twaalf IFKS-skûtsjes hebben zich belangeloos aangemeld voor de actie. De skûtsjes zeilen twee tot drie rondes op het IJsselmeer, waarbij de passagiers geld geven aan Serious Request. De cheque wordt in de week voor kerst aangeboden aan het Glazen Huis in Leeuwarden. Elke keer kunnen er zo’n 10 tot 12 personen meevaren. Als wij bij de steiger aankomen kunnen we vrijwel onmiddellijk aan boord van het skûtsje De Twa Famkes stappen. Allemaal verplicht een zwemvest om en we steken van wal. Eerst nog even op de motor de haven uit en dan de zeilen hijsen. Het is schitterend mooi weer, een mooi briesje, de zon glinstert op de golven en er zijn veel boten op het IJsselmeer.

Heel leuk om Stavoren nu eens vanaf het water te kunnen zien! De mooi gekleurde huizen aan de haven met uitzicht op het IJsselmeer, afgewisseld met een aantal poortwoningen geven Stavoren een mooi aanzien. Al snel komen we op het ruime water en varen een grote ronde, waarbij we een paar keer overstag gaan. We worden wèl op tijd gewaarschuwd, want je moet er niet aan denken dat je de giek tegen je hoofd krijgt!!! Kun je nagaan hoe het aan boord toegaat tijdens wedstrijden en er veel meer wind is. Dan moet je heel snel handelen. Wij gaan op onze rug liggen en de giek zwaait mooi over ons heen. Wat zijn het toch prachtige schepen. Ook de blokken, sommige al oud en verweerd, het roer, de zwaarden, het touwwerk, er is veel te zien aan boord. Schitterend, dat er nog zó veel oude skûtsjes, klippers en nog veel meer soorten oude boten in Nederland rondvaren. Een heel kostbaar varend erfgoed, dat met veel liefde en inzet in stand wordt gehouden. Dit in grote tegenstelling tot de ons omringende landen, waar vrijwel alles verdwenen is.

Het is deze zondagmiddag een drukte van belang op het water. Allemaal zeilboten zover je kunt kijken. We varen zo ongeveer een uur en het is genieten van zon, wind en water en gezellige mensen aan boord. En natuurlijk foto’s maken, voor op de punt, liggend op het dek, enz. De tijd vliegt en voor we er erg in hebben, worden de zeilen gestreken, de motor aangezet en varen we de haven in. Op de steiger de grote melkbus, waar iedereen op vrijwillige basis een gift in kan doen voor het goede doel. En dàn…… nog even nagenieten op een terras met een lekker kopje koffie. Blij, dat we dit mee hebben kunnen maken.

De volgende dag staat in de Leeuwarder Courant, dat er €2650 aan giften in de melkbus is gedeponeerd. De organisatoren zijn er erg blij mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code