Loopclubje Wiebe rondje Parrega 17 april 2013.

 

 

Vanmiddag zoeken we het wat verderop. Wiebe heeft n.l. rond Parrega een wandeling voorbereid, dus vertrekken we met 4 auto’s naar Parrega.

De groep is niet zo groot, 16 personen.

Het is mooi weer, stevige wind, maar de temperatuur is gelukkig een stuk milder dan 14 dagen geleden.

Aan alles is te merken, dat de lente nu toch ècht is begonnen!

Alles begint uit te buiten, in de lucht het prachtige geluid van grutto’s, waar je helemaal blij van wordt. We hebben stevig de pas erin. Langs een opvaart, die we later via een brug oversteken, volgen we de Opvaart en zien in de verte Greonterp liggen en gaan even later rechtsaf naar het piepkleine dorpje, waar de weg doodloopt.

Hier staat het huis, waar Gerard Reve gewoond en gewerkt heeft van 1964 – 1971 in Huize het Gras,  vlakbij het klokhuis. Onderdeel van een kerk en gebouwd in 1822, Rijksmonument.

De deur is open, binnenin een kleine ruimte met trappen naar boven. Aan de muur enkele ingelijste stukken, zoals een gedicht van van het Reve, een krantenartikel over een voormalige klokkenluider en een rouwkaart van Johannes Bootsma, pastoor geweest van Blauwhuis.

Ook nog twee leien, afkomstig van het dak en een stuk van een totaal aangevreten balk.

Ben hier al eens eerder met een loopgroep geweest. Stond de deur ook open. Op een bepaald moment begint iemand de klok te luiden!!!! Kon de verleiding niet weerstaan toen hij het touw zo binnen handbereik zag hangen……..

Gelukkig gebeurt dat vandaag niet, want dat is natuurlijk niet de bedoeling.

We lopen nu Greonterp weer uit, gaan de brug over en komen op de Blauhústerleane. Nog even en we zijn in Blauhús. Meteen bij binnenkomst van het dorp valt de “kleurrijke”boom op in de tuin van het Zorgcentrum Teatskehûs. Allemaal gebreide lappen om de boom gewikkeld. Grappig!

De R.K. Kerk, de Sint-Vitus kerk met de hoge kerktoren domineert het dorpsgezicht.

Het is een prachtige kerk, gebouwd van 1867-1871. Architect P.J.H. Cuypers. Heel mooi interieur. Jammer genoeg nu gesloten, maar absoluut het bezichtigen waard. Ook de pastorie en het koetshuis zijn in dezelfde tijd gebouwd naar ontwerp van dezelfde bovengenoemde architect. De begraafplaats dateert uit dezelfde periode, evenals het baarhuis. Op de begraafplaats een Calvarigroep uit 1870.

In de beroemde kroeg  Café Restaurant “De Freonskip”wordt momenteel flink geklust.

Blauhús is heel bekend geworden door het dweilorkest: De Blauhúster Dakkapel, die jaren lang allerlei evenementen opfleurde door hun muziek. Als de Blauhúster Dakkapel er was, dàn was het feest!!! Zoals bij schaatswedstrijden in Thialf, op het Starteiland tijdens de Sneekweek, enz. enz. Helaas zijn ze gestopt met optreden.

Via de Hemdijk gaan we het dorp weer uit. Een van de mooie dingen in Friesland is, dat je zo ver kunt kijken, de enorme weidsheid hier van het landschap met overal om je heen kerktorens, zoals die van Bolsward en  Tjerkwerd. Bij een driesprong volgen wij de weg naar Dedzjum. Als ik achterom kijk, zie ik de rest van de groep niet meer. We zijn in tweeën gesplitst. Een groepje loopt nogal ver vooruit, ik ergens tussenin en de rest is een betonpad naar een boerderij ingeslagen. We zien ze lopen, een heel eind bij ons vandaan. Kijken wie er straks het eerst weer terug in Parrega zijn! Vóór Dedzjum een paar boerderijen, die de buurtschap Arkum vormen. Een paar honderd meter verder Dedzjum, ook niet erg groot, maar wèl een behoorlijk grote kerk. Eigenlijk heeft elk Fries dorp wel een kerk. Heel bijzonder!

Als we het dorp uitlopen zien we de rest van de groep nog op een redelijke afstand lopen. Was ons traject tòch iets korter……. We verzamelen bij de auto’s en gaan terug naar Harich, waar Tite al weer voor de zoveelste keer de koffie klaar heeft met wat lekkers erbij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code