Loopclubje Wiebe 15 mei 2013.

 

 

Er zijn al weer 14 dagen voorbij en dus is het vanmiddag weer tijd voor onze wandeling.

Ook vanmiddag weer een vrij grote groep (17 personen), die zich verzameld hebben bij de boerderij. Wiebe legt uit wat we gaan doen. We vertrekken deze keer vanaf de boerderij en er is weer iets georganiseerd, maar dat blijft nog een verrassing!

We lopen de Lykwei af, steken de provinciale weg Balk-Koudum over, dan even naar links de brug over de Luts over langs Kippenburg. Dan nemen we het mooie pad langs kampeerboerderij Kippenburg, passeren de golfbaan en komen uit op de Sminkewei, met aan weerskanten grote beuken, die nu weer prachtig groen gekleurd zijn. We steken de Sminkewei over en via de Schaarslijpersbrug over de Sminkefeart nemen we het fietspad door het bos.

Wat is alles in een recordtijd veranderd van kaal en doods naar één grote zee van groene bladeren aan bomen en struiken. De vogels zingen het hoogste lied en het is echt genieten dus.

Ook het weer werkt mee, want hoewel de lucht eerst grijs is, breekt op een bepaald moment het zonnetje door en krijgen we het warm. Dus truien en jassen uit.

Na de tocht door het bos komen we langs een camping, die aan de overkant is uitgebreid met een flink aantal nieuwe recreatiewoningen. Dan steken we de Jan Schotanuswei over, lopen langs Sybrandy’s Speelparadijs naar Rijs.

Bij Eetcafé “De Eik” pauzeren we even en vertelt Wiebe waar we nu naar toe gaan.

Het is “De Witakker” (orthopedagogische onderwijsvoorzieningen). Er is vandaag een Open Dag met rondleidingen ter gelegenheid van de recent tot stand gekomen nieuwbouw van 4 klaslokalen voor het VSO (Voortgezet Speciaal Onderwijs). Wiebe heeft dat enige tijd geleden gehoord en meteen “opgeslagen”en gedacht: dit is leuk voor onze loopgroep.

We worden hartelijk ontvangen door Grietje de Jong, een leerkracht, die ons iets over de geschiedenis vertelt. Begin 1900 hebben nonnen, de Dochters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart, zich hier gevestigd en een tehuis opgericht voor zwakke kinderen, die b.v. aan astma leden, om hier een poos te blijven en aan te sterken. Vaak kwamen deze kinderen als bleekneusjes, soms ondervoed, uit de Veenkoloniën naar Gaasterland vanwege de gezonde lucht.

Uiteindelijk groeide deze vakantiekolonie uit tot een medisch kindertehuis.

De prachtige villa is in 1912 gebouwd. Naast de villa staat sinds 1947 een kapelletje.

De villa met alle bijgebouwen, huisjes, enz. staat te koop, en groot complex alles met elkaar.

Dan neemt de leerkracht ons mee de school in en worden we weer even kind als we plaats nemen in de schoolbanken. Uitgebreid vertelt ze over het lesprogramma, de aanpak van problemen, enz. Op de basisschool zitten nu 40 leerlingen, waarvan 38 jongens en maar 2 meisjes! Veel kinderen komen uit gezinnen waarvan de ouders zijn gescheiden. Hebben ernstige gedragsproblemen, soms ook erg agressief.

Omdat ze zó boeiend en vol passie en vuur haar verhaal doet, hangen we aan haar lippen en vliegt de tijd om. Dan volgt een rondleiding door de andere lokalen en worden we getrakteerd op een kopje koffie met een stukje oranjekoek. Hoewel er best nog vragen over zijn gebleven, moeten we weer op stap.

Heel interessant dit bezoek, waardoor we meer inzicht hebben gekregen over het werken met deze leerlingen en de betekenis van deze speciale school.

We lopen nu terug naar de boerderij. Gaan de Luts weer over en via de ventweg naast de Provinciale weg komen we weer op de Lykwei, waar we gestart zijn.

Ook bij de boerderij is het een en al kleur en fleur. De appelbomen in volle bloei en al weer veel potten met bloeiende planten, hobby van zowel Wiebe als Tite.

Nog één keer hebben we een wandeltocht voor de boeg. Sommigen wensen ons nu al een mooie zomer toe, omdat ze er de volgende keer niet meer bij zullen zijn.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code