De Leyenloop Opeinde 15 juni 2013

 

 

Op de site van Friesland Beweegt gekeken en …… er is een wandeltocht in Opeinde. Dat treft, want verder zijn er geen wandeltochten in de buurt.

Als ik tegen half 9 arriveer bij de kantine van de korfbalclub, gaat Alle net op pad. Doet de 30 km. ik ga 18 km. lopen. Het is erg rustig. Dit komt omdat er niet veel ruchtbaarheid aan de wandeltocht wordt gegeven, omdat ‘s middags het grote hardloopgebeuren van start gaat, met veel deelnemers, zodat het qua organisatie dan lastig zou worden.

Na een gratis kopje koffie (service van de “zaak”) ga ik op pad. Voor mij uit zie ik een paar lopers, na mij niemand. Het is heerlijk loopweer. We gaan eerst langs het Opeinderkanaal, dat uitmondt in het Burgumermeer. Prachtige natuur en heel stil. Na alle emoties van de afgelopen week vind ik het heerlijk om alleen te lopen. Alleen met m’n gedachten, m’n hoofd leegmaken en genieten van alles om me heen. Diverse vogels zingen hun hoogste lied en regelmatig doet de koekoek een duit in het zakje. De bermen en sommige weilanden staan vol met allerlei bloemen in verschillende kleuren. Echt mooi! We lopen helemaal rond het meer over een mooi schelpenpaadje. We passeren enkele natuurgebieden, broedgebieden voor de vogels.

Op een bepaald moment is er iemand bezig het lange gras te maaien. Hoewel ik best begrijp, dat het er op een bepaald moment af moet, vraag ik me wèl af hoeveel jonge vogels, die in het lange gras verscholen zaten, door de maaimachine zijn gedood. Heb echter de hele tijd, dat ik er langs liep, niet het angstige geluid van de ouders van de jongen gehoord en ze ook niet gezien, dus w.s. viel het mee.

We lopen Eastermar door, een prachtig dorpje met nog veel oude huizen. Buiten het dorp gaan we voorbij een boerderij de Mâlewei op, dan weer een smal paadje, dan weer een breed zandpad. We passeren een uitzichtpunt, waar ik even naar toe loop. Mooi uitzicht daar over de Leyen. Na dit pad gaan we de Bildtwei op en komen zo bij Paviljoen De Leyen, waar we een stempel krijgen. Net op tijd, want het begint al wat te spetteren! Ik ga aan de mosterdsoep, heel lekker. Buiten wordt het steeds donkerder en het begint flink te regenen. Dus regenjack aan, paraplu op, maar het waait er ook nog heel hard bij, dus al heel snel drijfnatte broek! Rottevalle door en richting Opeinde.Niet veel foto’s gemaakt, maar na een uur is het weer droog, schijnt de zon weer en kan de natte plunje weer uit.

Via het prachtige zandpad Swartfean komen we uit bij de Wâldwei. We lopen onder langs de weg (Leidyk) en bij het Opeinderkanaal aangekomen, gaan we onder de Wâldwei door en lopen nu aan de andere kant van het kanaal terug naar Opeinde. We komen langs de Grasdrogerij, steken de Kommisjewei over en na enkele honderden meters zijn we terug op de Healwei, waar het sportterrein Douwekamp zich bevindt.

Nu is het hier een drukte van belang. De poort voor de start van de hardlopers staat klaar, voorzien van matten, die de chips op de loopschoenen registreren. Het wachten is op het startsein om 2 uur. Ik ga me inmiddels afmelden, geef aan één van de organisatoren de site van troch-rinnen voor het geval ze foto’s van de wandeltocht willen zien.

Ongeveer 80 wandelaars hebben meegedaan en zo’n 500 hardlopers hebben zich ingeschreven. Leuk om zó veel jongelui te zien, o.a. het Lauwerscollege is door een grote groep leerlingen vertegenwoordigd. Maar….. niet geheel vrijwillig heb ik begrepen. Als ze niet mee zouden doen wachtte hen een taak op school, dus…….juist, dan maar kiezen voor 5 km. hardlopen!!!! Hi,hi!

Ik heb een heel fijne wandeldag gehad, waarbij we weer langs prachtige plekjes in ons mooie Friesland zijn gekomen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code